:

19 жовтня 2017 року прийнятий Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», який започаткував старт медичної реформи, насамперед, її фінансової складової.
Основне завдання держави — фінансово захистити громадян, тобто оплатити медичні послуги за єдиними та рівними для всіх правилами.
За існуючої системи держава витрачає кошти на утримання будівель лікарень - нова модель фінансування дозволить усі гроші перенаправити на відновлення та збереження здоров’я конкретної людини. Уперше в комунальних медичних установах з’явиться поняття медичної послуги та єдиного державного тарифу на кожну послугу.
Прозору та пряму оплату за надані послуги медичним установам або лікарям забезпечуватиме Національна служба здоров’я України, також здійснюватиме контроль за якістю наданих послуг та дотримання тарифів оплати послуг.
Реформа розпочнеться з первинної медичної допомоги, тобто сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів.
Створена робоча група щодо впровадження реформи на території Пологівського району. Щоденно вивчаємо інформацію з цього питання. Дійсно, питань більше, чим відповідей. Дивлячись на неповну та недосконалу законодавчу базу, не поспішаємо.
Інформація щодо старту приписної компанії в районі буде надана додаткову, адже сама декларація та сайт eHealth працює в тестовому режимі. Не хочемо піддавати ризику персональні дані наших пацієнтів.
Всі амбулаторії та ФАПи працюють у звичному режимі.
В Пологівському районі медичну допомогу можливо отримати у будь-якого лікаря за профілем. За кожним жителем закріплений сімейний лікар та медична сестра по територіальному принципу, але «право вибору лікаря» ніхто не відміняв. Тому кожен може звернутися до того лікаря, від якого бажає отримати медичну допомогу.
Реформа дійсно передбачає оплату праці сімейного лікаря за кількість та якість наданої медичної допомоги, адже до одного лікаря може стояти величезна черга, а інший цілий день просто відпочиває.
Намагаємося рівномірно розподіляти пацієнтів на прийомах згідно нормативного навантаження кожного лікаря.
Адміністрація КУ «Пологівський ЦПМСД», починаючи з 2017 року розпочала підготовчий етап до впровадження реформи.
За кошти з фонду депутата Запорізької обласної ради Чеберка Андрія Івановича та районного бюджету закуплено 20 ноутбуків та 8 багатофункціональних пристроїв (принтер+сканер). На початку 2018 закуплено ще 10 БФП. Кожен сімейний лікар буде забезпечений комп’ютерною технікою в повному об’язі.
Розумію, що не всі лікарі досконало вміють працювати з такою технікою, тому звернулася до нашого друга та партнера GIZ, які на протязі року проведуть з медичним персоналом чотири тренінги, одним з яких буде відпрацювання комп’ютерних навичок.
З 8 амбулаторій до мережі Інтернет підключено 6, протягом двох найближчих тижнів буде вирішено питання й про підключення останніх двох.
Також за кошти районного бюджету було закуплено 30 мобільних телефони для кожної амбулаторії та ФАПу. Зараз ведемо перемовини з мобільними операторами.
За рахунок коштів районного бюджету та Світового Банку зміцнили матеріально технічну базу Центру. Медичні працівники отримали стетофонендоскопи, тонометри з трьома манжетами, глюкометри, пульсоксиметри, медичні сумки. На амбулаторії придбано ростоміри, ваги дорослі, офтальмоскопи, електрокардіографи з можливістю відправки результатів через систему Інтернет до району чи області. Частково оновили медичні та офісні меблі.
Завдяки допомозі небайдужих людей та наших друзів створюємо сприятливі умови для роботи медичних працівників та пацієнтів.
Хочу зупинитися особливо на чутках, щодо закриття денного стаціонару в місті Пологи. Дійсно, в реформі вони не передбачені, але ми неодмінно збережемо даний вид надання медичної допомоги. Вже зараз розпочата робота, щодо зміни надання даної послуги. Зміниться режим роботи та сам денний стаціонар. Оголошена закупівля ліжок-трансформерів та крісел для здійснення довгострокових маніпуляцій. Плануємо відкрити повноцінний пункт невідкладної медичної допомоги та Школу здоров’я.
У нас багато планів і ми поступову втілюємо їх.
У разі виникнення будь – яких питань щодо надання медичної допомоги на території Пологівського району звертайтеся, будь ласка, безпосередньо до головного лікаря КУ «Пологівський ЦПМСД» Дуб Анни Михайлівни, кабінет 304 з понеділка по п’ятницю, контактний телефон 2-29-15.


За інформацією
головного лікаря комунальної установи
«Пологівський центр первинної медико-
санітарної допомоги» Пологівської районної
ради Запорізької області   А.М. Дуб