:

   

    Дії «ДНР» суперечать Мінським домовленостями. Українська сторона неодноразово стверджувала, що вибори у самопроголошеній «ДНР», які анонсують ватажки фейкових республік на 18 жовтня, будуть незаконними, не будуть відповідати Мінським домовленостям, українському законодавству та критеріям ОБСЄ.
  Ще у липні ц.р. Президент України П.О.Порошенко заявив, що проведення представниками самопроголошених «ДНР» й «ЛНР» місцевих виборів може мати руйнівні наслідки для деескалації напруги на Донбасі.
  Втім, донецькі сепаратисти знову підтвердили, що, всупереч Мінським домовленостям, мають намір провести власні «вибори», освячені власниками Кремля…
  «ДНР» пригласила наблюдателей Бюро по демократическим институтам и правам человека (БДИПЧ) ОБСЕ на «выборы» 18 октября.
  М.Лещенко «руководитель администрации» главы «ДНР»: «По распоряжению главы «ДНР» А.Захарченко сегодня утром (30.08.2015) в адрес БДИПЧ ОБСЕ было направлено официальное приглашение представителям организации для мониторинга выборов в органы местного самоуправления ДНР». //hvylya.net
  КОМЕНТАР: одразу зазначимо, що «местные выборы» на окупованій частині Донецької області терористи планують провести «на основе «Конституции ДНР» и ее «законов»». 
  Ще бойовики на окупованому Донбасі вступають в шлюби з місцевими дівчатами за так званим «законам» «ДНР» і отримують свідоцтва про шлюб, які не має жодної юридичної сили.
  Місцеві жителі жартома відзначають: «Дуже зручно – наче б то одружився, а наче б то і ні… Їм ще доведеться потім паспорта відновлювати, там же штампи липові».
  Таке ж «визнання» матимуть і так звані «місцеві вибори» терористів… 

  Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд у телефонній розмові (29.08.2015) з Путіним акцентували на неприпустимості сепаратистських виборів у східних областях України.
  Про зміст розмови повідомив офіційний представник федерального уряду Штефен Зайберт: «Олланд і Меркель наголосили, що проведення несприятливих сепаратистських виборів у контрольованих сепаратистами регіонах являє загрозу Мінському процесові… На першому плані стоїть проведення місцевих виборів відповідно до законодавства України, з дотриманням стандартів ОБСЄ і під наглядом Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІЛП) (однієї з інституцій ОБСЄ. - ред.)». //ukrinform.ua
Представник Меркель наголосив, що відповідні переговори повинні негайно відбутися в рамках тристоронньої контактної групи із залученням до них БДІПЛ.
  Глави держав погодилися з тим, що Мінські домовленості є основою для нормалізації ситуації в Україні та заявили про свою підтримку відновлення інтенсивних зусиль тристоронньої контактної групи щодо припинення вогню. Основну роль у моніторингу режиму перемир'я (відведення важкого озброєння і зброї калібру менше 100 мм) політики як і раніше відводять ОБСЄ. Найголовнішим завданням вони бачать забезпечення безпеки самої цієї місії, а напади на неї вважають неприйнятними. 
  Співрозмовники підкреслили свою готовність продовжувати реалізацію Мінських домовленостей в рамках Нормандського формату разом з Президентом України.
  Слід зауважити, що місцеві вибори в Україні призначені на 25 жовтня. При цьому на окупованій частині Донбасу вибори не відбудуться в цей термін.

  3) Представник Кремля С.Лавров вже вкотре береться повчати Україну та вказує їй, що і як вона має робити, при тому забуваючи, що він насправді лише міністр закордонних справ країни-агресора: «Украина обязана предоставить оккупированному Донбассу особый статус. В проекте Конституции от Порошенко этого нет». //rus.newsru.ua
  КОМЕНТАР: російська сторона не має жодного права вказувати незалежній державі, які приймати закони, а тим більше – як писати Конституцію. Водночас Кремль, вказуючи на ніби то порушення Україною Мінських домовленостей, не зробив жодних кроків для того, щоб почати виведення своїх збройних підрозділів з тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей, а також, повернути під контроль України державний кордон з Ростовською областю РФ.
  Проте Україна послідовно відстоює свою позицією та не відступає від взятих на себе зобов’язань.

  Сепаратисти знову заявляють про неугодні їм дії з боку української влади та порушення Мінських домовленостей. Зокрема, «Постійний представник» «ДНР» Д.Пушилін заявив, що ухвалені Верховною Радою України зміни до Конституції не відповідають принципам Мінських угод, і назвав їх «свободной интерпретацией Киевом положений Минского комплекса мер» //lenta.ru
  КОМЕНТАР: насправді поплічники Росії з фейкових «ДНР» та «ЛНР» готові завжди в дусі путінської пропаганди критикувати дії України, звинувачуючи її безпідставно у порушеннях Мінських домовленостей. Проте, прийняттям 31 серпня 2015 року Верховною Радою України змін до Конституції у частині децентралізації наша держава підтвердила взяті на себе зобов’язання і виконує Мінські угоди, на відміну від Росії. 
  Президент України П.О.Порошенко: «Україна сьогодні підтвердила свою репутацію надійного партнера, посилила імідж країни, яка виконує взяті на себе зобов'язання. І виконує Мінські угоди, на відміну від Росії… Якщо Москва не схаменеться, будуть продовжені персональні санкції проти осіб, причетних до аншлюсу Криму та окупації Донбасу, а на початку наступного року - і секторальні економічні санкції... Сьогоднішнє голосування не остаточне, але воно дасть величезне поле для маневру української дипломатії. А фінальне рішення наприкінці року, коли треба буде 300 голосів, запевняю вас, буде залежати від того, як протягом цих кількох місяців розвиватиметься ситуація на Донбасі, і наскільки Росія виконуватиме Мінські угоди».
  «Проект змін до Конституції не передбачає особливого статусу для Донбасу. Це, на мою думку, лише кліше, яке для певних політичних сил стало передвиборчою технологією, елементом чорного піару проти змін до Конституції, проти Президента», - зазначив він.
  «Більше того, ми прибираємо з чинної Конституції 92 статтю, що передбачає теоретичну можливість проголошення спеціального статусу для окремих міст – щоб не було навіть найменшої юридичної зачіпки для параду суверенітетів», - додав глава держави.
  «Зміни до Конституції означають не втрату території, а навпаки, дають шанс і перспективу політико-дипломатичним шляхом повернути під суверенітет України окуповані території… А що було би, якби сьогодні Верховна Рада не проголосувала за зміни до Конституції? На порядок зросла б загроза руйнації міжнародної проукраїнської коаліції. Зникло би з порядку денного питання про продовження санкцій, які дуже боляче б'ють по агресору. Цілком реальною стала би перспектива залишитися сам на сам з агресором. Завдяки дипломатичним зусиллям останнього тижня, в тому числі і моїй безпосередній участі під час поїздки до Брюсселю, вже три дні, як обходиться без обстрілів з важкої артилерії. Вже три дні, як на Донбасі немає вбитих серед наших воїнів. 
  Щодо специфічного порядку здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, то він визначається окремим законом, який вже двічі ухвалювався Верховною Радою України (попереднього і цього скликання). Термін його правочинності – три роки, із яких один вже майже минув. Більша частина статей цього закону наразі призупинена. Вони можуть запрацювати лише після проведення на цих територіях виборів згідно з українським законодавством та стандартами ОБСЄ. І лише після виведення з території України російських військ і зброї, після відновлення нашого контролю за всім кордоном з Росією. 
  Відтак, зміни до Конституції означають не втрату територій, а навпаки – дають шанс і перспективу політико-дипломатичним шляхом врегулювати, забезпечити та повернути під суверенітет України окуповані території» – резюмував глава держави. //www.president.gov.ua
  Водночас Українську позицію сприймає та підтримує Європейська рада. За словами Президента Європейської ради Д.Туска, результати голосування у Верховній Раді за зміни до Конституції "засвідчують тверду рішучість Українського Уряду і парламенту, націлену на виконання своїх зобов’язань й реалізацію Мінських домовленостей навіть у такому дуже чутливому питані, як надання особливого статусу окремим частинам української території". //www.radiosvoboda.org
  4) Речник кремлівського карлика Д.Пєсков оголосив для мешканців окупованого Донбасу «благу» новину: «Основной валютой «ЛНР» с 1 сентября стал российский рубль. Теперь выплаты заработной платы, пенсий и социальных пособий будут осуществляться в рублях без привязки к украинской валюте. Планирование, бюджетная, финансовая и налоговая отчетность также будут формироваться в рублях… Рубль, несмотря ни на что, остается валютой, которая сохраняет свою привлекательность, остается валютой, на которую можно опираться, поэтому естественно, что как международная валюта он может везде использоваться». //ria.ru
  КОМЕНТАР: нині, коли темпи падіння рубля встановили новий рекорд і росіяни масово почали скуповувати валюту, Пєсков в стилі пропагандистського Кремля «а у нас всё хорошо!» оголосив рубль «привлекательным» для того, щоб стати основною фінансовою валютою у фейкових «ЛНР» та «ДНР». Насправді перехід на рубль, як основний засіб розрахунку в самопроголошених республіках, вдарив по купівельній спроможності мешканців тимчасово окупованого Донбасу.