:

 Пам’ять живе

Солдатский поднят медальон

И теплится надежда

Пополнить список из имен

От той войны безбрежной,

Узнать о том, кто в полный рост

Ушел в последний бой

И кто сейчас, среди берез,

Лежит в земле сырой.

В. Іванов

         Давно відгриміли залпи Другої світової війни – однієї з найжорстокіших і найкривавіших в історії цивілізації воєн. Та час від часу ми знову повертаємось до тих подій. 
        В уже далекому 2002 році на території Григорівської сільської ради було виявлене поховання часів Другої світової війни з останками двох воїнів. Завдяки знайденому на місці поховання солдатському медальйону ( т.з. «капсулі смертника») вдалося встановити прізвище та особові дані одного із бійців. Ним виявився Іван Омелянович Бардов, уродженець м.Тейково Іванівської області (Росія). Останки солдат урочисто перепоховали до меморіального комплексу с. Григорівка.  А солдатський медальйон              І.О. Бардова тогочасний військовий комісар Пологівсько-Чернігівського об’єднаного районного військового комісаріату В.Л. Корольов передав до Пологівського районного краєзнавчого музею. 
    Це унікальна знахідка (єдиний такий експонат в Пологівському районному краєзнавчому музеї), оскільки більшість подібних речей не доходять вцілілими до наших днів. Він являє собою чорного кольору пластмасову капсулу, що відкривається. Всередині вкладений аркуш паперу з особовими даними воїна, за якими його можна було б ідентифікувати в разі загибелі. Серед фахівців вважається великою вдачею знайти вцілілу капсулу з листком-вкладишем. Знайдена в Григорівці капсула була неушкодженою.  Вдалося навіть відшукати рідних загиблого, які мешкали за адресою, що була вказана на вкладиші з солдатського медальйону. Як виявилося, дружина бійця на той час вже померла, так і не дізнавшись про місце загибелі та поховання чоловіка. Не дожив до цієї події і його син. Підтримував зв'язок із Пологівщиною онук Івана Омеляновича, якого вразила і збентежила звістка про діда.
        Історія солдатського медальйону на цьому не закінчилась. Потрапивши до музею, він як експонат року, взяв участь у Другому обласному музейному фестивалі, що проходив в м.Запоріжжя. Всіх присутніх на фестивалі вразила цікава історія експонату. В музейників не було лише світлини бійця, який загинув, захищаючи Пологівщину. В результаті проведеної пошукової роботи, у березні 2016 року, спільно з фотокором газети «Пологівські вісті» Миколою Дрюченком, працівниками Пологівського музею вдалося віднайти вже правнуку Івана Бардова – Надію, яка зараз мешкає в Москві. Вона не знала свого прадіда, але багато чула про нього від рідних. Саме вона і надала музею єдину світлину загиблого героя. Тепер портрет людини, яка віддала життя за Пологівський край, займе гідне місце в одній із експозиційних залів музею.
 
За інформацією  відділу  культури і туризму райдержадміністрації