:
    Держземагентство області, та територіальні підрозділи продовжують вести роботу, спрямовану на забезпечення військовослужбовців - учасників АТО земельними ділянками для будівництва та обслуговування житлового будинку, ведення садівництва, особистого селянського господарства, індивідуального дачного будівництва.
    Виконуючи поставлене завдання, фахівці Держземагентства області, насамперед, позначили масиви земель державної та комунальної власності, призначені для реалізації конституційних прав військовослужбовців-учасників АТО на безоплатне отримання ними земельних ділянок.
    Загальна площа сформованих на території Запорізької області земельних масивів склала 721,04 га, з яких 271,16 га - розміщені в межах населених пунктів.
    Найбільші земельні масиви (більше 30 га) придатні для передачі у власність військовослужбовцям сформовані у Гуляйпільському, Вільнянському, Василівському, Пологівському та Веселівському районах.
    Станом на 23 січня цього року з клопотаннями про відведення земельної ділянки на території Запорізької області в Головне управління Держземагентства та органи місцевого самоврядування звернулися 92 учасники АТО.
    За результатами їх розгляду 39 з них отримали дозволи на розробку проектів відведення земельних ділянок загальною площею 30,1984 га.
    З них, для ведення особистого селянського господарства учасникам АТО виділено 16 земельних ділянок площею 27,75 га, для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель - 4 земельні ділянки площею 0,51 га. Ще 19 земельних ділянок площею 1,94 га виділено для ведення індивідуального садівництва.
    В даний час розроблено три проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок площею 2 га для ведення особистого селянського господарства в Пологівському районі, під житлову настройку площею 0,15га в Вільнянському районі і під садівництво площею 0,12га в Якимівському районі затверджені. Всі зазначені земельні ділянки передані у власність.
    В роботі перебувають ще 49 клопотань на отримання земельної ділянки від учасників АТО.
    Надання земельних ділянок здійснюється у порядку, визначеному чинним законодавством України і проводиться у тісній співпраці з райдержадміністраціями та органами місцевого самоврядування.
    Звертаємо увагу, що для отримання у власність земельної ділянки, учаснику бойових дій необхідно звернутися в територіальний орган Держземагентства області за місцем проживання з відповідним документом, що засвідчує участь в антитерористичній операції (посвідчення, довідка, наказ, тощо).
    Там співробітники Держземагентства нададуть таким особам допомогу у виборі земельної ділянки та виготовленні необхідного графічного матеріалу із зазначенням його місцерозташуванням, нададуть всебічну консультативну допомогу.
Далі, якщо передбачається землевідведення ділянки за рахунок земель сільгосппризначення державної власності, військовослужбовець звертається до Головного управління Держземагентства області з клопотанням про надання йому дозволу на розробку землевпорядної документації. Окремо зауважу, що в разі необхідності, співробітники Головного управління Держземагентства області нададуть необхідну допомогу в складанні такого клопотання.
    Якщо ж мова йде про земельну ділянку комунальної власності в межах населеного пункту, в такому випадку з клопотанням необхідно звертатися до органу місцевого самоврядування (міський, сільський, селищний рада).
    Протягом місяця відповідний орган розглядає подану клопотання і приймає рішення про надання дозволу на розробку документації із землеустрою. Зазначені дії вчиняються на безкоштовній основі.
    Далі учасник АТО укладає договір із землевпорядною організацією на виготовлення документації із землеустрою.
Відповідно до статті 26 Закону України «Про землеустрій» розробниками документації із землеустрою є:
   - Юридичні особи, які володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та у складі яких працює за основним місцем роботи не менше двох сертифікованих інженерів-землевпорядників, які є відповідальними за якість робіт із землеустрою;
   - Фізичні особи - підприємці, які володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та є сертифікованими інженерами-землевпорядниками, відповідальними за якість робіт із землеустрою.
    Термін виконання робіт визначається договором, але не може бути більше 6 місяців. Вартість виконання робіт також визначається   договором.
    Після розробки документації із землеустрою, остання підлягає узгодженню (згідно ст. 186-1 Земельного кодексу України) протягом 10 днів на безоплатній основі.
    Реєстрація земельної ділянки у Державному земельному кадастрі здійснюється протягом 14 робочих днів Державним кадастровим реєстратором територіального органу Держземагентства, в порядку визначеному Законом України «Про Державний земельний кадастр» на безоплатній основі.
    Після виконання вищевказаних дій, землевпорядна документація подається до Головного управління Держземагентства у Запорізькій області, або ж до відповідного органу місцевого самоврядування для прийняття рішення про її затвердження та передачі земельної ділянки у власність. Дане рішення приймається в 14-денний термін (ст. 118 Земельного кодексу України) на безоплатній основі.
    Реєстрація права власності на земельну ділянку в Укрдержреєстрі здійснюється протягом 14 робочих днів на платній основі.
Такий існуючий механізм відведення земель.
    Відносно існуючих пільг для учасників АТО:
    1. Максимально прискорені терміни розгляду клопотань (заяв) в частині надання дозволу, погодження та затвердження документації із землеустрою.
    2. Також керівництво Головного управління Держземагентства області звернулося в проектні організації державної форми власності (ДП «Запорізький науково-проектний інститут землеустрою», Запорізька філія ДП «Центр ГЗД»), які здійснюють свою діяльність у сфері землеустрою, з проханням про виготовлення проектної документації для учасників АТО за її собівартістю. В результаті зараз вартість робіт з виготовлення відповідних проектів для захисників України істотно зменшена. А для сімей загиблих бійців ці роботи здійснюються безкоштовно.
    Надання учасникам АТО земельних ділянок на території Запорізької області триває.