:

   Про санаторно-курортне лікування учасників АТО

   Постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.2017 року №110 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення деяких категорій інвалідів санаторно-курортними путівками, та внесення змін до порядків, затверджених постановами КМ України від 22 лютого 2006 року №187 і від 31 березня 2015 року №200», затверджено Порядок використання коштів, передбачених у держаному бюджеті для забезпечення  деяких категорій інвалідів та учасників АТО санаторно-курортними путівками.
    Відтепер путівки для осіб з інвалідністю та постраждалих учасників антитерористичної операції закуповуватимуться на підставі тристоронньої угоди ( особа-управління-санаторій). Людина зможе самостійно обрати санаторій для оздоровлення, потім звернутися до управління, де перевіряється заклад на відповідність встановленим вимогам. Після цього укладається тристороння угода, яка передбачає безготівкове перерахування коштів санаторно – курортним закладам за надані послуги.
    Управління соціального захисту  населення надає інформацію щодо санаторно-курортних закладів, які мають підтвердження про наявність у  них ліцензії на провадження господарської  діяльності з медичної практики та акредитацію не нижче першої категорії.
    У разі отримання від санаторно-курортного закладу, обраного особою, відмови у її прийнятті на санаторно-курортне лікування  управління соціального захисту населення  інформує про це особу та пропонує їй обрати інший заклад.
   У 2017 році встановлено граничну вартість путівки (ліжко-дня) за надання послуг із санаторно-курортного лікування деяким пільговим  категоріям  громадян, а саме:
- інвалідам війни з числа постраждалих учасників антитерористичної операції, інвалідам загального захворювання та з дитинства 5250 (291,7) грн.. без податку на додану вартість;
- учасникам бойових дій з числа постраждалих  учасників антитерористичної операції – 6300 (350,0) гривень з податком на додану вартість.
Управління соціального захисту населення забезпечують  учасників бойових дій  безоплатними путівками до санаторно – курортних закладів згідно з медичними рекомендаціями строком на 18 днів.
    Санаторно – курортні путівки для учасників бойових дій АТО надаються без права поділу путівки.
   В базову вартість путівки входить лікування за відповідним профілем захворювання, процедури, що можуть надаватись особі за період санаторно-курортного лікування відповідно  до медичних показань, проживання та харчування. За бажанням інвалідів та учасників АТО можуть надаватися додаткові послуги за умови оплати санаторно-курортному закладу вартості наданих послуг за рахунок власних коштів.
    Після закінчення санаторно-курортного лікування відповідно до умов договору інваліди та учасники АТО подають до управління соціального захисту населення зворотний талон до путівки або інший документ, що підтверджує проходження лікування в санаторно-курортному закладі, завірений  підписом керівника та скріплений печаткою, акт наданих послуг і документ щодо проведення розрахунків за результатами надання зазначених послуг за відповідний період згідно з умовами договору. Відшкодування здійснюється управлінням соціального захисту населення шляхом безготівкового перерахування коштів санаторно-курортним закладам за надані послуги відповідно до укладених договорів щодо забезпечення путівкою шляхом відшкодування  її вартості  та актів наданих послуг у розмірі встановленої граничної вартості путівки.
    У разі дострокового вибуття із санаторно-курортного закладу управління соціального захисту населення здійснює відшкодування вартості використаної частини путівки (використаних ліжко-днів). Вартість невикористаної частини путівки ( невикористаних ліжко-днів) санаторно-курортному закладу не відшкодовується.
   Грошова  компенсація виплачується тільки інвалідам  за місцем їх обліку на санаторно-курортне лікування 1 раз на два роки з дня звернення за умови, що протягом 2 років не одержували безоплатних санаторно-курортних путівок. Середня вартість санаторно-курортної путівки для виплати грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки в межах обсягу бюджетних коштів, виділених  відповідно до Закону України «Про державний бюджет України на 2017 рік» - 440 гривень.
    На 01.05.2017 року на обліку для отримання санаторно-курортних путівок  в управлінні перебуває 16 учасників бойових дій АТО та 3 інваліди війни АТО.

    За інформацією управління соціального захисту населення райдержадміністрації