:

                                 Перевірка димових і вентиляційних каналів 

   Згідно п.16 «Правил надання населенню послуг з газопостачання», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.1999 № 2246, з змінами і доповненнями, (далі-Правила) послуги з монтажу (демонтажу), ремонту та технічного обслуговування та ремонту газових приладів, пристроїв, лічильників газу за заявою споживача оплачуються ними за затвердженими в установленому порядку тарифами (цінами) з урахуванням вартості обладнання, його вузлів і деталей, крім послуг з технічного обслуговування, що надаються за рахунок витрат газорозподільних підприємств, пов’язаних з транспортуванням природного газу, які крім інших видів робіт включає в себе й перевірку димових і вентиляційних каналів на наявність тяги.
   Отже, перевірка ДВК на наявність тяги здійснюється при кожному проведенні планового технічного обслуговування газового обладнання (ПТО). На підставі Положення про порядок технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання житлових будинків, громадських будівель, підприємств побутового та комунального призначення, затвердженого Наказом ДАХК «Укргаз» 30.07.1997 № 35 і зареєстрованого в Мін’юсті України 02.10.1997 № 451/2255 (далі-Положення) п 4.1: «ПТО виконується за графіком, затвердженим керівником спеціалізованого підприємства газопостачання та газифікації, з періодичністю, що наведено в додатку 3 цього Положення…». Результати проведення ПТО газових приладів, в тому числі наявності тяги в ДВК, заносяться до інвентаризаційної відомості, на підставі якої складається акт про підсумки проведення обслуговування, а не акт про результати перевірки ДВК.
    Роботи з перевірки ДВК на наявність тяги та роботи з періодичної перевірки ДВК не є аналогічними.
   Пунктом 29 Правил надання населенню послуг викладено вичерпний перелік обов’язків споживача, в тому числі, утримання у разі проживання у приватному будинку димові та вентиляційні канали в технічно справному стані (своєчасно проводити їх очищення та перевірку).
  Відповідно до пп. 6.1 Правил безпеки систем газопостачання безпечну експлуатацію та технічне обслуговування димових і вентиляційних каналів житлових і громадських будинків забезпечує власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач).
    Перевірка і прочищення димових та вентиляційних каналів повинні виконуватися спеціалізованою організацією, яка має дозвіл на виконання цих робіт центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю.
    Згідно п. 6.8 Правил безпеки систем газопостачання періодичній перевірці і прочищенню підлягають:
- димоходи опалювальних печей, ємкісних газових нагрівачів і опалювальних котлів, які працюють сезонно, - не рідше ніж один раз на рік (перед початком опалювального сезону), які працюють цілий рік, - два рази на рік (навесні та восени). Строк зберігання актів – 12 місяців.
    Роботи з періодичної перевірки ДВК можуть виконувати будь-які організації, які мають відповідні дозволи. З 2014 року ПАТ «Запоріжгаз» не надає послуги з періодичної перевірки ДВК.

 За інформацією відділу житлово-комунального господарства та будівництва райдержадміністрації