:
 Небезпечний алкоголь
До уваги підприємців та мешканців району!
     На сьогоднішній день в Україні склалась небезпечна ситуація, що зумовлена масовим отруєнням фальсифікованим (сурогатним) алкоголем серед населення. Отруєння таким алкоголем призводить до сильного погіршення здоров’я, а також до летальних випадків.
    Станом на 07.10.2016 року, за даними Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів, зареєстровано 105 випадків отруєнь фальсифікованим небезпечним алкоголем, із них 53 випадки завершились летально.
   Як відрізнити отруєння фальсифікованим алкоголем від звичайного погіршення самопочуття після вживання алкоголю? 
   Симптомами отруєння фальсифікатом є:
- сильний різкий біль у животі, нудота, блювання;
- прискорене дихання, холодний піт, блідість шкіри;  
- погіршення слуху, часткова або повна втрата зору.
   У разі появи вказаних симптомів, необхідно терміново звернутись до медичного закладу.
   Як вберегтися від отруєнь фальсифікованим алкоголем? 
  Алкогольні напої слід купувати лише в магазинах, які мають відповідні дозвільні документи на торгівлю алкоголем (ліцензію) та сертифікати якості на алкоголь, видані підприємством виробником. Зазначені документи чи їх копії розміщені на інформаційному стенді на місці торгівлі (куточок споживача), або повинні бути надані для ознайомлення покупцеві за його вимогою. 
  Також слід зберігати касовий чек, який видається після здійснення розрахунку за товар. Покупець повинен звертати увагу на зовнішній вигляд пляшки алкогольного напою, який він купує. Пляшка повинна бути чистою, без механічних пошкоджень, закупорена та з акцизною маркою. Етикетка та контретикетка пляшки повинні бути без подряпин, наклеєні рівно та міцно триматися. 
   Не слід купувати алкоголь з рук чи у не встановлених для цього місцях. Також велику небезпеку становить вживання алкоголю, який реалізовується «на розлив», бо частіше всього це є алкоголь низької якості або фальсифікований. Найбільша кількість отруєнь спостерігається саме після вживання алкоголю, придбаного «на розлив». 
   Також, звертаючись до суб’єктів господарювання, які здійснюють незаконний обіг фальсифікованого алкоголю, порушуючи при цьому ст. 17 Закону України «Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (зі змінами та доповненнями) від 19.12.1995 року № 481/95-ВР, варто зазначити, що за вказані дії передбачена кримінальна відповідальність відповідно до               ст. 204 КК України.


Відділ економічного розвитку і  торгівлі райдержажміністрації