:
   Сива Могила як туристичний об’єкт Пологівщини

  Пологівський край – дарована Богом земля з родючими чорноземами, славним історичним минулим, перспективним сьогоденням і кращим майбутнім. Край, який зачаровує кожного своїми дивовижними краєвидами. Чого тільки варті краса квітучого поля, смолистий, гіркуватий запах сосен, павутинки бабиного літа, така звична нам річка Конка... Що може бути прекраснішим, ніж гармонія душі, тіла та природи? Відповідь на це питання проста – туристична поїздка.
   З нагоди Всесвітнього Дня туризму та на виконання Програми розвитку рекреаційного комплексу та туризму в Пологівському районі співробітники Пологівського районного краєзнавчого музею, активісти туристичного руху 30 вересня організували робочу поїздку туристичними об’єктами Пологівщини.
  Окрім відомих місць для відпочинку до списку об’єктів увійшла й Токмак Могила. Це геологічна пам’ятка місцевого значення, що знаходиться на південно-східній околиці села Новополтавка Чернігівського району, є найвищою його точкою та межує з Пологівським районом. До речі, Токмак Могила неофіційно внесена до «7 чудес Пологівського району». 
  Сама могила являє собою, високий скам’янілий пагорб, останець, вихід гранітів на поверхню, висота якого досягає 55 м. Гора відома в Запорізькій області не тільки, як друга за висотою вершина, а й як місцезнаходження кар’єру, що забезпечує Україну високоякісним гранітом. Зараз Токмак Могила є природоохоронною територією, що має площу 3 га, статус якої присвоєно наприкінці 2001 року.
   Як і всяке чудо, гора Токмак оповита легендами. Одна із них пояснює походження самої назви: «Колись давно на горі жили гайдамаки Токмак, Куляба, Гнідий. Між ними найсильнішим та найвідомішим навкруги був Токмак, тому й гору названо його ім`ям». Перші поселенці називали її ще Синя Гора або Сива Могила. За переказами дідів-прадідів, була вона дуже давньою, височіла серед безкраїх степів і здалеку дійсно здавалася сивою. Здавна священний пагорб привертав увагу людей багатьох поколінь. Після запорожців на цих територіях ордою стояли калмики і нагайці. Були проїздом і чумаки, тут колись стояли і мамаї (баби), які лишили по собі татари.

   Окрім того, в народі Сива Могила набула ще й сакрального значення. На її вершині є сліди ніби-то самої Божої Матері. Тож люди вірять, якщо босоніж стати в цей слід і загадати бажання, воно обов’язково збудеться. І кожен з присутніх скористався цією можливістю. 

  Без сумніву, це місце – унікальне. Воно цікаве як з історичної, так і з туристичної точки зору. І хоча ми проживаємо не так далеко від Сивої Могили, про неї знають одиниці, ще менше її бачили на власні очі. А подивитися там справді є на що. Було сфотографовано надзвичайні краєвиди, а інформацію щодо місцевості заплановано внести до бази даних, з метою створення ще одного туристичного маршруту. 
  До речі, Пологівською дитячою школою мистецтв заплановано приїхати сюди з вихованцями художнього відділення,тому що особлива енергетика та живописний ландшафт цієї місцини стимулюватиме учнів на створення чогось неповторного та особливого. 
  Представники делегації виклали з каміння на підйомі гори патріотичне гасло «Слава Україні, армії!».
  Звичайно, години, проведені тут, нікого не залишать байдужими. А аромати осіннього степу та можливість доторкнутися до духовних таїнств природи подарують мандрівникам купу позитивних емоцій та звершень! 
  Рекомендуємо відвідати Сиву Могилу - туристичний об’єкт Пологівщини!