:

Сказ - особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. Характеризується гострим перебігом,ураженням нервової системи і закінчується летально.

Основним джерелом інфекції є хворі на сказ дикі тварини, в основному лисиці. Особливістю сказу природного типу є формування зон стійкого неблагополуччя. Такі зони розміщені, як правило, в місцевостях з підвищеною щільністю поселення лисиць.

Враховуючи природне поширення сказу тварин, заходи по боротьбі з ним здійснюються комплексно органами державної ветеринарної медицини, охорони здоров'я, житлово-комунального і лісового господарства, товариствами мисливців під керівництвом надзвичайних протиепізоотичних комісій та органів державної влади на місцях.

Територія району протягом 13-ти років є неблагополучним щодо сказу тварин. В 2004 році було зареєстровано 3 неблагополучні пункти, в 2005 році – 10 неблагополучних пунктів, в 2006 році – 3 неблагополучних пункти, в 2007 році - 16 неблагополучних пунктів, в 2008 році – 3 випадки, в 2009 – 3 випадки, в 2010 році 11 випадків щодо сказу тварин, у 2011 році – 9 неблагополучних пункти, у 2012 році – 14 випадків, з яких 2 населених пункти повторно. За 2013 рік 12 випадків щодо сказу тварин, 1 з них повторно. За 2014 рік виявлено 8 неблагополучних пункти: с. Вербове, с. Пологи (2 рази), с. Григорівка, с. Басань, с. К. Роздори, м. Пологи, с. Чапаєвка. На 2015 рік перейшов 1 неблагополучний пункт щодо сказу тварин с. К. Роздори. За 2015 рік виявлено 5 неблагополучних пунктів щодо сказу тварин, а саме: 1 випадок с. Пологи Пологівської с/ради – неблагополучний щодо сказу кота; 2 випадок – с. Чубарівка Чубарівської с/р - неблагополучний щодо сказу собаки; 3 випадок - с. Шевченково Тарасівської с/р - неблагополучний щодо сказу собаки; 4 випадок – с. Григорівка Григорівської с/р - неблагополучний щодо сказу кота; 5 випадок - м. Пологи Пологівської міської ради – неблагополучний пункт щодо сказу лисиці. На кінець 2015 року всі неблагополучні пункти було оздоровлено та знято карантинні обмеження.

На 01.01.2016 рік неблагополучних пунктів щодо сказу тварин по Пологівському району не має. За 2016 рік виявлено шість неблагополучних пункти щодо сказу тварин – 1 випадок - с. Інженерне Інженерненської с/ради, 2 випадок – с. Чапаєвка Чапаївської с/ради; 3 випадок – с. К. Роздори К. Роздорівської с/ради; 4 випадок - с. Семенівка Семенівської с/ради, 5 випадок – м. Пологи Пологівської міської ради, 6 випадок – с. Вербове Вербівської с/ради.

Знаходилося під наглядом собак – 60 голів та котів – 14 голів.

З початку року щеплено профілактично – собак – 5584 гол., - котів –3090 гол., ВРХ – 1439 гол., - ДРХ – 49 голів.

Проведено 10 засідань рай НПК щодо сказу тварин, 2 з них розширені.

21.04.2016 року було проведено пероральну імунізацію диких м’ясоїдних тварин. Було проведено розкладання вакциноутримуючих принад на мисливських угіддях в кількості 1250 доз вакцина антирабічна для пероральної імунізації диких м»ясоїдних тварин «Броварабіс Y - RG», з послідуючим контролем поїдання на 4, 8, 15 день.

Оброблено пероральною вакциною 241 км. кв. мисливських угідь Пологівського району. Використано вакцино утримуючих принад 1250 доз.

21.12.2016 року було проведено пероральну імунізацію диких м’ясоїдних тварин. Було проведено розкладання вакциноутримуючих принад на мисливських угіддях в кількості 1034 доз вакцина антирабічна для пероральної імунізації диких м»ясоїдних тварин «Броварабіс Y - RG», з послідуючим контролем поїдання на 4, 8, 15 день.

Оброблено пероральною вакциною 206,8 км. кв. мисливських угідь Пологівського району. Використано вакцино утримуючих принад 1034 доз.

Ускладнень після вакцинації не спостерігалось. Техніка безпеки не порушувалась. По району було визначено 1 контрольна ділянка с. Пологи з мітками біля принад для нагляду за їх споживанням. При обстеженні цих ділянок на 15 день спостерігалось 100% поїдання принад.

На 01.01.2017 рік залишилося 5 неблагополучних пункти щодо сказу тварин.

1. с. Воскресенка – неблагополучний пункт щодо сказу собаки;

2. с. К. Роздори - неблагополучний пункт щодо сказу собаки;

3. с. Семенівка - неблагополучний пункт щодо сказу собаки;

4. м. Пологи - неблагополучний пункт щодо сказу лисиці;

5. с. Вербове - неблагополучний пункт щодо сказу собаки.

З початку 2017 року виявлено 9 неблагополучних пункти щодо сказу тварин

1. с. К. Роздори - неблагополучний пункт щодо сказу кота;

2. с. Пологи - неблагополучний пункт щодо сказу собаки;

3. м. Пологи - неблагополучний пункт щодо сказу кота – 2 рази;

4. с. Тарасівка - неблагополучний пункт щодо сказу лисиці, ВРХ (телиця);

5. с. Семенівка - неблагополучний пункт щодо сказу собаки, ВРХ(бичок) – 2 рази;

6. с. Григорівка - неблагополучний пункт щодо сказу лисиці;

7. с. Воскресенка - неблагополучний пункт щодо сказу собаки.

За 2017 рік проведено профілактичне щеплення тварин проти сказу

- собак – 8009 гол.; - котів – 4335 гол.; - ВРХ – 1319 гол.; - ДРХ – 117 гол.

Знаходилося під ветеринарним наглядом собак – 52 голів, котів – 16 голів.

За період 27-28.04.2017 р. було проведено розкладання вакциноутримуючих принад на мисливських угіддях в кількості 1445 доз вакцина антирабічна для пероральної імунізації диких м»ясоїдних тварин «Броварабіс Y - RG», з послідуючим контролем поїдання на 4, 8, 15 день. Оброблено 289 км.кв угідь Пологівського району.

15.12.2017 року було проведено розкладання вакциноутримуючих принад на мисливських угіддях Воскресенської громади в кількості 651 доз вакцина антирабічна для пероральної імунізації диких м»ясоїдних тварин «Броварабіс Y - RG», з послідуючим контролем поїдання на 4, 8, 15 день. Оброблено 130 км.кв угідь Пологівського району.

На 01.01.2018 року залишилося 5 неблагополучних пункти щодо сказу тварин.

- с. Тарасівка - неблагополучний пункт щодо сказу лисиці;

- с. Семенівка – неблагополучний пункт щодо сказу ВРХ;

- с. Інженерне (мисливські угіддя) - неблагополучний пункт щодо сказу лисиці;

- м. Пологи - - неблагополучний пункт щодо сказу кота;

- с. Воскресенка - неблагополучний пункт щодо сказу собаки.

У неблагополучних пунктах тварин хворих та підозрілих у захворюванні умертвляють та спалюють. За підозрілими у зараженні на сказ тваринами встановлюється нагляд протягом 60 днів та проводиться їх щеплення антирабічною вакциною.

Місця де знаходились хворі тварини та підозрілі у захворюванні, предмети догляду за ними, одяг та інші речі, забрудненні слиною та виділеннями від хворих тварин дезінфікувались згідно з інструкцією про проведення ветеринарної дезінфекції об’єктів тваринництва.

Проводиться широка роз’яснювальна робота серед населення щодо профілактики та ліквідації сказу серед тварин. А саме подвірні обходи громадян населених пунктів, проведення бесід, лекції семінарів, інформування населення через листівки та ЗМІ.

Карантинні обмеження щодо сказу скасовуються через 2 місяці з дня останнього випадку захворювання тварин на сказ при умові виконання всіх заходів передбачених комплексним планом і чинною інструкцією щодо профілактики та боротьби зі сказом тварин а також при негативних результатах лабораторних досліджень не менше 5 хижаків, відстріляних на неблагополучних територіях.

Ветеринарними працівниками Пологівської РДЛВМ проводяться подвірні обходи населення, роз»яснювальні бесіди з населенням щодо заходів профілактики, ліквідації та небезпеки захворювання тварин на сказ.

Висновок: епізоотичний стан щодо сказу тварин залишається напруженим. З метою профілактики та боротьби зі сказом необхідно суворо дотримуватись діючої інструкції про заходи щодо боротьби зі сказом тварин та здійснювати заходи передбачені комплексним планом щодо боротьби зі сказом у Запорізькій області на 2018-2022 р. р. Найбільш доцільним та дієвим засобом боротьби зі сказом тварин є імунізація диких м'ясоїдних тварин. Так після її проведення численність випадків захворювання тварин різко скоророчується.