:

   Зберігаємо історію, усвідомлюємо теперішнє, формуємо майбутнє! 

   16 вересня у Запоріжжі за ініціативи ВМГО «Асоціація інтернів Верховної Ради України», за підтримки Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації  та за участі Запорізького національного університету і Національного заповідника «Хортиця» відбувся науково-практичний семінар «Державний Прапор – від княжих часів до сьогодення» в рамках всеукраїнської патріотичної акції «Історія прапорів України – княжі, козацькі, мілітарні та Державний Прапор». До участі у конференції були запрошені представники всіх музейних установ та заповідників нашої області, вчені-історики, представники громадських і козацьких організацій. Директор та наукові співробітники Пологівського районного краєзнавчого музею не оминули нагоди поповнити свій багаж знань та залюбки підтримали захід. 

                                      

    Дійство відбулося на базі КЗ «Запорізький обласний краєзнавчий музей». В його конференц-залі заздалегідь були розміщені репліки різноманітних історичних та сучасних прапорів, до яких не раз зверталися доповідачі конференції. Вступну промову до присутніх виголосив Владислав Мороко, директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації, кандидат історичних наук. В своєму виступі він зазначив про важливість проведення новітніх досліджень з історії прапорів, підкреслив їх особливе місце в сучасному житті, вихованні патріотизму у молоді. Значну роль у ставленні до прапорів, у правильному трактуванні їх символіки, відіграють саме музеї. За словами пана Мороко музеї та музейники мають стати носіями і провідниками важливої історичної інформації, закодованої в символіці прапору, та донести її суспільству.
   Про Всеукраїнську патріотичну акцію «Історія прапорів України – княжі, козацькі, мілітарні та Державний Прапор» в своїй доповіді розповіла представник Асоціації інтернів Верховної Ради України Наталія Іванченко. Вона виклала мету, основні ідеї проекту та акцентувала увагу учасників семінару на необхідності поліпшення справи виявлення, збереження та візуалізації історичних і сучасних українських прапорів у військово-патріотичному вихованні суспільства, а, особливо, молоді.
   Голова правління Запорізького наукового товариства ім. Я. Новицького, к.і.н, доцент кафедри джерелознавства, історіографії та спеціальних історичних дисциплін ЗНУ Сергій Білівненко виступив перед присутніми із ґрунтовною доповіддю «Військові прапори в системі козацьких клейнодів української Гетьманської держави XVII – XVIII ст.».
     Про виникнення козацьких прапорів та про долю гетьмана Мазепи розповіла головний зберігач фондів Національного заповідника «Хортиця» Ольга Борисенко у доповіді «Козацькі прапори. Прапор гетьмана Мазепи». Слухачі мали змогу почути історію цього унікального, одного з трьох збережених гетьманських прапорів, що дійшов до нашого часу.
     Історію виникнення прапорів Революційної Повстанської Армії України Нестора Махна у своїй доповіді підняв запорізький історик Юрій Кравець.      
     Завданням музейних закладів області і України у світлі реалізації проекту «Історія прапорів України - княжі, козацькі, мілітарні та Державний Прапор»  ВМГО «Асоціації інтернів Верховної Ради України» була присвячена доповідь заступника директора з наукової роботи КЗ «Запорізький обласний краєзнавчий музей», д.і.н., професора Георгія Шаповалова. Зокрема, доповідач розповів історію унікального прапора-молитви, який зберігається у Львівському історичному музеї.
     Про державотворчу та мілітарну складову у нинішніх гербі та прапорі Запорізької області розповів їх автор, відомий український художник, геральдист Віталій Пилипенко.
     Всі присутні учасники конференції переконалися, що прапори це не лише символ, а й потужна зброя. 
     По закінченні науково-практичної конференції музейники продовжили свою роботу вже на іншому семінарі, присвяченому актуальним питанням розвитку музейної справи.  Владислав Мороко розповів присутнім про хід виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» в музейних закладах області.
     Георгій Шаповалов надав присутнім практичні поради щодо використання фондових збірок музеїв періоду тоталітарного режиму у створенні нових експозицій та презентації їх відвідувачу.
   Експрес-інформацією щодо роботи музеїв з учасниками семінару поділилися: в.о. директора КУ «Запорізький обласний художній музей» Інга Янкович, директор Мелітопольського міського краєзнавчого музею Лейла Ібрагімова,  в.о. директора Пологівського районного краєзнавчого музею Ірина Садова та директор Оріхівського районного краєзнавчого музею Тетяна Левандовська. Керівники розповідали про діяльність своїх музеїв, пишалися здобутками та  досягненнями, обмінювалися досвідом, пропонували власні варіанти вирішення різноманітних актуальних питань сьогодення в музейній роботі. 

                                                                     

    Корисною присутнім була інформація, подана у виступі головного спеціаліста Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Ірини Пономаренко. Учасники семінару отримали дієві поради з питань музейної діяльності та почули ґрунтовні відповіді на актуальні питання.
    Наостанок, опісля плідної роботи та підведення підсумків обласного семінару, його учасники отримали можливість ознайомитись з новими експозиціями і виставками обласного краєзнавчого музею. Ми були вражені величною оновленою виставковою залою музею, сучасними експозиціями та новітнім експозиційним обладнанням. Все побачене надихає і нас на створення нового, адже ми теж прагнемо до зростання і переконані, що наш відвідувач заслуговує на сучасний, динамічний музей, де історія Пологівщини буде гідно представлена і збережена.                                                                                                                           Показ експозиції «Державний Прапор – від княжих часів до сьогодення» планується в музеях України, у тому числі і в Пологівському районному краєзнавчому музеї, про що буде повідомлено додатково. 
 
   І. Кособок, старший науковий співробітник КУ  «Пологівський районний краєзнавчий музей»