:

1) Росія знову програла. 28.04.2016 путінський посіпака В.Чуркін (постійний представник РФ при ООН) усіляко анонсував заяву, яку він пропонував розглянути на засіданні Радбезу ООН щодо України: «Мы призываем к расследованию трагических событий в Одессе 2 мая 2014 года, когда 48 человек были сожжены. Нам будет интересно, какова будет реакция членов Совета Безопасности» //rusnext.ru

КОМЕНТАР: втім, засідання Ради безпеки ООН було закрито без прийняття заяви постпреда РФ Чуркіна щодо подій 2 травня в Одесі.

Зазначено, що в ході засідання відбулася словесна перепалка між заступником глави МЗС України В.Пристайком та В.Чуркіним через текст заяви для преси за підсумками засідання в четвер.

Заява, за словами Чуркіна, містила два пункти: заклик членів Ради Безпеки до учасників конфлікту на Донбасі виконати комплекс заходів, передбачених Мінськими домовленостями, а також заклик Радбеза до України завершити розслідування подій 2 травня 2014 року в Одесі.

У відповідь В.Пристайко повідомив, що перша частина заяви українську сторону влаштовує. Що ж стосується заяви по Одесі, то він запропонував розширити його, почавши з необхідності розслідування подій в Криму.

«Я думаю, що це (пропозиція Росії – ред.) - нечесна спроба висвітлити цю трагічну подію (в Одесі –ред.)», - зазначив українських дипломат. //ua.interfax.com.ua

Після цього сторони по черзі обмінялися кількома репліками, в яких Чуркін звинуватив нинішню владу України в державному перевороті в 2014 році, в розстрілах протестуючих на Майдані, в невиконанні тодішньою опозицією домовленостей від 21 лютого 2014 року з екс-президентом В.Януковичем.
В.Пристайко у відповідь зазначив, що дану угоду російський представник якраз і не підписав. Крім того він нагадав, що датою анексії Криму російська сторона вважає 20 лютого 2014 року, а це за день до підписання згаданих домовленостей, що свідчить про те, що РФ заздалегідь планувала захоплення Криму, незважаючи ні на які угоди.
У свою чергу представник Великобританії повідомив, що для прийняття цієї заяви необхідний консенсус, якого в залі немає. А за словами представника Франції запропонована Росією заява не охоплює всі події і тому необхідна додаткова робота, щоб її прийняти.
У підсумку заяву так і не було прийнято і засідання Радбезу було закрито.
 
2) «Онлайн-гастролі» клоуна Захарченка тривають. Так, 4 травня 2016 року донецька маріонетка Москви О.Захарченко під час так званої «прямої телефонної лінії» з мешканцями Одеси згадав все, чому його навчали московські ляльководи. Зокрема, пообіцяв підтримку добровольцям, що перебувають на території під контролем угруповання «ДНР» та проросійськи налаштованим одеським активістам. Одеситам він порадив тікати від мобілізації, а військовим – шукати можливість здатися в полон, аби так пересидіти війну. Тобто, фактично повторив те, що озвучив раніше під час «прямої лінії» з жителями Харкова й області: «…бегите от мобилизаций, а если не получилось, то находите способы сдаться в плен, пересидите войну и поедете домой… Напомню также, что на первых порах всю поддержку — финансовую, организационную и информационную — мы нашли у самих себя. Это потом нам на помощь поднялся весь Русский мир» //rusvesna.su 
КОМЕНТАР: видається, посіпака Захарченко вирішив наслідувати свого повелителя Путіна у спілкуванні з «народом в режимі онлайн». Після так званого спілкування з «харків’янами», йому закортіло поспілкуватися з «одеситами» з наперед підготовленими запитаннями та відповідями на них.
У Службі безпеки України «пряму лінію» Захарченка назвали «онлайн-гастролями». Відомство наголосило, що відстежує це спілкування так само, як і «пряму лінію» з жителями Харкова й області.
Речниця СБУ О. Гітлянська повідомила, що відомство володіє інформацією щодо реальної кількості запитань та їхнього змісту. Вона додала, що цього разу співробітники СБУ не втрималися й поставили ватажку угруповання «ДНР» кілька своїх запитань, переважно економічного характеру.
Речниця СБУ О. Гітлянська: «Черговий раз розвеселив нас новороський блазень Захарченко, який виступив з сольним номером «Фокуси online з одеситами». 
‎СБУ‬, як і у ситуації з харківською ганьбою промосковського дурника, уважно слідкує за «online гастролями» клоуна Сашка. ‬‬‬‬‬‬
Ми володіємо інформацією щодо реальної кількості запитань до «фюрера» т.зв. «ДНР» та їх змісту. Одесити виявилися ще дотепніші, ніж харків’яни. Більше того, цього разу і ми не втрималися та задали Захарченку кілька питань. 
Нам дуже цікаві «економічні» знання випускника ПТУ та продавця курячих стегенець. Наприклад, щодо бачення "шляхів покращення" життя в Одеському регіоні. Одразу попереджаємо, що відповідь про заснування ДНР-2 та пропозиції одеситам стояти у чергах за простроченим сміттям російського виробництва не приймаються.  
Також чекаємо відвертої відповіді на питання щодо долі українських патріотів, які мешкають в Одесі. Які плани у «команданте» щодо них – розстріли, тортури, "віджим" квартир по апробованій донецькій схемі? 
Хочемо почути й про перспективи розвитку бізнесу – не «віджиму», розпилу на металобрухт та вивезення в РФ, а саме розвитку. 
Хоча на змістовні відповіді ми не сподіваємося – відомо, що зовнішньоекономічна діяльність клоуна Сашка цікавить набагато менше, ніж спортивна стрільба з мінометів по мирних громадянах.» //facebook.com
У самій Одесі про проведення такої «прямої лінії» знала хіба невелика кількість містян. Одеситів до спілкування з лідером сепаратистів у такому форматі запрошували виключно ЗМІ, підконтрольні угрупованню «ДНР», що визнане в Україні терористичним.
Політичний експерт Є.Магда: «Тривалі травневі свята стають періодом концентрованого впливу Росії на навколишній світ з метою вирішити власні зовнішньополітичні завдання. Кремль робить ставку на мракобісся, експлуатуючи різні аспекти історії колишнього СРСР. Інформаційна метушня в російських ЗМІ навколо річниці трагічних подій 2 травня в Одесі виглядає показовою, як і тональність ключових лідерів громадської думки. І зовсім не випадково кремлівські куратори випустили в інформаційний простір головного донецького бойовика Захарченка із закликом до повстання в Одесі, якому обов’язково прийде на допомогу "русскій мір". Цей інформаційний перфоманс органічно вплетений в канву "боротьби з карателями і фашистами", про яку говорять за кремлівським лібрето пропагандисти сепаратистів і відомі російські політологи і телеведучі». //m.online.ua
***
Ватажок терористичної «ДНР» О.Захарченко вважає, що після виборів на Донбасі «ДНР» отримає новий старт». Про це він також заявив у ході так званої «прямої лінії з жителями Одеси та Бессарабії» 4 травня ц.р.
О.Захарченко:«Всё только начнётся. Поменяются исходные позиции для нового  старта. Если наши выборы будут признаны легитимными со стороны международного сообщества, то позиционирование нашей Республики (которую наши «партнёры» предпочитают называть «отдельными районами Донецкой области») изменится. Причём в сторону усиления. Вот после этого мы и перейдём к вопросу о том, как мы будем взаимодействовать с Украиной». //dan-news.info
КОМЕНТАР: щодо мрій новороського блазня О.Захарченка про визнання «їхніх» виборів легітимними з боку міжнародної спільноти, то, як кажуть, «кому крутиться, тому й мелеться». Насправді такому «шанувальнику» Мінських домовленостей слід нагадати, що Мінські угоди передбачають проведення виборів ВИКЛЮЧНО за українським законодавством, за стандартами ОБСЄ та під наглядом БДІПЛ, що навіть технічно неможливо без повернення реального українського контролю над зоною АТО та виводу російських окупаційних сил, які Росія точно вводила не для того, щоб «забезпечити чесні вибори».

Проведення місцевих виборів на нині окупованій території України в Донбасі можливе лише після забезпечення безпеки та виконання всіх умов, зазначених у Мінських угодах. Про це заявила постійний представник США при ООН Саманта Пауер, виступаючи на засіданні Радбезу ООН по Україні.

Представник США при ООН Саманта Пауер: «Коли відновиться нормальна ситуація уздовж лінії розмежування, коли СММ зможе спокійно діяти, це все – виключна умова для політичного врегулювання. Проведення місцевих виборів за українським законодавством – дуже важливе, і ми визнаємо це, але в той же час, для проведення демократичних виборів громадяни і ті, хто здійснює спостереження, потребують безпеки навіть під час пересування, щоб люди могли спокійно висловлювати свою думку, збиратися без побоювання за своє життя». За її словами, той клімат, який зараз існує на сході України, «жодним чином не відповідає цим стандартам». Представник США також зазначила необхідність звільнення всіх ув'язнених, відводу військ і озброєння від лінії зіткнення, а також відновлення контролю України над міжнародним кордоном. //dt.ua

Нагадаємо також і спільну заяву міністрів закордонних справ країн G7 від 11 квітня 2016 року, у якій йдеться про те, що проведення виборів на Донбасі передбачає «повне виведення всіх іноземних збройних формувань і устаткування з території України та повернення українського контролю зі свого боку міжнародного кордону». //pravda.com.ua

Слід зазначити, що саме Мінські домовленості, перш за все, передбачають відновлення територіальної цілісності України шляхом надання тимчасово окупованим територіям Донбасу статусу «районів з особливим порядком місцевого самоврядування». Що стосується місцевих виборів, то за Мінським угодами вони повинні проводитися за українським законодавством. Під усіма документами, підписаними в Мінську, стоять підписи, в тому числі, і маріонеткового правителя «ДНР» О.Захарченка. Такі поняття «ДНР» чи «ЛНР», як і найменування будь-яких посад «глав республік», в Мінських документах не фігурують зовсім.

Україна озвучила свою позицію в Радбезі ООН щодо виборів в ОРДЛО. За словами заступника міністра закордонних справ України В.Пристайка, вибори відбудуться відразу ж, коли буде забезпечена безпека волевиявлення.
В.Пристайко: «Вибори. Ми підготували все необхідне законодавство, готові обговорювати модальності. Що нам потрібно – підштовхнути до процесу виборів відповідно до стандартів ОБСЄ та за українськими законами. Але давайте проявляти розумність: якщо не буде безпеки, ніхто не буде проводити або спостерігати за виборами». //espreso.tv
***
3) Як завжди, цинізму російської пропаганди не має меж…
«Владимир Путин поздравил лидеров Азербайджана, Армении, Белоруссии, Казахстана, Киргизии, Молдавии, Таджикистана, Туркменистана, Узбекистана, Абхазии, Южной Осетии, а также граждан Грузии и Украины с 71-й годовщиной Победы в Великой Отечественной войне.
Глава Российского государства выразил уверенность, что испытанные в ходе совместной борьбы узы дружбы и братства будут и впредь служить основой для последовательного укрепления межгосударственных отношений…» //kremlin.ru
КОМЕНТАР: насправді, у привітанні з Днем Перемоги президент Росії В.Путін привітав усіх президентів колишніх радянських республік, окрім України та Грузії. Путін надіслав окремі привітання президентам дев’яти країн, а також лідерам самопроголошених республік Абхазія та Південна Осетія, тоді як вітання для України та Грузії передав лише громадянам цих країн.
Крім того, як вже зазначалося раніше, у Москві на території меморіалу «Невідомому солдату» в Олександрівському саду біля стін Кремля тумбу міста-героя Києва залишили без кошика з квітами. 
Голова Верховної Ради А.Парубій, відкриваючи погоджувальну раду парламенту 10.05.2016 зазначив, що Росія виділила гроші на дестабілізацію ситуацію в низці регіонів України на травневі свята. «Були великі застереження з приводу того, що традиційно ці дні російський агресор використає для того, щоб максимально дестабілізувати ситуації в нашій країні… І в мене була інформація зі спеціальних джерел, що були вкладені величезні кошти в те, щоб на травневі свята організувати дестабілізацію в ряді регіонів України… Хочу подякувати нашим правоохоронним органам за те, що ситуація була взята під контроль і що не було жодних шансів у російських агресорів зробити провокації в наших містах, і будь-які спроби дестабілізувати ситуацію були дуже швидко і чітко локалізовані… Власне намагання псевдосвяткувань Дня перемоги і призвело до того, що в багатьох регіонах нашої країни (2 роки тому – ред.) окупанти під виглядом співчуваючих ветеранам Другої світової війни з «колорадськими стрічками» захоплювали українські адміністративні споруди… І те, що цього року правоохоронні органи не дали можливості провокаторам, спецслужбам Росії проводити черговий етап плану з дестабілізації в Україні – це свідчить про найвищий рівень наших правоохоронних органів… За тими матеріалами, які я отримую, бюджети невеличких російських міст на 10 днів були виділені в деякі міста (України – ред.) для того, щоб там дестабілізувати ситуацію… Жителі Луганська і Донецька не хотіли війни і не хотіли крові – це робили агенти ФСБ, які за спецзавданням приходили сюди і під виглядом співчуваючих ветеранам Другої світової війни розпалювали в України війну… Цього року ми не дозволили ніяким зовнішнім спецопераціям мати будь-який успіх на території нашої держави», - сказав спікер.  //pravda.com.ua
Ось такі вони справжні «узы дружбы и братства» від кремлівського керманича…
 
4) Терористи самопроголошеної «ДНР» звинуватили українську сторону у тому, що вона «намагається руками ОБСЄ захопити Донбас». Таким чином «ДНРівці» відреагували на потенційне введення поліцейської місії ОБСЄ.
«А.Захарченко, «Глава» «ДНР»: «Считаю недопустимым создание и развертывание на Донбассе вооруженной полицейской миссии, о которой так ратует Киев, причем без согласия не только с нами, но и с ОБСЕ» //rusvesna.su 
КОМЕНТАР: 09.05.2016 генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр повідомив журналістам у Києві: «У нас є мандат на місію в Україні. Це мандат неозброєної цивільної місії. Функції місії були розширені, тому, що ми контролюємо і сприяємо впровадженню угод, досягнутих у Мінську. Ми чули заяви про поліцейську місію, але на даний момент немає конкретних пропозицій ОБСЄ з цього питання… Там є ідеї, зокрема, щодо поліцейського контингенту, є пропозиції озброїти моніторингову місію в контактній зоні, тому я дуже відкритий до обговорення». //pravda.com.ua
Крім того, Ламберто Заньєр підкреслив, що ОБСЄ має потенційну можливість проведення «більш посилених операцій».
Саме через цю заяву керівника ОБСЄ кремлівська маріонетка Захарченко і влаштував чергову паніку.
Втім, питання введення міжнародного контингенту в зону АТО неодноразово порушувалося українськими дипломатами та керівництвом держави на різних міжнародних майданчиках. Київ готовий розглядати варіант розміщення в Донбасі миротворців ООН, поліцейської місії ЄС та ОБСЄ. 
Нагадаємо, наприкінці квітня Президент України П.О.Порошенко повідомив: 
«У результаті моїх переговорів, найближчим часом я очікую впровадження нової збройної поліцейської місії ОБСЄ для забезпечення контролю за режимом припинення вогню, для контролю відводу озброєнь, для забезпечення виведення окупаційних військ Російської Федерації з окупованої території і для забезпечення ефективного контролю прикордонного українсько-російського кордону, аби нові регулярні війська і озброєння не заходили на територію України». //president.gov.ua
Водночас і президент РФ В.Путін заявив, що згоден з пропозицією української сторони щодо розміщення поліцейської місії ОБСЄ в Донбасі. За словами кремлівського керманича, пропозицію має бути опрацьовано на Заході. ОБСЄ має прописати в свій мандат наявність вогнепальної зброї. 
Наразі, українські дипломати продовжують працювати над ідеєю збройної місії на сході країни для нормалізації ситуації і можливості проведення виборів у Донбасі. 
В.Пристайко, заступник Міністра закордонних справ України: «Якщо ми не можемо ось уже протягом майже двох років забезпечити (безпеку), то треба запросити когось, хто може встати і розвести». //ukrinform.ua
За його словами, зрозумілим є блокування Росією в Раді Безпеки ідеї миротворчої місії. Що ж стосується поліцейської, під егідою ОБСЄ, то вона, переконані в Києві, не є неможливою.
 «Насправді, все це дійсно обговорюється. Різні варіанти... І як тільки ми будемо підходити до практичної реалізації, всі зрозуміють, що неозброєна місія нереальна», – зазначив заступник Міністра, нагадавши про долю місії ОБСЄ в Косово, яку згорнули через те, що була недостатньою безпека.  //ukrinform.ua
Він також підкреслив, що всі заяви, які звучать останнім часом, є підготовкою до проведення більш предметних розмов. «Кожна сторона обумовлює свої запити за високою ставкою, залишаючи можливість для компромісу», – додав він. //ukrinform.ua