:

  Нові перспективи для села
 
    З 2008 року Пологівський район приймає участь у реалізації мікропроектів в рамках проекту «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» (МРГ) Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (далі – ПРООН)

   У першій фазі взяли участь 5 сільських рад, на територіях яких було реалізовано проекти із заміни вікон та дверей на металопластикові, заміна водяної системи опалення на електричні конвектори, встановлення багатотарифних лічильників електроенергії в дитячому садку «Колобок» с.Басань, заміни вікон, дверей та поточного ремонту приміщення дитячого ясел-садка №5 «Золотий ключик» с.Інженерне.
   Також була проведена реконструкція вуличного освітлення с.Семенівка, а саме: заміна вуличних ліхтарів та встановлення багато-тарифних лічильників електроенергії, здійснено ремонт системи водопостачання в с.Новоселівка і с.Шевченка та ремонт водогону і каналізації в с.Чапаєвка.

   Протягом 2012-2013 років Пологівський район прийняв участь у ІІ фазі проекту «Місцевий розвиток орієнтований на громаду – ІІ» Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (далі – ПРООН), який реалізовувався у на територіях 4-х сіл району за основними соціальними напрямками: поточний ремонт мережі нічного вуличного освітлення з заміною діючих систем на енергозберігаючі у с.Інженерне; реконструкція вуличного освітлення с.Тарасівка; ремонт приміщень насосної та заміна електронасосів і часткового перетворювача в с.Чапаєвка; поточний ремонт мережі нічного вуличного освітлення з заміною діючих систем на енергозберігаючі у с.Чубарівка по вул. 1 Травня, вул..Шевченка, вул.Калініна та в с.Балочки по вул.Дружби.

   Загальна вартість проектів у І та ІІ фазах становила більше 1,4 млн.грн.

   Кошти розподілялись наступним чином: 50% - кошти ЄС/ПРООН, 45% - кошти місцевого бюджету (обласний, районний, сільський) та 5% - кошти громади, спонсорів.

   Також в рамках реалізації Програми «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» громадська організація «Джерело» Чапаєвської сільської ради реалізовувала проект: «Інноваційні енергоефективні заходи у дитячому дошкільному закладі «Джерельце» с.Чапаєвка. Модернізація системи опалення з використанням ВДЕ (енергії сонця).

   11.02.2015 в залі засідань Пологівської районної ради був проведений семінар в рамках Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІІ» (далі – Проект).
   Участь у ІІІ фазі Проекту передбачає створення на територіях двох сільських ради по одному багатофункціональному сільськогосподарському обслуговуючому кооперативу (СОК).
   Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив (СОК) – юридична особа, створена фізичними/юридичними особами для надання послуг переважно членам кооперативу та іншим особам з метою провадження ними сільськогосподарської діяльності, покращення умов життя своїм членам за рахунок придбання якісних матеріалів за нижчими цінами та збільшення рівня їхніх доходів за рахунок забезпечення найвигіднішої ціни на продукцію, яка реалізовується кооперативом. 
   Кожний кооператив отримає грант в розмірі до € 31,000 у гривневому еквіваленті, в якому буде підтримуватися 2-3 мікропроекти. 
   Розподіл витрат матиме наступний вигляд: 80% від МРГ і 20% від членів кооперативу; 
   До 10% внеску кооперативу може бути залучено із зовнішніх джерел (наприклад, приватні спонсори, місцевий бюджет, тощо).
    У разі відсутності зовнішніх джерел фінансування до 10% внеску кооперативу можуть бути здіснені у формі нефінансового внеску.
  Кожний кооператив отримає «одноразове» фінансування в розмірі US $1000 у гривневому еквіваленті для створення техніко-інформаційного центру (ТІЦ);
    У лютому поточного року було подано заявки від трьох сільських рад на участь у ІІІ фазі, з яких було відібрано дві: Чапаєвська та Кінсько-Роздорівська сільські ради.

13.05.2015 року, за участю координатора проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІІ» Рябого О.В., на територіях цих сільських рад відбулась презентація щодо створення, шляхів розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на територіях вище зазначених сільських рад та подальших дій громади.
   У травні-червні 2015 року було зареєстровано два сільськогосподарських обслуговуючих кооперативи: СОК «Союз» (Чапаєвська сільська рада) та «Злагода – 2015» (Кінсько-Роздорівська сільська рада).
   З метою перейняття досвіду роботи з 21 по 24 липня голови та члени кооперативів відвідали два кооперативи «Щедрий дар» та «Жменька» Снігурівського району в Миколаївській області, які вже працюють за вказаною програмою більше 2-х років.
   Наші земляки мали можливість на власні очі побачити позитивні результати діяльності кооперативів Снігурівського району, які завдяки участі у проекті придбали сільськогосподарську техніку для обробки землі, охолоджуючі пристрої для молока, розбили виноградник і молодий фруктовий сад з крапельним зрошенням та побудували теплиці.
   Голови та члени кооперативів розповідали про результати роботи з неприхованою гордістю і запевнили, що на досягнутому зупинятись не збираються. 
   Тож побажаємо і нашим новоствореним сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам «Союз» та «Злагода – 2015» впевненості у тому, що у них все вийде, процвітання та статку. 

 

 

За інформацією відділу економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації