:

 Засідання круглого столу «Особистість Нестора Махна в історії Запорізького краю»

28.11.2017 року з нагоди відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років в Пологівській центральній районній бібліотеці проведено засідання круглого столу «Особистість Нестора Махна в історії Запорізького краю» і презентовано брошуру Володимира Чопа та Ігоря Лимана «Місцями пам’яті повстанських перемог у Запорізькому краї: Азовська операція Нестора Махна», присвячену боротьбі селян Запорізької області із комуністичним тоталітарним режимом.

Брошура описує Азовську операцію селянських загонів Нестора Махна з 6 по 20 грудня 1920 року на території Гуляйпільського, Пологівського, Більмацького, Чернігівського, Бердянського районах та м. Бердянськ, в ході якої було знищено близько десятка червоних бригад, завдано значних втрат в живій силі та в озброєнні російським окупаційним військам, врятовано від голоду та репресій десятки тисяч наших земляків.

На засіданні були присутні: заступник голови райдержадміністрації Ірина Півень, працівники галузі культури, органів виконавчої влади, читачі.

Директор Пологівської центральної районної бібліотеки Тетяна Савічева під час презентації провела короткий екскурс сторінками брошури.

З цікавою історичною інформацією ознайомила присутніх Ірина Півень та наголосила на значимість описаних подій в брошурі для історії Пологівщини, поінформувала присутнім, що 4 січня 1919 року на станції Пологи відбувся І Селянський з’їзд, який для жителів нашого району є історичним фактом, що Азовська операція Нестора Махна охопила території с. Федорівки та с. Кінські Роздори Пологівського району, що «Воля або смерть» - головне гасло анархістського руху на чолі з Нестором Махном, що це гасло було основою всієї військової діяльності полководця.

Начальник відділу культури і туризму Марина Діденко під час виступу підкреслила важливість подальшого вивчення історичних фактів пов’язаних з Пологівським районом.

Шановні мешканці Пологівського району! Запрошуємо до центральної районної бібліотеки ознайомитись з унікальною інформативною брошурою Володимира Чопа та Ігоря Лимана «Місцями пам’яті повстанських перемог у Запорізькому краї: Азовська операція Нестора Махна».


За інформацією відділу культури і туризму райдержадміністрації