:


   1. 17-й саміт «Україна – ЄС» у Києві
   27 квітня 2015 року у м. Київ відбувся 17-ий Саміт Україна – ЄС. Європейський Союз був представлений Президентом Європейської Ради Дональдом Туском та Президентом Європейської Комісії Жан-Клодом Юнкером. Україну представляв її Президент – Петро Порошенко. 
   Це був перший Саміт у рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, імплементація якої становитиме визначальний крок у процесі поглиблення політичної асоціації та економічної інтеграції України з ЄС на основі поваги до спільних цінностей та їх ефективного поширення.
   В рамках цього заходу 28.04.2015 пройшла Міжнародна конференцію на підтримку реформ: Сьогодні Україна - найперспективніша країна у світі.
   У своєму виступі на заході Президент України відзначив, що Україна продовжує послідовно рухатися на шляху європейської інтеграції та впровадження реформ в усіх сферах суспільного, політичного та економічного життя. «Кожен день триває боротьба на два фронти - один, це боротьба за збереження нашої свободи і територіальної цілісності; інший - боротьба, щоб вижити економічно, викорінити корупцію і провести всеосяжні, і навіть дуже болючі реформи, щоб зробити нову Україну»
   При цьому Президент України П.О.Порошенко заявив, що вбачає загрозу ескалації військових дій на території України найближчим часом: 
   «І досі над нами нависає загроза війни – це реальність. Війна може розпочатися у будь-який момент, але ми готові зробити все можливе, щоб не було можливості ні сумніватися, ні відступати» 
   Крім президента Європейської Ради, до Києва приїхав також голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер. Він зізнався, що спочатку його кар'єри, перед зустрічами з президентом Л.Кучмою, йому радили: не треба мати справу з Україною. Казали, що ця країна назавжди пов'язана спільним минулим з СНД і не поверне вектор розвитку в протилежний бік.
   Як бачимо, вийшло інакше. П.О.Порошенко зробив те, що до нього відмовився зробити В.Янукович, і підписав Угоду про асоціацію з ЄС. А в січні наступного року, як запевняє прем'єр А.Яценюк, на повну силу запрацює зона вільної торгівлі. Він підкреслив, що ніяких відстрочок і доповнень до документу не передбачено, хоча на цьому наполягають наші східні сусіди.
   Президент України П.О.Порошенко сказав: «З часом, після досягнення всіх критеріїв, Україна розраховує стати членом ЄС. Ми декларуємо мету: через п'ять років досягти умов, необхідних для подачі заявки на членство України в ЄС. Звичайно, європейське майбутнє залежить насамперед від самої України. Але нам потрібна підтримка ЄС. А важливим кроком, що стосується нашого вибору, вже найближчим часом має стати рішення про безвізові поїздки до ЄС для громадян України». //unian.ua
   Президент України поінформував керівництво ЄС про ситуацію в Донбасі: «Україна була, є і буде послідовним виконавцем Мінських угод. Ми прагнемо миру, а не війни». //president.gov.ua 
   Президент також зазначив, що спільну стурбованість разом з керівництвом ЄС викликає той факт, що «Крим перетворюється на військову базу». Представники ЄС різко засудили агресію РФ і порушення територіальної цілісності України. 
   Крім того, на саміті була підкреслена важливість звільнення всіх заручників, у тому числі і Надії Савченко.
   Президент також подякував Євросоюзу за високу оцінку проведених в Україні реформ. Зокрема - децентралізації, боротьби з корупцією, реформи системи правосуддя, поліпшення бізнес-клімату.
   За результатами саміту лідерами була підписана спільна заява.
   Основне досягнення саміту Україна-ЄС - це офіційне визнання Євросоюзом агресії проти України з боку Збройних сил РФ. 

2.Зміцнення Збройних Сил України
   П.О.Порошенко, в рамках робочої поїдки до Миколаївської області взяв участь у тактичних навчаннях військових частин та підрозділів Збройних Сил 25.04.2015, де у ході заходу зазначив: «Ми готуємося до оборони своєї країни. На території України зараз знаходиться агресор, ворог і ми маємо зробити все можливе на своїй ділянці для того, щоб забезпечити ефективний захист. Ті, хто сьогодні брав участь у цих навчаннях яскраво продемонстрували високий рівень. Українська армія сьогодні одна з найбільш боєздатних… Повинні у будь-який момент мати можливість відбити удари ворога» . //www.president.gov.ua
   Президент також відмітив, що, незважаючи на зміцнення свого війська, Україна неухильно дотримується зобов'язання відповідно до Мінських домовленостей, що було засвідчено і незалежними спостережними місіями. Противник, навпаки, порушує всі домовленості, не допускає спостережну місію ОБСЄ. Саме така поведінка ворога і дає Україні додаткові підстави для підвищення обороноздатності. //president.gov.ua
   На запитання щодо того, чи може таке посилення української армії давати надію на звільнення Донбасу вже найближчим часом, Президент сказав: «Дуже сподіваюся, що незабаром будемо бачити українські території звільненими, але ще раз наголошую - Україна неухильно виконує Мінські домовленості, тому в наступ українські ЗСУ першими не підуть». //president.gov.ua

3. Злочини російсько-терористичних військ проти людяності
   Від початку збройного конфлікту з окремих територій Донецької та Луганської областей України змушені були виїхати близько 1 мільйона осіб. У результаті чого економічне життя в деяких районах фактично завмерло. На окупованих терористами територіях залишились ті мирні мешканці, які не можуть з різних причин покинути свої домівки. Найбільш незахищені верстви населення зараз виживають як можуть. Особливо важко літнім людям і знерухомленим — в кращому разі волонтери з території, контрольованої українськими військовими, використовуючи різні шляхи, деколи ризикуючи власним життям, доставляють їм їжі додому. 
   Крім того, бойовики не гребуть обстрілювати мирні райони Донбасу, у більшості випадків звинувачуючи у цьому ЗСУ.
   17.04.2015 Прес-секретар Управління Верховного комісара ООН з прав людини Равина Шамдасан повідомила: «За рік збройного конфлікту на Донбасі загинули 6116 людей, ще 15474 людини були поранені. Але справжнє число загиблих може бути значно вище… При цьому з початку 2015 року внаслідок артобстрілів загинули близько 400 мирних жителів».//tsn.ua

   В.Василенко (на початку двотисячних був суддею міжнародного трибуналу по колишній Югославії): «Слідчими Служби безпеки України зареєстровані і розслідується понад 4000 кримінальних проваджень про злочини проти основ національної безпеки України, військових злочинів, злочинів проти населення. Повідомлення про підозру – більше 1000 чоловік…»  
   Тоді (Міжнародний трибунал по колишній Югославії –ред), в Гаазі у військових злочинах звинуватили 155 осіб. Починаючи від охоронців концтаборів, закінчуючи генералами і президентами. Більшість з них вже відбувають тюремні терміни. Є й довічно ув’язнені. І юристи, і правозахисники впевнені – злочинців обов’язково покарають. Навіть якщо зараз це здається малоймовірним». 
   Коли відбувався конфлікт на Балканах, ніхто не розраховував на те, що Мілошевич постане перед трибуналом і його засудять за військові злочини, але таке сталося. //patrioty.org.ua