:
1) Риторика путінської пропаганди щодо візиту Президента України П.О.Порошенка до США.
«Президент Украины отправился за океан. Формальная причина визита – саммит по ядерной безопасности, который проходит 30-31 марта 2016 года в Вашингтоне. Однако Порошенко задержится в Америке еще на два дня – у него якобы запланированы встречи на высоком уровне, о которых, впрочем, толком никому ничего не известно… похвастаться в Вашингтоне Президенту Украины нечем… ». //ruspravda.info
КОМЕНТАР: мета візиту Президента України П.О.Порошенка до США відома. Глава Української держави справді взяв участь у Саміті з ядерної безпеки... Але крім того, Президент України провів низку зустрічей з керівництвом США, зокрема з Віце-президентом Джозефом Байденом, з міністром торгівлі Пенні Пріцкер і міністром фінансів Джейкобом Лью, та з керівниками компаній оборонно-промислового комплексу США. Також П.О.Порошенко зустрівся з Президентом Польщі А.Дудою, Прем’єр-міністром Нідерландів М.Рютте, Президентом Аргентини М.Макрі, Генсеком ООН Бан Кі-муном та Міністром закордонних справ Австралії Д.Бішоп. Також П.Порошенко дав інтерв’ю для Fox News та брифінг для представників ЗМІ.
31.03.2016 Президент України взяв участь у форумі «Битва України за свободу триває» на якому, під час свого виступу, наголосив, що для успіху Української держави важливою є підтримка міжнародних партнерів у досягненні миру, а санкції проти Росії повинні продовжитись.
«Війна Росії проти України довела, що слабкість провокує агресію, в той час як сильна країна може стримати агресора. Тому дуже важливо, що наші партнери допомагають нам стати сильними в усіх відношеннях - політичному, економічному і військовому», - підкреслив Президент України. //president.gov.ua
Глава держави вкотре зазначив, що Україна платить дуже високу ціну за війну з Росією - багато загиблих, вимушених переселенців, 7% території окуповані та близько 20% економіки захоплено чи знищено. Президент України підкреслив, що Росія не виконує Мінські домовленості, продовжуючи посилати війська, важку зброю і боєприпаси в Україну. «Росія продовжує використовувати ескалацію щоразу, коли хоче досягти кращого сценарію. Вона продовжує підтримувати бойовиків на Донбасі, бо хоче мати постійний важелі впливу на Україну», - зазначив П.О.Порошенко.
Глава держави акцентував увагу на тому, що Росія також використовує людей для торгівлі - в питанні звільнення полонених та українців, які незаконно утримуються в РФ.
П.О.Порошенко нагадав, що Україна підготувала санкційний список щодо осіб, причетних до організації судилищ проти українських патріотів: «Сподіваємось, що наші американські і європейські партнери приєднаються до цієї ініціативи». 
Президент України також нагадав про системні і масові порушення прав людини в Криму, які зафіксовані і у звітах міжнародних організацій. Понад 130 кримінальних справ стосовно кримських татар, зокрема справи про заборону Меджлісу, викрадення і вбивства кримських татар. «Росія сильно мілітаризує Крим. Вона прагне розміщувати ядерну зброю там», - додав Глава держави. //president.gov.ua
Президент України підкреслив, що якщо міжнародні санкції проти Росії будуть зняті, то вбивства українців залишаться без покарання. «Чи може хто-небудь на Заході прийняти це? Впевнений, що ні. Без стійкого миру на Донбасі - санкції повинні залишатися. Без відновлення суверенітету України в Криму - санкції повинні залишатися. Без нового російського ставлення до відносин - санкції повинні залишатися. Все, що менше - стане компромісом, який коштуватиме цінностей та справедливості», - наголосив Президент України. //president.gov.ua
Також, під час виступу на форумі Президент України зазначив, що за останні два роки Україні насамперед вдалося відновити армію та завдати першого, але критичного удару по боротьбі з корупцією. 
Глава держави сказав про те, що Україні вдалося стабілізувати економічну та фінансову ситуацію, при цьому золотовалютні резерви України зросли практично з нуля до 13 млрд доларів.
Президент України наголосив на ефективних кроках України у стабілізації банківської системи, сфері дерегуляції, полегшенні реєстрації бізнесу та спрощенні податкової системи. При цьому він зазначив, що були прийняті «жорсткі, але важливі рішення в енергетичному секторі, які призводять до енергетичної незалежності України… Після десятиліть утримання України на газовій голці тепер Росія стукається в наші двері з проханням купити газ».
П.О.Порошенко, також наголосив на успіхах у запуску нової поліції, яка має високу довіру в українському суспільстві. При цьому він відзначив роль поліції США, яка допомагала у формуванні української служби правопорядку.
Глава держави зазначив, що продовжується реформа державної служби та впровадження електронного урядування в Україні.
«Багато чого ще належить зробити. І я зроблю все від мене залежне. Прагнення до реформ є», - наголосив П.О.Порошенко. //president.gov.ua
Президент України також зауважив, що нинішня урядова криза в Україні є викликом, але вихід є: «Ми повинні вийти з неї більш стійкими до внутрішніх і зовнішніх шоків». Глава держави наполягає, що формування нового уряду і коаліції в парламенті повинно відбуватись на чітких принципах, з чіткою програмою для Уряду, яка ґрунтуватиметься на зобов'язаннях МВФ, Угоді про асоціацію з ЄС та боротьбі з корупцією.
«Ми не здаємось, не дивлячись на тиск, з яким ми стикаємося щодня на зовнішніх і внутрішніх фронтах», - підсумував Президент України. //president.gov.ua
Водночас, слід зауважити, що президент РФ В.Путін не поїхав на ядерний саміт у Вашингтон через «дефіцит взаємодії у ході попередньої підготовки». Принаймні так виправдовуються в Кремлі. У Білому домі це рішення назвали свідченням самоізоляції. //ria.ru
Та й що може сказати В.Путін міжнародній спільноті? Його брехню про РФ, яку вважає «рятівником світу», уже давно ніхто не сприймає…
***
Путінська брехлива риторика щодо візиту Президента України П.О.Порошенка до США у російських ЗМІ продовжується… Що ж, добра ознака – брешуть, значить бояться.
«Ни Обама, ни Керри, ни кандидаты в президенты с Порошенко встречаться не будут. Такая встреча — убийство рейтинга, а рейтинг — вещь святая». //news-front.info
КОМЕНТАР: втім, під час Саміту ядерної безпеки у Вашингтоні Президент України П.О.Порошенко провів зустріч із Президентом США Б.Обамою.
Глави держав обговорили ситуацію на Донбасі та в Криму і скоординували зусилля для повної імплементації Росією Мінських домовленостей. Президенти також обговорили питання розвитку стратегічного партнерства між Україною і США. Окрему увагу було приділено необхідності якнайшвидшого формування зорієнтованих на реформи коаліції та Уряду в Україні.
Президент Обама підтвердив готовність надати третій транш кредитних гарантій у розмірі 1 млрд доларів США по завершені процесу формування Уряду в Україні.
Крім того, під час робочого візиту до США, Президент України П.О.Порошенко провів зустріч з Міністром торгівлі США Пенні Пріцкер.
Глава держави розповів про хід реформ в Україні, що відкриває нові можливості для залучення американських інвестицій в українську економіку. Співрозмовники також обговорили питання залучення американських кредитних ресурсів. Міністр торгівлі США повідомила про сприяння в активізації діяльності Експортно-імпортного банку США та Корпорації приватних закордонних інвестицій США (OPIC) в Україні.
Пенні Пріцкер підтримала ініціативу П.О.Порошенка щодо створення Національної інвестиційної ради та залучення до її роботи провідних американських компаній.
Президент України П.О.Порошенко провів зустріч у форматі робочого ланчу з Віце-президентом Сполучених Штатів Америки Джозефом Байденом за участі Державного секретаря США Джона Керрі.
Співрозмовники обговорили розвиток ситуації на Донбасі в контексті російської агресії. Держсекретар Джон Керрі проінформував про особливості останніх переговорів у Москві.
Співрозмовники погодились, що для імплементації політичної частини Мінських домовленостей необхідне виконання Росією безпекових умов. П.О.Порошенко і Джозеф Байден обговорили можливість введення міжнародної безпекової місії на Донбас. Сторони наголосили на необхідності звільнення Надії Савченко та негайного допуску лікарів до неї.
Також співрозмовники погодилися з необхідністю продовження санкцій проти Росії до повного виконання Москвою Мінських домовленостей та обговорили шляхи більшого долучення США до Мінського процесу. Джозеф Байден запевнив у незмінності позиції Сполучених Штатів щодо невизнання окупації Криму.
Джозеф Байден повідомив про рішення США виділити додатково 335 млн доларів США на реформування безпекового сектору України, зокрема Збройних Сил України, Національної гвардії і Державної прикордонної служби.
Окрему увагу було приділено внутрішньополітичній ситуації в Україні. Віце-президент США привітав зусилля Президента України щодо подолання урядової кризи. За словами Джозефа Байдена формування нового Уряду, зорієнтованого на реформи і співпрацю з МВФ, відкриває можливості для виділення третього траншу кредитних гарантій у розмірі 1 млрд доларів США, а також допомоги інших міжнародних фінансових інституцій.
Президент України наголосив на пріоритетності для української влади боротьби з корупцією та створені ефективної антикорупційної системи.
Президент України П.О.Порошенко закликав представників американських компаній до активного розвитку співпраці з Україною у військово-промисловій сфері.
Співрозмовники домовились про подальший розвиток стратегічного партнерства між Україною і США, чому сприятиме візит до України Держсекретаря США Джона Керрі найближчим часом.
Президент України П.О.Порошенко у Вашингтоні провів зустріч з представниками провідних американських компаній військової промисловості, які беруть участь у поставках товарів та послуг військового призначення в Україну.
Президент України висловив вдячність присутнім на зустрічі за важливий внесок американської сторони у зміцнення обороноздатності України. Він наголосив на необхідності посилення двосторонньої співпраці для стримування збройної агресії проти України на Донбасі, що триває. 
Глава держави відзначив широкі можливості для налагодження взаємодії між підприємствами ВПК України та США за різними перспективними напрямами, у тому числі в рамках кооперації у питаннях виробництва озброєнь та обладнання, залучення американських технологій та інвестицій у спільні проекти в Україні. //president.gov.ua
Під час робочого візиту Президента П.О.Порошенка до США підписано Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Австралії про співробітництво в галузі використання атомної енергії в мирних цілях.
У присутності Президента України документ підписали Міністр енергетики та вугільної промисловості України В.Демчишин та Міністр закордонних справ Австралії Джулія Бішоп.
Глава держави також провів переговори з Міністром закордонних справ Австралії Джулією Бішоп.
«Австралія прагне допомогти Україні диверсифікувати поставки уранової сировини для мирних цілей», - заявила Джулія Бішоп після підписання угоди. //president.gov.ua
Президент України подякував пані Міністру за тверду та послідовну позицію Австралії щодо підтримки територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України та подякував уряду цієї країни за тісну взаємодію з Україною на міжнародній арені.
Отже, ніхто з американських високопосадовців якось і не подумав про «убивство» свого «рейтингу», як то подають російські ЗМІ. Навпаки відбувається поглиблення стратегічного партнерства України зі США, що підтверджує міжнародні гарантії безпеки для нашої країни.
***
Україна ініціює міжнародні консультації щодо намірів Росії розмістити ядерну зброю в Криму і далеко не безпідставно.
31.03.16 «Президент Украины Петр Порошенко в очередной раз заявил, что Россия планирует разместить в Крыму ядерное оружие. Отчасти, не совсем понятно, почему это звучит особенно впечатляюще в сочетании: Крым и ядерное оружие…
Что касается размещения в Крыму ядерного оружия и мнения по этому поводу Президента Украины Петра Порошенко, то Крым – это российская территория. И на российской территории Москва имеет полное право размещать что угодно и располагать ядерное оружие где захочется». //rueconomics.ru
КОМЕНТАР: так, Президент України П.О.Порошенко під час прес-конференції (02.04.2016), яка проходила у рамках роботи Саміту з ядерної безпеки у Вашингтоні (США), зазначив, що Україна занепокоєна можливим перекиданням до анексованого Криму елементів російського ядерного потенціалу.
Глава держави акцентував увагу міжнародної спільноти на тому, що Україна зробила важливий крок для глобальної безпеки, відмовившись від третього в світі ядерного арсеналу. 
Однак Будапештський меморандум не забезпечив виконання гарантій безпеки і післявоєнна система глобальної безпеки, яка базувалася на рішеннях Ради безпеки ООН, не працює в ситуації, коли один з її постійних членів є країною-агресором. 
«Ми обговорили нову ініціативу, як ми можемо гарантувати глобальну безпеку країнами з ядерним арсеналом у відношенні держав, які не володіють зброєю масового знищення. І це тема для подальшого обговорення в майбутньому», - повідомив Президент України. //president.gov.ua
П.О.Порошенко також зазначив, що Україна занепокоєна можливим передислокуванням в окупований Крим елементів російського ядерного потенціалу, оскільки відповідно до норм міжнародного права Українська держава несе повну відповідальність за розміщення ядерних елементів на своїй території: «Вимагаємо злагоджених та ефективних кроків світової спільноти, щоб не допустити кардинального погіршення ситуації з безпекою в Чорноморському регіоні шляхом розміщення в Криму ядерної зброї». //president.gov.ua
Президент України висловив впевненість, що консультації з міжнародною спільнотою в цьому питанні мають привести до унеможливлення подібних кроків на українській території в Криму.
Раніше про небезпеку розміщення ядерної зброї в Криму заявляв лідер кримських татар, уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. 
Зокрема, у вересні 2015 року він повідомляв, що на території півострова «вже розміщено 80 тисяч військовослужбовців російської армії, відновлюється ядерне сховище», з'явилися машини з позначками, що попереджають про ядерну небезпеку. //president.gov.ua
Також нагадаємо, 20.02.2014 Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року Президент України П.О.Порошенко підписав відповідний Закон. 
Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». 
 
2) На лінії фронту зберігається тенденція до застосування бойовиками вогню великої інтенсивності. Для цього вони використовують різні види зброї одночасно: міномети, кулемети великого калібру, гранатомети, роботу снайперів. Чому ж терористи стали такими «активними»? Насправді відповідь проста - під зовнішньою так званою «хоробрістю» прихований великий страх:
«Глава делегации «ДНР» в Контактной группе Д.Пушилин и уполномоченный представитель «ЛНР» в Контактной группе Владислав Дейнего: «Правоохранительные органы Народных Республик Донбасса готовы гарантировать полную безопасность международных наблюдателей, представителей мировой прессы в ходе выборов». Пушилин и Дейнего напомнили, что Минскими соглашениями не предусмотрена работа в регионе никаких международных силовых структур, о чем, несмотря ни на что, настаивают власти Украины». //antimaydan.info
КОМЕНТАР: керовані Москвою терористи панічно бояться і категорично відмовляються від ідеї введення на тимчасово окуповану територію Донбасу міжнародної поліції, яка б забезпечила безпечне проведення місцевих виборів в регіоні та обіцяють масштабні бойові дії у відповідь на спробу введення міжнародних миротворців. Саме тому у зоні проведення антитерористичної операції активність російсько-терористичних угрупувань різко зросла. 
Як підтвердження, протягом минулої доби бойовики 61 раз порушували режим припинення вогню, що наполовину більше у порівнянні з добою раніше. 
У Прес-центрі штабу АТО повідомили, що використовуючи міномети різних калібрів, російські найманці завдали вогневих ударів по позиціях українських сил майже уздовж всієї лінії розмежування. На Донецькому напрямку вони цілили 4 рази у захисників Авдіївки, 3 рази у напрямку Новгородського та два - по Зайцевому… 
Окупанти нарощують свої зусилля і на Маріупольському напрямку, застосовуючи при цьому зброю, заборонену Мінськими домовленостями. 
Зокрема, обстрілів із мінометів калібру 120 мм зазнали позиції сил АТО поблизу Талаківки, а із мінометів калібру 82 мм - біля Широкіного. 
На цьому ж напрямку в районі Гранітного бандити спробували взяти штурмом одну із позицій сил АТО. Для відбиття та запобігання проникнення противника на опорний пункт, було відкрито зосереджений вогонь з кулеметів та стрілецької зброї. Це змусило диверсійно-розвідувальну групу відступити. 
На Луганщині теж було неспокійно. Ворожі міномети били по українських позиціях біля Новозванівки. 
«Безпекова ситуація на Донбасі набуває тенденції щодо загострення. Та сили АТО готові до різких змін обстановки і надійно утримують свої рубежі оборони», - зазначили в штабі антитерористичної операції. //facebook.com
Крім того, українська сторона поінформувала ОБСЄ про розташування «Градів» бойовиків у Горлівці, передає прес-служба Головного управління Міністерства оборони України.
Словам путінських маріонеток, які нібито гарантують безпеку спостерігачам ОБСЄ під час проведення місцевих виборів на Донбасі уже ніхто не вірить – випадки обстрілу бойовиками місії ОБСЄ тільки зростають.
Наприклад, як повідомляє прес-служба СММ ОБСЄ: «Озброєний чоловік підійшов до патруля СMM у контрольованому «ЛНР» с. Сміле (32 км на північний захід від Луганська) і в агресивній формі вимагав, щоб СММ покинула територію та погрожував знищити аудіо-і відео пристрої СММ (фотоапарати, біноклі, телефони СММ)». //unn.com.ua
Також 31.03.2016, озброєні члени «ЛНР» на прикордонному пункті пропуску «Червонопартизанськ» та «Ізварине» не пропустили СММ на ці ділянки, не дозволивши тим самим проводити моніторинг. Після цього вони наполягли, щоб спостерігачі покинули територію. 
20.03.2016 бойовик «ДНР» погрожував відкрити вогонь по СММ ОБСЄ. 
Так про яку безпеку міжнародних спостерігачів на Донбасі під час місцевих виборів може йти мова?
Поліцейська місія ОБСЄ має контролювати спокій на Донбасі. Президент України звернувся до керівництва Німеччини, яка нині головує в ООН з пропозицією розгорнути озброєну місію на Донбасі. Найближчим часом він збирається порушити це питання на переговорах у «нормандському форматі».
03.04.2016 у інтерв'ю українським телеканалам П.О.Порошенко, зокрема, наголосив: озброєні поліцейські підрозділи ОБСЄ також мають гарантувати підготовку та проведення виборів у східних регіонах країни.
«Ключова позиція, що режим припинення вогню - постійне розміщування моніторингової місії ОБСЄ, як на лінії зіткнення, яке б гарантувало припинення вогню, як в місцях постійного збереження зброї, яка не виведена і не вивезена Російською Федерацією, так і вздовж неконтрольованої ділянки україно-російського кордону. Там мають бути розміщені пости місії ОБСЄ. Які пости? Озброєні. Бо, на сьогоднішній день, коли неозброєні спостерігачі ОБСЄ є під атакою, фактично це означає неможливість виконання ними своїх функцій», - наголосив Президент України П.О.Порошенко. //president.gov.ua
Також Президент України П.О.Порошенко повідомив, що обговорив питання місії з безпеки на Донбасі з керівництвами США, ООН, Європейського Союзу, президентами Франції та Польщі.
Президент України підкреслив, що поліцейські, озброєні підрозділи ОБСЄ мають гарантувати підготовку та проведення виборів, а також режим передачі влади обраному за українським законодавством керівництву. //president.gov.ua
 
3) Рішення Н.Савченко про сухе голодування з 06.04.2016 на знак протесту проти незаконного рішення російського суду – остаточне. Про це повідомила її сестра Віра, яка напередодні повернулася з Росії. Втім, у РФ вважають, що справа Савченко не вплине негативно на імідж Путіна. Одразу виникає питання: а імідж самої Росії нікого не цікавить? 
«Я хочу не согласиться, что какой-то негатив в этой связи будет на президента России. Не нужно увязывать преступление, совершенное и признанное судом Российской Федерации, - убийство российских журналистов - не нужно увязывать это к президенту России …», - сказал Д.Песков. //vedomosti.ru 
КОМЕНТАР: одразу нагадаємо, що саме той Д.Песков 22.03.2016 заявляв: «Російська сторона буде діяти у суворій відповідності до національного законодавства. Щодо решти - рішення може ухвалити лише президент. Яке, поки сказати не можу». //pravda.com.ua
Президент України П.О.Порошенко тоді ж зазначив: «Україна ніколи, - ще раз наголошую, ніколи! - не визнає ані цього судилища, ані їхнього так званого вироку, який своєю абсурдністю і жорстокістю свідчить про повернення російської юстиції в часи Сталіна-Вишинського. Проти всіх, хто причетний до переслідування Надії Савченко, Олега Сєнцова та інших громадян України, українських патріотів-заручників, які незаконно піддаються тортурам на російській території, мають бути запроваджені персональні санкції – як українські, так і міжнародні». //president.gov.ua
Саме ці слова Глави української держави підтримала міжнародна спільнота.
Юрай Месік, словацький громадсько-політичний діяч: «Пані Савченко викрали і ув’язнили виключно через політичні і психологічні мотиви. Політична мета полягає у залякуванні українців, особливо військових: сучасні «опричники» сподівалися зламати її дух та використати як емоційний тиск на український народ і керівництво держави. Але, як виявилося, Путін зробив велику помилку – Савченко не зламалася. Навпаки, вона виявила мужність і рішучість у протистоянні із брутальною владою у Москві, надихнула українських патріотів. Відтак, нині вона стала особистим в’язнем Путіна… Але у Путіна немає іншого розумного вибору, ніж звільнити Савченко якнайшвидше. Її подальше утримання призведе до значно більших негативних наслідків для Росії. Відсутність Надії на засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи постійно нагадуватиме європейським парламентаріям про справжню сутність путінської Росії». //newsonline24.com.ua
А.Бабченко, російський журналіст, видавець журналу «Мистецтво війни»: «Загалом, з юридичної точки зору, ми маємо абсолютно казуїстичну картину: злочинці — причому ті, які вчинили тяжкі злочини — судять офіцера, за те, що вона відстоювала право і законність своєї країни, намагаючись при цьому вдавати з себе якраз ту саму законність, за відстоювання якої вони вкрали офіцера… Але, хай там як, Надія Савченко опиниться на волі… А Країна-фейк так і буде існувати в своєму перевернутому світі. Придумувати собі нових ворогів, нові війни, нових розіп'ятих хлопчиків, нові судилища і воювати, воювати, воювати з ними з усіма. З усім світом». //socportal.info
У свою чергу, політолог В.Фесенко наголошує: «…звільнення Савченко жодним чином зараз не залежить від української влади, воно залежить лише від Путіна, а також від ступеню тиску та рівня домовленостей, які були між Путіним, Меркель і Обамою. Українська влада зробила все, що можливо». //radiosvoboda.org
Марк Фейгін адвокат Н.Савченко, зауважив, що передбачити, на що погодиться В.Путін взамін на звільнення української громадянки, важко: «Психіки його (Путіна – ред.) ви ніколи повністю не зрозумієте – ні його параноїдальності, ні його бажань. Він очікує на якийсь момент, можливо, червня, коли в Європі буде обговорюватися питання про продовження персональних санкцій, і, може, напередодні цих обговорень він спробує розіграти карту обміну Савченко на зняття санкцій». //radiosvoboda.org
Згодом той же Марк Фейгін зазначив, що президент Росії В.Путін особисто пообіцяв звільнити українську льотчицю і народного депутата Н. Савченко.
«Я зустрічався з послом Теффтом (посол США в Росії. - ред), який брав участь у переговорах держсекретаря Керрі з Путіним і особами з американської адміністрації. Я зустрічався з главою французького Сенату на його прохання. Я можу сказати, що їм усім було сказано прямим текстом, що Савченко відпустять. Але не сказано було лише дві речі - коли і на яких умовах. Від цього сам Путін і його оточення завжди ухилялися», - зазначив захисник української льотчиці.
На уточнююче запитання, ким була надана така обіцянка, Фейгін наголосив, що особисто главою Росії. «Це Путін особисто пообіцяв. Переговори були з ним», - сказав адвокат. //radiosvoboda.org