:
    1) 20 вересня, о 12.00 на адмінкордоні з Кримом з боку материкової частини України учасниками «Громадянської блокади Криму» розпочалася безстрокова акція щодо блокування вантажівок на пунктах пропуску Чонгар, Чаплинка та Каланчак. 
   Звичайно ж, кримські маріонетки Кремля не змогли оминути своїми коментарями згадану акцію. Тремтячим голосом і з перекошеним обличчям путінський ставленик у Криму С.Аксьонов намагався довести до своїх прихильників, що акція аж ніяк не нашкодить кримчанам.
   «Глава Крыма Сергей Аксенов сравнил объявленную украинской стороной продовольственную блокаду полуострова с комедийным мультфильмом.
    «Акция больше напоминает мне сценарий комедийного мультфильма "Ограбление по-итальянски", где Марио все собирался ограбить банк и предупреждал за неделю — как пойду, как ограблю, скоро пойду, деньги отдам, когда ограблю банк», — сказал Аксенов… 
   Он отметил… для жителей Крыма нынешняя акция — «очередное комедийное действие, которое разворачивается на экранах телевизоров». //tass.ru
   Ще 8 вересня лідери кримськотатарського народу М.Джемілєв, Р.Чубаров і віце-президент Всесвітнього конгресу кримських татар Л.Іслямов оголосили про підготовку акції «Громадянська блокада Криму».
   Вони представили документ «Вимоги учасників громадянської блокади Криму до властей РФ», в якому перелічено низку вимог до влади РФ, серед них - звільнення українських політв'язнів Н.Савченко, О.Сенцова, О.Кольченка, О.Костенка, А.Чийгоза, М.Дегерменджі, А.Асанова і Т.Смедляєва, припинення переслідування кримських татар, вільні умови роботи для українських ЗМІ та іноземних журналістів, а також зняття заборони на в'їзд до Криму лідерам кримськотатарського народу.
   16 вересня Р.Чубаров оголосив про те, що саме 20 вересня о 12.00 для вантажівок будуть перекриті усі три дороги, що ведуть з материкової України в Крим.
   20 вересня І.Луценко, народний депутат України, на своїй сторінці у Facebook зазначив: «Починаємо непросту справу повернення Криму. Блокуємо Чонгар. Кримчани, котрі воювали на Сході, спроектували і побудували мережу укріплених блок-постів та інших корисних речей. Інші дороги на Крим також будуть заблоковані. Фури не їдуть. Учора ще штук 200 пройшло через Армянськ, але сьогодні вже тихо».
   У свою чергу речник МВС А.Шевченко повідомив, що батальйон ПСМОП «Херсон» та особовий склад ГУМВС на Херсонщині забезпечуватимуть громадський порядок під час акції блокування окупованого Криму.
   А.Шевченко: «Жодних провокацій І.Ківа (начальник облуправління МВС –ред.) не допустить».
   Кримські активісти повідомили про кількість фур з продуктами, які вони планують повернути назад.
   Є.Богуцька: активістка та відомий кримський блогер написала на своїй сторінці у Facebook: «14.00. (20.09.2015 – ред.) Чаплинка. Відправили першу фуру назад. Друга пішла сама. Залишилося ще трохи більше ста. З почином».
А тим часом, в окупованому Криму почався продовольчий ажіотаж. Про це повідомив голова Генічеської райадмінстрації О.Воробйов. За його словами, через блокаду у торгових мережах Криму уже виникли проблеми з харчами.
   А.Новак, голова Комітету економістів України, розповів про економічні наслідки блокади Криму та реструктуризацію українського боргу.
   Запасів харчів нетривалого зберігання у Криму може вистачите максимум на 1 місяць. Продукти тривалого зберігання (консерви), там термін може сягати 3-6 місяців. Перша відчутна хвиля продовольчої блокади наступить протягом наступного місяця. Блокада також призведе до різкого зростання цін на продукти, які є в Криму зараз.
   У окупаційної російської влади не буде іншого виходу, як завозити продукти на півострів морським або повітряним шляхом. Однак, з тим можуть виникнути серйозні проблеми, бо на території Криму діють міжнародні економічні санкції, тому іноземні перевізники можуть відмовитись від постачання харчів.
   Водночас, кремлівські маріонетки намагаються залякати учасників акції зеленими чоловічками та вертольотами, що постійно наближаються до місць блокади. Однак люди не бояться. Вночі дороги залишалися перекритими. Зупинилися сотні вантажних автомобілів, які прямували на півострів.

   2) 22 вересня у Мінську відбувся черговий раунд переговорів Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Сході України. Працювали чотири підгрупи - із гуманітарних, політичних, економічних питань і з питань безпеки. Темою переговорів знову була розробка і парафування угоди про відведення від лінії зіткнення озброєння калібру менше 100 міліметрів, а також танків.
   Втім, сепаратистські представники до згаданої зустрічі підготували свої пропозиції до політичної частини Мінських домовленостей, про які заявили перед початком заходу.«В.Дейнего, уполномоченный представитель «ЛНР» на Минских переговорах: «…для того, чтобы сдвинуть процесс с мертвой точки, мы подготовили план-график с адекватными сроками выполнения каждого пункта политической части Комплекса мер. Он подготовлен исходя из действующего законодательства Украины и регламента Верховной Рады Украины, а также норм БДИПЧ ОБСЕ (Бюро по демократическим институтам и правам человека ОБСЕ). Все нормативные акты, предусмотренные Комплексом мер, должны быть согласованы с представителями республик и могут быть приняты в предложенные сроки. Исходя из этого, мы просчитали дату проведения местных выборов на Донбассе - 21 февраля 2016 года.» //lug-info.com
   У свою чергу, представники України на засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську мали свою чітку позицію - вимоги скасування так званих «виборів» на окупованих територіях Донбасу, які оголосили керовані Кремлем «лідери» фейкових республік: ДНР - на 18 жовтня, а «ЛНР» – 1 листопада.
   Як написала на своїй сторінці у Facebook І.Геращенко, яка входить до складу робочої групи з гуманітарних питань, такі жорсткі директиви представники України отримали і від Президента України П.О.Порошенка.
   «Всі сьогоднішні безграмотні «ініціативи» бойовиків - мічені карти з брудної кремлівської колоди. Мінські угоди мають бути виконані до кінця 2015 року, а не пролонговані на 2016. Друге. Конституція України чітко визначає порядок призначення виборів: це виключно прерогатива Верховної Ради України, тільки парламент має право і обов'язок визначати дату виборів і процедуру. А ЦВК адмініструє виборчий процес» - відзначила І.Геращенко.
   Раніше, Верховна Рада України ухвалила закон, що визначає правила проведення місцевих виборів 25 жовтня. У перехідних положеннях Закону зазначено, що чергові вибори до органів місцевого самоврядування в окупованих Криму і Севастополі, а також у частині Донецької і Луганської областей не проводяться.
   Україна неодноразово застерігала сепаратистів від проведення будь-яких «виборів» на окупованих територіях, називаючи це зривом Мінських домовленостей. Згідно з ними, вибори на цих територіях можуть відбутися лише згідно з українським законодавством, після виведення іноземних військ і відновлення Україною контролю вздовж усього кордону.
   Крім того, нагадаємо, про те, що ще 11.09.2015 П.О.Порошенко заявив: «Усі Мінські домовленості мають бути виконані до кінця року. Якщо ж Росія не виконає зобов’язань і не відведе війська до кінця 2015 року, Україна вийде з переговорного процесу».

   3) Як відомо, страх перед агресивною Росією вже підштовхнув до НАТО країни Балтії та Східну Європу. Тепер про можливість долучення до Альянсу серйозно заговорили скандинави. У Швеції кількість прихильників членства уперше перевищила число противників. Джерело тривоги громадян цих країн очевидне: агресія Росії в Україні. Цікаво те, Москва боїться Альянсу на своїх кордонах, утім власними діями провокує саме такий розвиток подій… Тепер Росія панічно боїться вступу України в НАТО.
   «Москва ответит на любое продвижение НАТО к границам России. Такое заявление сделал пресс-секретарь президента РФ Д. Песков, комментируя слова Президента Украины Петра Порошенко о дальнейшем сближении страны с Североатлантическим альянсом: «Конечно, любое продвижение подобной организации в сторону наших границ приводит нас к необходимости принятия соответствующих контрмер для обеспечения своей собственной безопасности». //ntv.ru
   КОМЕНТАР: таку заяву поплічник кремлівського володаря проголосив після того, як ЗМІ розповсюдили інформацію про засідання РНБО України за участю Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, яке відбулося 22.09.2015. Як зазначив Президент України П.О.Порошенко, за підсумками згаданого засідання були підписані документи, які відкривають нові перспективи співпраці України та Альянсу.
   Слід зауважити, що Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ вперше відвідав Київ, де підписав три угоди про новий рівень співпраці з Україною – дорожня карта Партнерства в галузі стратегічних комунікацій, угода про статус українського представництва НАТО та декларація про підсилення оборонно-технічного співробітництва Північноатлантичного альянсу та України.
   Як зазначив Президент України П.О.Порошенко, підписані документи створюють якісно нові параметри, механізми взаємодії України з Північноатлантичним Альянсом. Буде підвищено статус Представництва НАТО в Україні. Дорожня карта співробітництва у сфері стратегічних комунікацій містить ефективні і погоджені дії в протистоянні тій інформаційній агресії, яку Російська Федерація здійснює не лише проти України, а й проти країн НАТО.
   Крім того, Єнс Столтенберґ отримав нові докази присутності російських військ на сході України.
   «Інформація, яку ми отримали на засіданні РНБО, підтверджує наявність російських військ на сході України та надає більше деталей з цього приводу. Росія продовжує підтримку сепаратистів технікою, вишколом та командирами. Це підтверджується і нашою розвідувальною інформацією, і інформацію з відкритих джерел, зокрема від родин російських військовослужбовців» - відзначив Єнс Столтенберґ.
   Генеральний секретар НАТО також зазначив, що єдиним сценарієм розв’язання конфлікту на сході країни є Мінські угоди, які Україна продовжує виконувати.
   «Україні довелося ухвалити складні політичні рішення, зокрема щодо статусу окремих районів Східної України. Але це показує, що Київ продовжує виконувати Мінські угоди, виконання яких у повному обсязі є вкрай важливим для миру, для поновлення контролю над власним кордоном. Тепер черга за Москвою та сепаратистами, які мають виконати свою частину – дотримуватися перемир’я, відвести важку зброю та надати спостерігачам ОБСЄ можливість працювати без обмежень», – наголосив Столтенберґ.
     Він також повідомив, що НАТО та міжнародне співтовариство не визнають місцевих виборів на території, що нині підконтрольна угрупованням «ДНР» та «ЛНР», якщо ті не будуть проводитися згідно з українським законодавством.
   Генеральний секретар заявив, що наразі радники НАТО надають практичну допомогу українським правоохоронцям та військовим, зокрема офіцерам Генштабу та Міністерству оборони, щоб зробити українську армію більш сучасною та ефективною.
   У свою чергу, Президент України П.О.Порошенко на засіданні РНБО зазначив про зростаючу підтримку в українському суспільстві ідею вступу України до НАТО: «Уявіть собі, що два роки тому курс на євроатлантичну інтеграцію підтримали 16% українців. Рік тому ця цифра стрімко наближалася до 50%. Зараз кількість українців, які підтримують євроатлантичну інтеграцію, вже перевищує 60%».
   За словами Глави держави, після проведення необхідних реформ у державі він прийме рішення про проведення всенародного референдуму щодо вступу України до НАТО.
   «І коли ми створимо всі умови через реформування країни для відповідності країни критеріям для членства в НАТО, мною буде прийняте рішення про проведення всенародного референдуму, і таким чином буде зафіксована воля українського народу», - зазначив Президент.
   В своєму заключному слові щодо підсумків засідання РНБО Генеральний секретар НАТО відзначив сильне лідерство Президента України і його особливу роль у посиленні взаємодії Українських Збройних Сил та Збройних Сил Північноатлантичного альянсу та наголосив на підтримці реформування ЗСУ з боку країн-членів НАТО.