:
 

 
Звернення голови райдержадміністрації до населення району 

 

  Цього року 15 травня ми знову згадуємо жертв політичних репресій, які загинули від рук сталінських катів. Ми згадуємо тих, хто був ув’язнений у концтаборах або засланий у далекі безлюдні землі. Згадуємо знищених радянською владою священиків та віруючих. Згадуємо розкуркулених селян, розстріляну інтелігенцію, закатованих патріотів. 
   Мільйони людей рішеннями сталінської влади було безпідставно оголошено «ворогами народу», страчено фактично без суду і слідства, приречено на муки та голодну смерть у таборах чи на засланні. Репресій зазнавали, як правило, найбільш обдаровані, працьовиті і соціально активні громадяни.
   День пам’яті жертв політичних репресій не лише данина пам’яті минулому, але пересторога майбутньому – наочна ілюстрація того, до яких страшних наслідків приводить втрата Незалежності України, демократичних набутків, свободи слова, дотримання громадянських прав.  
   Ми співчуваємо усім народам, які постраждали від тоталітаризму. Наше спільне усвідомлення масштабів трагедії має стати запорукою торжества політики гуманізму, взаєморозуміння і миру.
   У такий скорботний день кожен з нас повинен не лише вшанувати невинні жертви свічкою пам’яті, але зробити все для того, щоб тінь тоталітаризму ніколи не повернулася на нашу землю, щоб у страшному сні нікому не прийшло повторювати шлях диктатури, не допустити відновлення будь-яких новітніх імперій.  
  Вічна пам’ять усім жертвам політичних репресій.