:

  1. Спроби ватажків терористів відновити військове протистояння на Сході

   1) Ватажки «ДНР» та «ЛНР», зокрема, О. Захарченко, без війни нічого не варті, тому весь час говорять про можливість відновлення бойових дій проти України. З іншого боку є нагальна потреба у «підігріві» боєздатності бандитських військ, дисципліна і моральний стан яких, останнім часом різко погіршилися.
  «Глава самопровозглашенной Донецкой народной республики А.Захарченко не исключает возможности возобновления боевых действий в Донбассе, но не в ближайшей перспективе: «Как военный, эскалацию конфликта допускаю всегда, все худшие сценарии прорабатываем регулярно. Могу заявить, что любая эскалация конфликта получит достойный отпор и ее, думаю, в ближайшее время не будет. Украина это понимает, что нас больше года уже не могут победить. И теми силами, которые у них находятся, они вряд ли смогут победить» //ria.ru
  КОМЕНТАР: За останні два-три місяці Захарченко вже разів десять, напевно, говорив, що ось-ось, зараз відновляться військові дії. Це елемент пропаганди, яка допомагає йому мобілізувати населення. Люди в «ДНР» найбільше побоюються поновлення бойових дій, тому що вони тільки-тільки почали приходити до тями, і виявляють масу неприємних для себе фактів. Очевидно, Захарченку просто технічно необхідно говорити, що всі навколо вороги, треба бути напоготові, затягнути пояси і сталевим поглядом дивитися на Захід, щоб тебе не знищили.
   Це, до речі, політика Путіна в мініатюрі. Адже той російським громадянам теж говорить, що навколо вороги і усім їм треба давати відсіч. Тому ж ІГІЛу. У Сирії. А оскільки навкруги ворог, то зрозуміло, що їжа у своїй країні дорожчає, а пенсії скорочуються… і так далі.
   Що ще може сказати Захарченко в цій ситуації? Звичайно, є й силовики в «ДНР», яким здається, що треба продовжувати війну, і які бадьоро розповідають, що вони спочатку завоюють Маріуполь, а потім маршем прямо на Київ… Але цілком очевидно, що це не реалізовані мрії «двієчників» та «другорічників». 
   Ось яку думку щодо заяви путінської маріонетки висловив російський політолог Д.Орешкін: «Если они (боевики, — ред.) скажут, что начался мир, тогда кому нужен Захарченко? Как руководитель он гроша ломаного не стоит. В деньгах, экономике он вообще плохо понимает. Они все там умеют только стрелять. Для них война — это форма жизни. Так что, в принципе, им нужна не война сейчас, и они знают, что ее уже не будет. Им нужна военная риторика, что Захарченко и делает. Но я не знаю, что он будет делать через полгода, когда это всем уже порядком надоест». //apostrophe.com.ua
   На думку експерта, окупований Донбас наразі вже перебуває «за гранью кризиса»: «Что, в таком случае, остается делать руководителям этих «республик», которые находятся в депрессии, если выражаться вежливо, а если реально — на грани экономического коллапса... Идиотов, которые будут туда инвестировать, они не найдут в ближайшие несколько лет. А без инвестиций экономика не поднимается». //apostrophe.com.ua

  2. Погрози з боку терористів вимушеним переселенцям, які повертаються додому

   Ватажок бойовиків О.Захарченко заявив, що біженці, які повернуться у «ДНР», мають довести свою користь псевдореспубліці….
   А.Захарченко, глава «ДНР» : «Тем, кто сбежал, а потом из Киева, Львова или Тернополя поливал нас грязью, здесь, мягко говоря, не рады. Конечно, расстреливать вернувшихся не будем, но доказать свою полезность и искупить вину им придется. Кого-то, чьи действия вели к прямому разжиганию ненависти и прямо или косвенно вредили «республике», возможно, будем судить. Согласитесь, что это странно, когда защищать «ДНР» приезжают люди из России, из стран Европы, Америки, а сами дончане, молодые, здоровые мужики, отсиживаются где-то за границей и ждут, чем все закончится. А теперь возвращаются на готовое» //novayagazeta.ru
   КОМЕНТАР: слід відмітити, що такі «полум’яні» залякувальні промови сепаратист почав проголошувати після масового затримання терористів «ДНР» та «ЛНР» українськими правоохоронцями та випадків дезертирства, які почастішали останнім часом у «лавах» бойовиків.

  3. Незворотність покарання терористів з боку українського закону

   До прикладу, правоохоронці з початку бойових дій на Донбасі затримали 250 терористів «ДНР» та «ЛНР». Про це йдеться в інфографіці, яку опублікував у Facebook керівник міліції Донецької області В.Аброськін.
   Згідно з офіційними даними, 1043-м учасникам незаконних збройних формувань оголошено про підозру за статтями 256, 258 та 260 Кримінального Кодексу України. У розшук оголошено майже 800 бойовиків. А напередодні стало відомо, що Інтерпол погодився оголосити у розшук небезпечного терориста А.Борисова, на прізвисько «Чечен».
   Крім того, з «ДНР» масово тікають «перевертні в погонах», які раніше зрадили Україну.
  Д.Тимчук, координатор групи «Інформаційний спротив» у Facebook повідомив, що відразу в декількох населених пунктах «ДНР» відмічаються масові випадки дезертирства «співробітників МВС народної республіки» з числа колишніх українських міліціонерів, які перейшли на службу до бойовиків.
   «У кількох випадках їм вдалося при цьому знищити «документи обліку» в «органах МВС ДНР», де вони проходили службу», - пише він. Одночасно в Донецьку, за даними ІС, заарештовані двоє «українських шпигунів» з числа співробітників «МГБ ДНР», яким інкримінується продаж українським спецслужбам бази даних на працівників силових відомств «ДНР». Пошук «шпигунів» ведеться і в «ЛНР». «МГБ ЛНР» проводить масштабне розслідування з метою встановлення осіб, причетних до витоку в правоохоронні органи України списків членів ГО «Світ Луганщині" (голова - Плотницький)», - додав Тимчук. //tsn.ua

4. Намагання терористів зірвати мирний процес, вчиняючи про вокативні обстріли

  2) 30.10.2015 на Донецькому напрямку стартував черговий етап відведення озброєння калібром менше 100 мм – українські військовослужбовці відводять гармати з передової поблизу Донецька. Втім, сепаратисти свідомо продовжують звинувачувати українських військових у зриві чергового етапу виконання Мінських домовленостей…     «Э.Басурин, заместитель командующего корпусом «министерства обороны «ДНР»: «Разведка ДНР насчитала семь формирований украинских экстремистов и зафиксировала новые факты стягивания военной техники украинских силовиков к линии соприкосновения». //antimaydan.info
   КОМЕНТАР: Головне управління розвідки Міноборони України щодо ситуації на лінії фронту доповідає, що за добу російські окупанти здійснили три обстріли сил АТО зі стрілецької зброї на Донецькому напрямку. Окрім того, українська сторона проінформувала ОБСЄ, що в районах Стаханова та Моспиного виявлені артилерійські системи противника калібром понад 100-мм (САУ) та 122-мм РСЗВ "Град", знаходження яких в даних районах є порушенням Мінських домовленостей.
   Також розвідники виявили відведення танкових підрозділів 1 корпусу терористів від лінії зіткнення на Маріупольському напрямку. А от на Донецькому напрямку противник лише демонструє відведення озброєння від передових позицій, однак у подальшому здійснює її приховане зосередження у заборонених районах.
   Речник штабу АТО Л.Матюхін: «Сьогодні (30.10.2015- ред.) на Донецькому напрямку відбувається відведення артилерії калібром менше 100 мм. Від лінії розмежування буде передислоковано артилерійські гармати Д-44, Д-48 на відстань більше 15 км. Усі ці дії відбуваються під контролем місії ОБСЄ. На даний момент процес на стадії завершення. Гармати переміщені до місця подальшої дислокації» // 5.ua
   Проте, на маріупольському сайті «0629» з посиланням на інформацію прес-офіцера сектору «М» І.Бірюкова було зазначено, що 29.10.2015 близько 12.00 з боку російсько-терористичних військ почався обстріл з мінометів калібру 82 мм, підствольних гранатометів і стрілецької зброї. Обстріл був середньої щільності та мав провокаційний характер – не досягав опорних пунктів ЗСУ. // 5.ua
   В свою чергу, група «Інформаційний спротив» повідомляє: «В течении прошедших суток (29.10.2015 – ред.) подразделения российско-террористических войск в зоне АТО неоднократно открывали огонь из стрелкового вооружения и автоматических гранатомётов в сторону украинских позиций. Кроме того, зафиксирован ряд боестолкновений с применением тяжёлого пехотного вооружения между вооружёнными формированиями на территории, подконтрольной боевикам, в непосредственной близости к линии фронту. В частности, в районе Майорска, а также восточнее (между н.п.Гольмовский и Зайцево) зафиксировано сразу несколько перестрелок между бандформированиями, в том числе с применением гранатомётов и миномётов. //facebook.com
   Террористы продолжают вести наземную разведку (в том числе с применением ДРГ), осуществляют инженерное оборудование своих позиций, также на ряде направлений отмечается передислокация формирований боевиков.
   Южнее Донецка, в районе Еленовки и Гранитного отмечаются перемещения пехотных подразделений террористов непосредственно на передовой и на нейтральной полосе, ведение ими наблюдения за опорными пунктами и переднем краем сил АТО.
   Также перемещение пехотных групп боевиков фиксировалось восточнее Попасной, в районе н.п.Катериновка, Лозовое, на Светлодарском выступе и на приморском направлении в районе н.п.Гнутово и Павлополь. На участке в районе Широкино отмечается дальнейшее совершенствование боевиками своих позиций (отмечено использование 2-х единиц инженерной техники).
   Фиксируется неприцельная стрельба из стрелкового вооружения в районе Старогнатовки и Орехового, в районе н.п.Пески и Опытное.
   На ряде полигонов и учебных центров в «ДНР» (западнее Енакиево, Моспино, южнее Старобешево, н.п. Безымянное и Саханка) и «ЛНР» (Лутугино – Лесное, Антрацит, Краснодон) боевики организовали проведение боевого слаживания подразделений с выполнением боевых стрельб (включая стрельбы из вооружения ББМ и танков).
   В районе Зугрэса отмечается перемещение на северо-восточное направление бронетехники боевиков (5 танков, 11 единиц ББМ – в основном БМП-2 и МТ-ЛБ).
   Между Кутейниково и Амвросиевкой террористы оборудуют полевой лагерь и позиции для артиллерии. Отмечается ведение инженерно-сапёрных работ, минирование местности. В этом же районе зафиксированы 3 ед. 152-мм САУ 2С3 «Акация» и 6 единиц 122-мм САУ 2С1 «Гвоздика». //facebook.com
  Також слід відмітити, члени так званих «ДНР» і «ЛНР» перешкоджають доступу спостерігачів СММ ОБСЄ до майданчиків відведеної важкої техніки і озброєння. 
   О.Хуг, заступник голови спецмісії: «СММ ОБСЄ продовжує моніторинг процесу відводу артилерії до 100 мм і мінометів до 120 мм. Місія побувала в місцях відводу. З жалем констатую, що в непідконтрольній українській владі зоні місію не допустили до місць зберігання такого озброєння». //tyzhden.ua
   О.Турчинов, Секретар Ради національної безпеки і оборони заявив, що Російська Федерація хоче зірвати мирний план щодо відведення озброєння. «Спроби провокативних обстрілів наших позицій свідчать про те, що вони хочуть зірвати мирний план щодо відведення зброї», - наголосив він. //tyzhden.ua
   За його словами, Україна дотримується всіх зобов'язань, взятих на себе під час мінських домовленостей, «того ж не можна сказати і про Росію».
   01.11.2015 противник знову порушив перемир'я в районі населеного пункту Піски на донецькому напрямку. Протягом півгодини бойовики вели вогонь по позиціях сил АТО з кулеметів і гранатометів, внаслідок чого двоє українських військових отримали поранення. 
   Однак своїм цинізмом сепаратисти та путінські найманці не перестають дивувати…
  «Министерство обороны «ДНР» (02.11.2015): «Укрокаратели 16 раз нарушили режим прекращения огня». 
   Согласно информации Минобороны, огонь по жилым районам республики велся с позиций ВСУ в Авдеевке, Песках, Каменке и вентиляционного ствола шахты Бутовка с применением артиллерии калибра 152 мм, минометов калибрами 120 и 82 мм, БМП, а также самоходной артсистемы 2С9 «НОНА». //rusvesna.su
   КОМЕНТАР: Протягом минулих вихідних російсько-терористичні війська продовжували збройні провокації в зоні АТО, зокрема, провокації були зафіксовані в районі Пісок і Дослідного, у Мар'їнці працювали снайпери противника.
Д.Тимчук, координатор групи «Інформаційний спротив»: «Провокации со стороны боевиков были зафиксированы на участке в районе Песок - стрельба из стрелкового оружия (в т.ч. крупнокалиберных пулеметов) со стороны Донецкого аэропорта, неоднократно в районе Опытного со стороны Спартака фиксировалась стрельба из ЗУ-23-2. Также в районе Марьинки фиксировалась активность снайперов противника».
   Крім того, за його словами, на нейтральній смузі в районі північніше Авдіївки, на північний схід від Гольмівського, а також у районі Старогнатівки неодноразово фіксувалося переміщення піхотних груп бойовиків (чисельністю від 5-7 до 30 осіб). Він додав, що в більшості випадків ці групи вели спостереження за переднім краєм сил АТО, проте відзначалися і випадки ведення вогню (зі стрілецької зброї, фіксувалися випадки застосування підствольних гранатометів і автоматичних гранатометів АГС-17). Вогонь вівся як по нейтральній смузі, так і у бік позицій українських військ. //facebook.com
   Прес-центр АТО: «Російсько-терористичні найманці, як і день тому, відкрили вогонь по населеному пункту Піски, використовуючи гранатомети і великокаліберні кулемети. Обстріл тривав з 11.10 до 11.40». // facebook.com
   А.Лисенко, речник Адміністрації Президента України з питань АТО: «Саме на цій ділянці - Піски, неподалік Водяне - відбуваються ці провокації ворога. Він налаштований на те, щоб зірвати процес перемир'я і відводу озброєнь, і використовує вогнепальну зброю, щоб спровокувати вогонь у відповідь. Зрозуміло, що там чергують представники засобів масової інформації Росії, які очікують якраз цього обстрілу, щоб засвідчити, що українські військові "обстрілюють мирне населення і порушують режим тиші» //news.liga.net
   Насправді, військовослужбовці мужньо витримують ці обстріли.

5. Крокодилові сльози російських депутатів по «українському суверенітету»

   3) У Держдумі РФ «розсердилися» на Президента України за підписаний Закон щодо проходження військової служби у ЗСУ іноземцями та особами без громадянства та у звичній для себе, кремлівській манері, вкотре взялися повчати Україну, вказуючи, що це ніщо інше, як прямий шлях до «десуверенізації». Про це заявила депутат Держдуми, голова комітету з безпеки та протидії корупції І.Ярова: 
   «Иностранные губернаторы, иностранные министры, а теперь и иностранные военные — видимо, это не последний этап десуверенизации Украины…» // ria.ru
   КОМЕНТАР: У російській Держдумі вважають, що Україна підписала вирок своїй суверенності. Як кажуть хто б переживав за нашу незалежність та суверенітет як не депутати парламенту країни агресора. Проте варто нагадати народним обранцям РФ що право іноземців на службу у збройних силах закріплено у законодавстві Росії (Указ Президента Российской Федерации от 02.01.2015 № 3 «О внесении изменений в Положение о порядке прохождения военной службы, утвержденное Указом Президента Российской Федерации от 16 сентября 1999 г. № 1237»).
   Щодо залучення іноземців до служби у збройних силах інших країн – це загальноприйнята світова практика. Ліберальна доктрина визнає право дієздатної особи на службу за контрактом у легальних військових формуваннях поза межами держави, та можливість найму іноземних громадян для військової служби у національних збройних силах. За таким принципом, зокрема, сформовані французький «Іноземний легіон», підрозділи гуркхів у ЗС Сполученого Королівства Великобританії, швейцарські гвардійці Ватикану тощо. 
   Президент України П.О.Порошенко підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проходження військової служби у Збройних Силах України іноземцями та особами без громадянства", що дозволяє іноземцям та особам без громадянства проходити службу в Збройних силах України (ЗСУ)... Відповідно до Закону № 716-VIII, який був ухвалений Верховною Радою 6 жовтня, іноземці та особи без громадянства, які проходять військову службу за контрактом у ЗСУ, озвучують і підписують зобов'язання. При виконанні обов'язків служби вони носять військову форму одягу, їм довічно встановлюються військові звання. «Проходження військової служби здійснюється ... іноземцями та особами без громадянства - за контрактом на посадах рядового та сержантського і старшинського складу у Збройних Силах України ... Громадяни, іноземці та особи без громадянства, які проходять військову службу, є військовослужбовцями і мають статус військовослужбовця», йдеться в документі. Глава держави підкреслив, що Закон сприятиме підвищенню боєздатності Збройних сил України та інших військових формувань, а країна отримає декілька боєздатних, досвідчених і мотивованих підрозділів рівня батальйону загальною чисельністю до тисячі чоловік. //president.gov.ua
   П.О.Порошенко: «За рахунок іноземців, які увійдуть до лав Збройних сил України, та інших військових формувань також зменшиться потреба призову на військову службу під час мобілізації на особливий період громадян». //president.gov.ua
   В свою чергу важливість підписаного закону Главою держави підтримує керівник Інформаційно-аналітичного центру національної безпеки України В.Полевий: «Є усі підстави сподіватися, що після прийняття Закону Україна отримає можливість залучити до ЗСУ кілька тисяч професіоналів. Що очікується у результаті: ЗСУ отримують додаткову можливістю для відбору та найму професіоналів з числа іноземних громадян. Це швидший шлях підвищення ефективності армії, аніж підготовка відповідних фахівців «з нуля». Армія отримає додатковий канал поповнення лав ЗСУ... Буде декриміналізовано діяння, що не є суспільно-небезпечними (участь іноземців у бойових діях). Держава, природньо, залишає за собою право проводити професійний відбір кандидатів на службу та їх спецперевірки. Закон не передбачає безпосереднє створення «Іноземного легіону», але це є однією з можливих опцій. Реалізація Закону передбачає величезну роботу Міністерства оборони та Генерального штабу України із впровадження кращих світових практик. В цьому Україні готові допомогти країни, що мають відповідний досвід». //mediarnbo.org