:
  До   28 –ї  річниці виведення військ з Афганістану пропонуємо  ознайомитись з книжковою виставкою « Мужність і біль героїв Афганістану», яка діє у КУ   « Пологівська центральна районна бібліотека».
       Літопис Афганської війни містить безліч прикладів героїзму, не применшує честь та гідність воїнів, які самовіддано виконували свій обов’язок в горах та в пустелях, в наступі та обороні, при врятуванні бойових товаришів та мирних афганських жителів. Війна – це завжди прокляття, невиправдана жорстокість, непоправне найстрашніше горе в світі.  15 лютого 1989 року закінчилася болюча десятилітня кровопролитна афганська війна.    Війна в Афганістані залишила невиліковну рану у душах та серцях тих, хто пройшов вогненними гірськими стежками, хто втратив друзів, синів та батьків.
Через Афганістан пройшли  більше 160 тисяч українських військових. 
 
Дмитренко О. Аіст: Сильніший від смерті: Художньо-документальна повість. Літературно-художнє видання.
  Дмитренко А. М., Александр  Стовба. Документальная повесть.
            Ці  книгі -  розповідь  про  таке  коротке,  але  яскраве  життя молодого   поета,  лейтенанта з Дніпропетровщини  Олександра Стовби,  що загинув  у далекій  чужій країні в 1980 році. За  мужність та героїзм при виконанні військового інтернаціонального обов’язку О.Стовба удостоєний  Зірки Героя. На сторінках цих видань  читачі  також знайдуть вірші та листи  героя, спогади  військових  побратимів. 
 
  Моісєєнко І. О. Сектор обстрілу - «Аісти»: роман, статті, поезії. Літературно-художнє видання.
        Сектор обстрілу - це вимір, де війна лютує з особливою жорстокістю.   Ігор Моісєєнко строкову службу проходив в Афганістані, у батальйоні загиблого Поета-героя «Аіста» О.І.Стовби. У цій книзі вміщено вірші зі збірки «Эхо Гиндукуша», окремі статті автора та відкрите звернення «Шлях із Армагеддону».
 
Малыш М. П. Время выбрало нас. 
По страницам времени
Под победные марши шагали.
Много славных имен
На гранитную вечность вписали.
И когда было тяжко подчас,
Силы таяли в грохоте боя,
Нас бросала не раз
Непреклонная доблесть героев.
         Афганістан… Далека, невідома нам країна, не дивлячись на події, які в ній відбувалися. Випалена сонцем камениста  земля  та  гори, що  вкривають  майже всю країну. Високо в горах - холоднеча, а в  низині  - спека. Пил, що безжально в′їдається в обличчя, …і пекучій вітер-«афганець». Глинобитні домівки кишлаків і сучасні батоповерхівки в містах. В цій країні з 28 грудня 1979 року по 15 лютого 1989 року  солдати та офіцери   нашої  держави  виконували  військовий  долг. За участь у цій  війні їх називали воїнами-інтернаціоналістами, а самі хлопці  охрестили  себе  «афганцями».   Ця  книга  - дань  пам′яті  про  події   та героїв  тієї війни.  Це зворушлива  розповідь  про наших хлопців  -  пологівців, які  воювали  за  краще  життя  в тій  далекій  країні,  про живих  і  загиблих  в горнилі   війни.  
        
Ляховский А. А. Тайны афганской войны. Документальная повесть.  
         Довгий час багато хто з нас не уявляли  собі те, що насправді відбувалося  в далекому Афганістані. Не всі могли  вірно  зрозуміти   значення  тієї «секретної війни». В цій документальній повісті  зібрані   матеріали,  пов′язанні  із введенням  військ в Афганістан  та  про  бойові  дії   майже  десятилітньої  війни, де солдати  та  офіцери  нашої  країни  з честю виконували свій військовий та інтернаціональний обов′язок,  
 
Стрельцова Н. Н. Возвращение из Афганистана. 
Закружило в афганской метели.
Нас позвали друзья в грозный час.
Мы особую форму надели.
И в огне горных трудных дорог
Своей кровью кропили походы,
Не заметили в вихре тревог,
Как минуты прессуются в годы.
Верность, доблесть, отвага и честь – 
Эти качества не напоказ,
У Отчизны героев не счесть…
            Книга присвячена  нашим хлопцям,  які загинули,  виконуючи  свій  інтераціональний  обов'язок, та тим,  хто  повернувся  із пекла  афганської  війни.
 
В горах Афганистана. Массово-политическое издание.
        Воїн-інтернаціоналіст…Хто він?  Багато про що  говорить це звання. І про те, що людина, хоч і молода, побачила та пережила багато: на війні як на війні. Він не привчений ховатисяся за чужі спини і  не вагаючись віддасть   своє життя,  щоб  небо було без  війни, а  життя -  щасливим.  В ім′я цього здійснюються подвиги. І за кожним подвигом - жива, неповторна  людина.  До  уваги   читачі,  які виконували свій інтернаціональний обов′язок в Афганістані. 
 
Проханов А. А. Там, в Афганистане… Романы.
  Контрреволюційний путч в Кабулі, бої в кишлаках, засідки на гірських дорогах,   вертолітні атаки  по «душманских  караванах» – про  все  це  та  багато інших  подій   ми знайдемо  на сторінках  цієї  книги.
      
Кирьзов В. П. Афганское эхо: Очерки о воинах- интернационалистах. Документально-публицистическое издание.
 
Укажи мне дорогу к дому, 
Где искрится тепло очага,
Завтра будет все по-другому
И не будет свирепствовать мгла.
Завтра будут в синеющем небе
Легким хлопком летать облака,
И усну я в нескошенном хлебе,
Завтра будет… ну а пока
Укажи мне дорогу к дому…
 
    Непроста  місія  - бути на  території   іншої країни та захищати  інтереси народу, який  щойно   почав  будувати  нове  життя.
  Афганістан –пам′ятна сторінка в біографіях героїв цієї книги - молодих робітників, колгоспників,  студентів,  що  виконували свій інтернаціональний обов′язок.  
 
Афганистан болит в моей душе…
Битви закінчуються, та історія вічна. Відійшла в історію і афганська,  героїчна та трагічна війна.  Та  ще  довго  в  пам′яті  не одного  покоління  українців   житимуть   спогади  про хлопців,  що назавжди  залишились  молодими,   загинувши  в  далекому  Афганістані.  І  саме в цій книзі  зібрано спогади,  шоденники  солдатів  та офицерів  тих  бойових  років.
 
 
   Відділ культури і туризму райдержадміністрації