:


 Проблеми соціальної справедливості та шляхи їх вирішення

    За ініціативою координаційної ради профспілок району 18 лютого 2015 року в Пологівській районній державній адміністрації відбулося засідання «круглого столу» до Дня соціальної справедливості на тему: «Проблеми соціальної справедливості та шляхи їх вирішення».
   День соціальної справедливості відзначається в нашій країні щороку 20 лютого. Цей день встановлений в Україні з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання, громадських організацій до вирішення питань соціальної справедливості та необхідності спільної побудови в Україні суспільства соціальної справедливості.
   За круглим столом були присутні: Вєтров Ю.В. – голова Пологівської районної державної адміністрації Запорізької області, Коноваленко Ю.А. – голова Пологівської районної ради; Корольов В.Л. – Пологівський міський голова, Півень І.Г. – заступник голови райдержадміністрації, голова райкому профспілки працівників державних установ, Мовчан З.А. – голова координаційної ради профспілок Пологівського району, начальники управлінь райдержадміністрації, начальники фондів, голови профспілкових комітетів та представники роботодавців підприємств, установ та організацій Пологівського району.
   Про ринок праці та соціальний захист від безробіття доповіла головний спеціаліст-юристконсульт Пологівського районного центру зайнятості Бідна В.О. Зокрема, було акцентовано, що з метою ефективного використання існуючого потенціалу вільних робочих місць та поповнення банку вакансій для інформування населення щодо можливостей працевлаштування протягом 2014 року від 263 роботодавців Пологівського району в центр зайнятості надійшло 1539 вакансій, на які працевлаштовано 1393 особи. Протягом 2014 року у громадських та інших роботах тимчасового характеру приймали участь 613 осіб безробітних, в тому числі в інших роботах тимчасового характеру 184 безробітних особи за рахунок коштів підприємств.
   Директор відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Пологівському районі Запорізької області Сивуха В.І. розповів про роботу відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Пологівському районі Запорізької області у 2014 році. На обліку у відділені Фонду перебуває 1688 страхувальників, 237 потерпілих та членів їх сімей, яким проводяться страхові виплати та надаються послуги. Крім того, до відділення у 2014 році надійшли 224 справи потерпілих на виробництві, які переселились із Донецької та Луганської областей. Основним завданням відділення є проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві.  
     Про зміни діючого законодавства щодо пенсійного забезпечення розповіла заступник начальника - начальник відділу з пенсійного забезпечення управління Пенсійного фонду України в Пологівському районі Запорізької області Киричук В.П. Зокрема про оподаткування пенсій - 15% та військового збору 1% із суми понад 3654 грн. 
Питання колдоговірної компанії обговорили з головами профспілкових комітетів.
    Учасники круглого столу за підсумками обговорення вирішили посилити співпрацю та соціальний діалог між районною державною адміністрацією, районною організацією роботодавців “Прогрес” та районною координаційною радою профспілок. Сприяти створенню нових, збереженню та модернізації існуючих робочих місць,, забезпечувати соціальний захист працюючих шляхом своєчасної оплати листків непрацездатності, відшкодування витрат потерпілим на виробництві відповідно до діючого законодавства. Проводити інформаційно-роз'яснювальну щодо переваг легальної праці для пенсійного забезпечення.
   При укладанні колективних договорів дотримуватись норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, регіональною, районною та галузевими угодами.