:

  Результати заходу «Урожай-2016»

В поточному році на територій області відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації, проводиться програма «Урожай - 2016». Основними її завданнями визначено: проведення моніторингу, обстеження та аналізу використання товаровиробниками земель сільськогосподарського призначення, проведення аналізу стану сплати податків і зборів, визначення справедливої орендної плати, створення єдиної і актуальної бази даних використання земель усіх форм власності.
Як підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль, жоден фермер, який працював на законних підставах і з усіма належними документами, не втратив свою землю або те, що на ній вирощено. Адже програма «Урожай» була створена не як інструмент відбору землі, а тільки як можливість виведення її з тіні.
Станом на 30.11.2016 за даними місцевих робочих груп з 2 100 тисяч гектар сільгоспугідь, що підлягали моніторингу, обстежено1 мільйон 909 тисяч га, що становить 91%. З них:
- 91,3 % використовується згідно документів ( 1742575 га);
- 6,0 % не використовується (115956 га);
- 2,7 % використовуються без документів (50588 га).
Найбільш значущі приклади порушень були виявлені робочими групами у Новомиколаївському, Мелітопольському, Вільнянському та Запорізькому районах області. 
Так у Запорізькому районі люди вийшли на акції протесту, через те що їм повідомили, що землі колишніх працівників колгоспів, призначені для випасу худоби влада начебто комусь віддає. Проте робоча група заходу «Урожай-2016» ще влітку поточного року проводила обстеження земельних ділянок державної власності на території Наталівської сільради. Тож існують документи, які підтверджують, що на території пасовищ та сінокосів вже давно росте врожай, не оформлений відповідними правовстановлюючими документами. Причому один з фермерів – славнозвісний СФГ «Лещенко», якого так активно захищає один з народних депутатів України.
Не менш кричущий випадок відбувся і в Новомиколаївському районі, де землю спробували відібрати хитрістю. Відомаситуація з ДП «Конярство України» була припинена тільки завдяки активності місцевих жителів і втручання облдержадміністрації. На сьогодні всі рішення щодо передачі землі невідомому «товариству інвалідів» скасовано.
Проте частіше трапляються випадки, коли землю просто не оформлюють належним чином, через бюрократичні затримки у ГУ Дерджеокадастру. Так на території Полянівської сільської ради Мелітопольського району Запорізької області виявлено факт використання без правовстановлюючих документів на земельну ділянку площею 3071,1 га ДП «Сільськогосподарське підприємство Лазурне». На підприємстві відбулися чисельні реорганізації, але документи, що посвідчують право користування землею відповідно до чинного законодавства на цей час не оформлено.Подібні ситуації на території області існуютьі на підприємствах сфери управління Національної академії аграрних наук України. Загальна площа сільськогосподарських угідь, які використовують такі підприємства становить 23 тис. га. 
Більш того, в результаті не ефективного виконання ГУ Держгеокадастру в Запорізькій області функцій щодо управління землями сільськогосподарського призначення, понад 5 тисяч га ріллі державної власності не мають свого власника чи законного користувача та не обробляються. 34 тисячі га державної власності використовується без документів чи з порушеннями. Як наслідок бюджет недоотримає надходжень орендної плати та сплати податків. Близько 30 тисяч га земель сіножать та пасовищ колективної власності здані в оренду під низький відсоток (до 3 %), у той же час вони використовуються для сівби на зерно, а їх нормативно-грошова оцінка є нижчою від ріллі у 8 разів. Сумарні збитки від такого недбалого господарювання обчислюються сотнями мільйонів гривень втрат бюджетів всіх рівнів на рік.
Саме завдяки проведенню заходу «Урожай 2016» річна сума додаткових надходжень плати за землю за земельні ділянки державної і комунальної власності до місцевих бюджетів становить 3,8 мільйонів гривень, єдиного податку четвертої групи - 2,1 мільйон гривень.
В ході перегляду діючих договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення укладено 95 додаткових угод до діючих договорів оренди юридичних і фізичних осіб, загальний обсяг площ орендованих земельних ділянок за переглянутими договорами становить 3203,9 га. В ході відпрацювання виробників сільськогосподарської продукції забезпечено укладання 168 новихдоговорів оренди земельних ділянок. Окремо укладено і зареєстровано 1642 додатковихдоговорів оренди земельних часток (паїв) з громадянами на загальну площу 8273,1 га.
Окремо, внаслідок заходів проведених в рамках заходу «Урожай 2016», результати побачили і прості працівники поля. Так після перевірок було збільшено кількість добровільно оформлених найманих працівників (4229 осіб) та відпрацьовано 4133 суб’єкти господарської діяльності, якими збільшено розмір виплати заробітної плати 6079 найманим працівникам, за рахунок чого легалізовано 16,2 мільйони гривень доходу по заробітній платі.
При проведенні операції «Урожай 2016» відповідно до спільних заходів на території оперативного обслуговування ГУНацполіції в Запорізькій області були виявлені порушення вимог земельного законодавства України на підставі чого до Єдиного реєстру досудових розслідувань була внесена інформація про вчинення 33 кримінальних правопорушень.
Як підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль, у подальшому «Урожай» має продовжитися з новою силою.
- Причому потрібно вивчити кожен сантиметр землі в Запорізькому регіоні. Це стосується не тільки земель державної власності, а й колективної, а також приватної. Адже за приблизним підрахунком близько 30% наших приватників вирощують урожай, оминаючи податкову та піклуючись тільки про свої кишені.Загалом за результатами реалізації програми «Урожай-2016» комісіями були напрацьовані алгоритми подальших дій, які допоможуть нарешті вивести із тіні тих, хто заробляє на Запорізькій землі, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.
Очільник регіону нагадав, що у Верховній раді України очікує на друге читання проект Закону України № 4355 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель». Прийняття цього проекту Закону дозволить органам місцевого самоврядування на відповідній території управляти земельними ресурсами та при регулюванні земельних відносин враховувати думку територіальної громади. Адже в підсумку земля має належати людям, які десятиліттями її обробляли та берегли в інтересах держави. І саме громади прийматимуть рішення стосовно того, як розпорядитись тим, що належить їм за правом.