:

 «ВІЛ через дружбу не передається»

Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) відомий з початку 80-х років ХХ століття. До теперішнього часу відомі його природа і структура, шляхи передачі та життєздатність вірусу.

Кількість ВІЛ-інфікованих у світі обчислюється десятками мільйонів. В Україні, лише за офіційними даними, число ВІЛ-позитивних людей давно перевищило сто тисяч, а за оцінками експертів реальна цифра у 3-4 рази більша. Та ставлення до цих людей у суспільстві далеке від толерантного.

Багато хто боїться спілкуватися з хворими на СНІД. А на побутовому рівні нерідко можна почути не лише про страх, але й про почуття огиди і навіть ненависті до них. Згідно з соціологічними опитуваннями, 35 відсотків українців вважають, що хворі на СНІД мають бути ізольованими від суспільства. І вже відомі випадки, коли людину засуджували до позбавлення волі за те, що вона не інформувала медпрацівників про свій ВІЛ-позитивний статус, хоча жодним законом це і не вимагається. А не говорить про своє захворювання інфікована людина насамперед тому, що боїться, що ставлення до неї після цього зміниться на гірше. І побоювання ці не безпідставні.

У середу, 13 грудня фахівцями із соціальної роботи спільно з волонтерами Пологівського РЦСССДМ було проведено вуличну акцію «ВІЛ через дружбу не передається».

Метою акції було: привернення уваги населення до шляхів поширення ВІЛ/СНІДу, здорового способу життя, безпечної поведінки та формування толерантного ставлення до ВІЛ-позитивних людей.


Пологівський РЦСССДМ