:

  Про Всеукраїнську акцію «Вишивана моя Україна»

14 грудня в Пологівському районному краєзнавчому музеї відбулася презентація вишитої карти України, яка вишивалася працівниками казначейської служби протягом року. На Пологівській землі презентували унікальну річ – казначейську карту-оберіг «Вишивана моя Україна».
   Підтримати казначеїв Пологівського відділення Державної Казначейської Служби України завітали почесні гості:
- заступник голови Пологівської РДА Ірина Півень;
- радник голови Пологівської районної ради Михайло Малиш;
- військовослужбовці військових частин, що перебувають на території району;
- представники галузей культури, освіти та медицини району.
Під гімн Державної Казначейської Служби України присутні переглянули світлини про діяльність Управління Державної Казначейської Служби України в Пологівському районі. 

       

Ведуча заходу Ірина Самобоча розповілв про історію проведення акції.
      23 серпня, у День Державного Прапора України і з нагоди 25-річчя України, Державна казначейська служба України започаткувала колоритну почуттями і любов’ю до прадавнього мистецтва акцію з красномовною назвою «Вишивана моя Україна». Головна ідея цієї акції полягала в тому, що казначеї всіх територіальних органів ДКСУ власноруч вишиють карту нашої Батьківщини, орнаментами, притаманними кожному окремому регіону. 
      На великому полотні казначеї кожної області своїми руками вишивали її символи улюбленими кольорами краян. Близько двох місяців на карті-полотні «Вишивана моя Україна»  хрестик за хрестиком з’являються візерунки, в яких закодовано мир та добробут, здоров’я та щаслива доля і все те, що ми бажаємо своїм родинам та нашій державі.
        Символічно, що перші орнаменти на полотні були нанесені  працівниками Донецької та Луганської областей. За задумом Голови Казначейства України Тетяни Слюз, акція стартувала саме на обпаленому війною Донбасі. Головний казначей держави особисто відвезла на Луганщину полотно з контурами регіонів. Хрестик до хрестика на карті вишили свої почуття до Батьківщини луганчани, донеччани, харків’яни, дніпряни,  полтавчани, запоріжці…
         Акція під назвою «Вишивана моя Україна», яка стартувала зі східних областей нашої держави, де сьогодні точаться військові дії, та за два місяці, об’їхавши майже всю Україну, а це близько 5 100 кілометрів, духовно об’єднала казначеїв сходу та заходу, півдня та півночі та стала справжнім казначейським оберегом. Сподіваємося, що карта-оберіг, вишита з думками про мир та спокій, ніколи не змінить своїх кордонів і стане символом єднання та злагоди.
Вишита казначеями душа землі – Україна  така гарна, як найбарвистіше літо. Її вишивали однією голкою, яку залишали наступникам у куточку тканини.  Неможливо передати словами ту кількість позитивних емоцій, почуття патріотизму, корпоративного духу, яке викликала карта-вишиванка у казначеїв. Адже у кожний стібок вони вклали своє душевне тепло і талант, що передавався з покоління в покоління. 
Через відродження стародавньої народної традиції вишивання присутні мали  змогу поглянути на Україну по-новому. Кожна квітка, кожна фігура чи символ на карті мають своє значення, наповнене особливим змістом, мають свою енергетику. Результатом всеукраїнської казначейської акції «Вишивана моя Україна» став справжній витвір народної творчості. 
         В кінці жовтня акція «Вишивана моя Україна» завершилась. І знову карта –вишиванка розпочала свою нову подорож, тепер вже по всім районним та обласним казначействам України для ознайомлення всіх колективів територіальних органів Казначейства та громадськості з результатами акції.
        Вона вже побувала в багатьох з територіальних органів Державної казначейської служби України. І 14 грудня карта-оберіг «Вишивана моя Україна» завітала і на Пологівську землю. 
Присутні переглянули  відеоряд про подорож карти-оберегу «Вишивана моя Україна» безкраїми просторами нашої держави.
Після того, як рукотворний казначейський оберіг побуває в усіх територіальних органах ДКСУ, він займе почесне місце в центральному апараті Казначейства як ще один символ єдності та патріотизму казначейської спільноти.
         Надзвичайно приємно і почесно, що Пологівщина теж долучається до цього унікального культурного надбання. А ще приємніше, що наша зустріч відбувається в стінах краєзнавчого музею – місця, де особливо турбуються про збереження духовної спадщини нашого народу.
        В цей день вишивана карта перебувала в Новомиколаївському, Гуляйпільському та в Оріхівському районі. Казначеї цих районів мали змогу долучитися до цього витвору мистецтва. Надзвичайно приємно, що начальник управління ДКСУ в Оріхівському районі Ірина Василина урочисто передала карту-оберіг начальнику управління ДКСУ у Пологівському районі Вікторії Колісник.

                                                                                       
 Начальник  управління ДКСУ у Пологівському  районі Вікторія Колісник у своєму виступі сказала, що казначейська родина щиро вірить, що цей спільний, власноруч створений оберіг - карта «Вишивана моя Україна» стане не лише одним із символів єдності нашого народу, але й прикладом дружби, взаємодії та згуртованості для всіх органів влади та кожного громадянина нашої держави
Солістка Пологівського РБК Ольга Заєць подарувала усім пісенне вітання про пані-вишиванку.
Присутні разом з казначеями  Пологівщини побачили результат творчості своїх колег, відчули піднесений корпоративний дух, що об’єднує всіх казначеїв України. 
На добрий спогад про таку подію усі сфотографувалися на згадку біля вишиваної карти нашої Батьківщини. 
Шановні працівники казначейської служби!
Дай Вам, Боже, днів щасливих,
Дай добра, здоров'я, сили.
Дай любові, згоди, втіхи
Змоги дай - життю радіти
І ділитись словом щирим,
Теплим, радісним, правдивим.
А сьогодні на це свято
Щастя зичим Вам багато.
Хай Вас Бог благословляє
Многих літ Вам побажає.

          




За інфо
рмацією відділу культури і туризму райдержадміністрації