:


   1. Росія продовжує грубо порушувати Мінські домовленості, постачає війська зброю терористам на Донбасі
   Поставки з Росії зброї, військової техніки та живої сили терористам продовжуються. Зухвале порушення Мінських угод і зрив процесу мирного врегулювання на Донбасі російсько-терористичними бандами, а також свіжі докази присутності військ РФ у зоні конфлікту і поставок російської зброї бойовикам привели цивілізований світ до остаточного усвідомлення факту військової агресії Росії проти України.
   Речниця Державного департаменту США Дж.Псакі:
  (13.02.15) «Сполучені Штати мають підтверджену інформацію про перетин українського кордону з боку Росії танків та ракетних систем впродовж останніх кількох днів… Російські підрозділи на кордоні з Україною готують велику партію поставок проросійським силам, які воюють на сході Україні. Це явно суперечить духу угоди, досягнутої нинішнього тижня. Це також іде врозріз з Мінськими домовленостями, підписаними у вересні» //TVi.
   Посол США в Україні Дж.Пайєтт:
  (17.02.15) «Армія сепаратистів отримує інструкції та вказівки від Кремля… У Заходу є достовірні докази того, що в даний час в конфлікті беруть участь регулярні російські війська… У п'ятницю ми помітили присутність регулярних російських військ в перестрілках, які продовжилися і після підписання Мінських домовленостей…» ТСН.
    Генсек НАТО Й.Столтенберг:
  (18.02.15) «Російські збройні сили, артилерія та підрозділи військово-повітряної оборони, як і елементи командування та контролю, все ще діють в Україні. Росія підтримує сепаратистів збройними силами, навчанням та сучасним озброєнням. Також було нарощування кількості танків та бронетехніки, які перетнули кордон з Росії в Україну… Я закликаю Росію вивести всі свої війська зі сходу України, припинити будь-яку підтримку сепаратистів, дотримуватися Мінських домовленостей і чинити весь можливий тиск на сепаратистів, щоб змусити їх дотримуватися домовленостей про припинення вогню» //УНІАН.
   (13.02.15) «Наша розвідка надає документальні дані про військову присутність Росії на сході України. Ми бачимо це з даних незалежних джерел, незалежних журналістів, а також ми отримуємо інформацію від неурядових організацій, які повідомляють нас про загиблих російських військових в Україні… Ми спостерігали те ж саме в Криму, коли Росія анексувала Крим… ОБСЄ надає інформацію про військову техніку на сході України… Сепаратисти мають складні системи озброєння, до яких мають бути відповідні інструктори з РФ» //24tv.ua.
   Віце-канцлер ФРН З.Габріель:
   (18.02.15) «Відповідальність за те, що відбувається в Україні, несе пан Путін і несе Росія. І він повинен подбати про те, щоб насильство з боку бойовиків нарешті припинилося» //«Німецька хвиля».

   2. Можливість проведення міжнародної миротворчої місії на Донбасі

   Україна робить усе, щоб установити мир і відновити державний суверенітет на окупованих територіях. Також Президент України виступив з ініціативою направлення в Україну міжнародної миротворчої місії. Так, 18.02.15 на засіданні РНБО під головуванням Президента прийнято рішення про звернення до ООН з проханням направити в Україну миротворчу місію, яка буде діяти відповідно до мандату Ради Безпеки ООН.
   Президент України П.О.Порошенко:
  (18.02.15 на засіданні РНБО) «Найкращий для нас формат – це поліцейська місія Євросоюзу. Це буде найбільш ефективним гарантом безпеки в ситуації, що склалася, коли слово мира не дотримується ні Росією, ні тими, кого вона підтримує» // www.president.gov.ua.
   (19.02.15 під час зустрічі з Комісаром ЄС з питань Європейської політики сусідства та переговорів про розширення Й.Ганом) «Росія як країна-агресор не може і не буде брати участь у миротворчій операції». Україна не погодиться на такий миротворчий формат, який має загрозу легалізувати багатотисячний російський військовий контингент – нам таких «миротворців» вже вистачає» //www.president.gov.ua.

   3. Засудження дій Росії світовим співтовариством

   Санкції України залишили Росію без стратегічних ракет-носіїв «Рокот» //УНІАН
  Росія змушена завершити використання конверсійних ракет-носіїв «Рокот» через відсутність українських комплектуючих – систем управління для розгінного блоку «Бриз-КМ».
   «На нараді у Роскосмосі наприкінці минулого тижня керівникам підприємств повідомили, що 3 березня відбудеться останній запуск «Рокоту» з космодрому Плесецьк і більше ці ракетні комплекси експлуатуватися не будуть, – розповіло газеті «Известия» інформоване джерело в космічному агентстві. – Причиною були названі труднощі у взаємодії з харківським підприємством «Хартрон», постачальником систем управління та математики для розгінних блоків. Українська влада заборонила поставки в Росію обладнання, яке може бути використано у військових програмах. Під заборону потрапило обладнання для «Рокотів».
   Носії «Рокот» постійно використовувалися для запусків космічних апаратів в інтересах Міноборони РФ.
В Будапешті пройшла антипутінська акція протесту //«Дзеркало тижня»
   16 лютого в Будапешті пройшла кількатисячна акція протесту проти візиту в Угорщину президента Росії Володимира Путіна, який відбувся 17 лютого. Люди тримали в руках прапори Євросоюзу і України, яку окупувала путінська Росія.


   В.Путіна висміяли на карнавалі у Дюссельдорфі //«Німецька хвиля»
   16 лютого на традиційному щорічному карнавалі у німецькому Дюссельдорфі В.Путіна зобразили в образі культуриста з непропорційними м’язами: біцепс із написом «економіка» зовсім зсохся, а другий – «військо» – роздувся.

   Иосиф Кобзон и два замглавы Минобороны РФ попали в санкционный список ЕС //РБК
Власти Европейского союза расширили санкции против России. В черный список лиц, подпавших под финансовые и визовые ограничения, вошли 19 физических и девять юридических лиц, в том числе певец и депутат Госдумы от «Единой России» Иосиф Кобзон.
   Как сообщается в Официальном журнале Евросоюза, среди включенных в список есть также двое заместителей министра обороны: Анатолий Антонов и Аркадий Бахин, замначальника Генштаба Андрей Картаполов, а также первый вице-спикер Госдумы, депутат от КПРФ Валерий Рашкин. Всего в список включены 19 новых фамилий. Остальные персоны, в отношении которых введены санкции, являются должностными лицами самопровозглашенных Донецкой и Луганской народных республик. Среди них «министр связи ДНР» Виктор Яценко, замглавы «министерства обороны ДНР» Эдуард Басурин, командир батальона «Сомали» Михаил Толстых (позывной Гиви) и командир батальона «Спарта» Арсений Павлов (позывной «Моторола»). В числе девяти организаций, подпавших под санкции, общественное движение «Новороссия» и подразделения ополченцев: Казачья национальная гвардия, батальоны «Сомали», «Спарта», «Заря», «Оплот», «Кальмиус», «Смерть» и бригада «Призрак». 

 

За матеріалами ЗМІ