:

  Про обстеження пам’ятки культури і архітектури 
 
   На виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», який прийнято в квітні цього року, Закону України «Про охорону культурної спадщини» 12 червня відділом культури і туризму райдержадміністрації, як органом охорони культурної спадщини, організовано виїзну нараду за участю заступника голови райдержадміністрації Ірини Півень, начальника відділу культури і туризму Марини Діденко, начальника організаційно-методичного центру Світлани Колісник на територію пам’ятки історії та архітектури - будинку де народився і жив Влас Чубарь в с. Чубарівка.
   Згідно з чинним законодавством збереження та охорона культурної спадщини органами виконавчої влади делегована органам місцевого самоврядування. 
Аналогічних пам’яток архітектури, будівель кінця ІХХ сторіччя, в Запорізькій області дві, в тому числі і хатинка-мазанка з солом’яною покрівлею в с. Чубарівка.
  Пам’ятка історії та архітектури в с. Чубарівка в аварійному стані.

  Витяг з Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»
Стаття 4. Заборона використання та пропаганди символіки комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів
1. Виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму, у тому числі у вигляді сувенірної продукції, публічне виконання гімнів СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних та автономних радянських республік або їх фрагментів на всій території України заборонено.
2. Заборона виготовлення символіки комуністичного тоталітарного режиму, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму не поширюється на випадки виготовлення такої символіки для її подальшого використання з метою, зазначеною у частині третій цієї статті.
3. Заборона не поширюється на випадки використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму:
1) на документах державних органів та органів місцевого самоврядування (місцевих органів державної влади і управління), прийнятих чи виданих до 1991 року;
2) на документах, виданих закладами освіти та науки, підприємствами, установами, організаціями до 1991 року;
3) в експозиціях музеїв, тематичних виставках, Музейному фонді України, а також бібліотечних фондах на різних носіях інформації;

  Віта Вовк- керівник Чубарівського сільського народного історичного музею на громадських засадах повідомила, що історичні експонати з хатинки перенесено в приміщення Чубарівського сільського народного історичного музею, який функціонує на ІІ поверсі Чубарівського сільського будинку культури і їх збереження забезпечено.

За інформацією відділу культури і туризму райдержадміністрації