:


    Профілактичні рентгенівські обстеження проводяться з метою своєчасного виявлення хвороб органів дихання (активного туберкульозу і його залишкових змін, злоякісних новоутворень, неспецифічних захворювань легень), середостіння, скелета грудної порожнини.
   Проведення профілактичних рентгенівських обстежень певних категорій населення України здійснюють лікувально-профілактичні заклади охорони здоров’я, що надають первинну та вторинну лікувально-профілактичну допомогу. Рентгенівські обстеження поділяються на скринінгові (профілактичні) у групах ризику, які проводяться з метою своєчасного виявлення хвороб легень і середостіння, та на діагностичні. Профілактичні обстеження здійснюються із застосуванням рентгенівських апаратів для скринінгових досліджень органів грудної порожнини (плівкових або з цифровою обробкою зображень).

   Контингенти підвищеного ризику захворювання на туберкульоз:
   Медичні групи ризику:
   - пацієнти з професійними захворюваннями легень;
   - хворі на цукровий діабет;
   - хворі, що постійно приймають системні глюкокортикоїди та цитостатики;
   - ВІЛ-інфіковані;
   - хворі з хронічними обструктивними захворюваннями легень (ХОЗЛ) ;
   - хворі з пневмоніями, що багаторазово повторюються;
   - хворі, які перенесли ексудативний плеврит невстановленої етіології (протягом року);  
   - особи, які перебувають під медичним наглядом в психоневрологічних закладах;
   - особи, які перебувають під наглядом наркологічних закладів; 
   - особи, які перебувають на обліку в протитуберкульозних закладах;
   - особи, контактні з хворими на туберкульоз (контакти сімейні, професійні, пенітенціарні) .
   Соціальні групи ризику:
  - особи без визначеного місця проживання, які направляються на профілактичне рентгенівське обстеження соціальними службами, організаціями Товариства Червоного Хреста України (за згодою), за місцем отримання вказаними особами соціальних послуг (соціальне житло, безкоштовне харчування тощо);
  - особи, які тримаються в установах кримінально-виконавчої системи; 
  - особи, звільнені з установ кримінально-виконавчої системи, які направляються на обов’язкові профілактичні огляди органами внутрішніх справ протягом місяця після прибуття до місця перебування чи проживання при взятті їх на облік;
  - особи, які перебувають на обліку в органах внутрішніх справ як раніше засуджені та піднаглядні, які направляються на профілактичне рентгенівське обстеження органами внутрішніх справ;
  - затримані та заарештовані особи при відправленні їх до ізоляторів тимчасового тримання (ІТТ), які направляються на профілактичне рентгенівське обстеження органами внутрішніх справ;
  - мігранти, біженці, переселенці, які направляються на профілактичне рентгенівське обстеження закладами міграційної служби;
  - особи, які реєструються в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу і безробітні та ті, що зареєстровані понад рік, направляються на обстеження територіальними центрами зайнятості;
   - члени малозабезпечених сімей, які стоять на обліку в управліннях праці та соціального захисту населення та більше одного року отримують державну соціальну допомогу, направляються на профілактичне обстеження соціальними службами та організаціями Товариства Червоного Хреста України (за згодою). 
  Обов'язковому профілактичному рентгенівському обстеженню підлягають породіллі до виписки їх з пологового будинку та дорослі члени родини з обох сторін (матері та батька). 
  Профілактичні рентгенівські обстеження органів грудної порожнини проводяться всім, хто вперше звернувся до поліклініки (у тому числі всім особам, які влаштовуються на роботу, незалежно від професії), хворим, які перебувають на стаціонарному лікуванні, якщо з моменту останнього обстеження минуло більше 1 року.
  Станом на сьогоднішній день в Пологівському районі на диспансерному обліку в протитуберкульозному кабінеті КУ Пологівська ЦРЛ знаходиться 42 особи, з них 18 осіб з вперше встановленим діагнозом туберкульоз в 2015 році.
  За сприяння сільських голів у вересні місяці на території Пологівського району працював пересувний флюорограф СТО “Фтизіатрія”. 
  Обстеження пройшло 789 осіб.
  - с. Костянтинівка\с. Решетилівське – 93 особи;
  - с. Чубарівка - 209 осіб;
  - с. Чапаєвка – 115 осіб;
  - с. Вербове – 125 осіб;
  - с. Семенівка\ с. Григорівка– 247 осіб.
  Результати доопрацьовуються в СТО “Фтизіатрія” та будуть надані до флюорографічного кабінету КУ Пологівська ЦРЛ. Завдяки роботі пересувного флюорографу вже виявлений один випадок туберкульозу. Це маленька краплина, але хворий вже отримує лікування в спеціалізованому закладі. 
  Тільки завдяки небайдужості Пологівської районної державної адміністрації, Пологівської районної ради, сільських голів та медичних працівників КУ Пологівський “ЦПМСД” та КУ Пологівської ЦРЛ можливі такі акції.
                                 Не будьте байдужими та будьте здорові!

За інформацією відділу з питань цивільного захисту населення райдержадміністрації