:

 МАМО! ДЕ ТИ?

Для кожної дитини її батьки – найкращі. З перших хвилин життя кожен відчуває теплоту й турботу найріднішої на світі людини – матусі.

Напередодні Нового руку у Пологівському районі діти з однієї сім’ї: однорічна Марійка, п’ятирічна Тетянка, восьмирічна Катеринка та їх шестирічний братик Сашко, – не зустріли довгоочікуване свято у родині, а втратили ту єдину людину, яка захищала від негараздів та зігрівала своїм теплом. Діти посиротіли та перебувають зараз у державному закладі на тимчасовому утриманні.

Ці діти-сироти ще дуже маленькі і повинні відчувати турботу про себе, і не лише державну, а й мають право жити в сім’ї, виховуватись за принципом цієї міні-моделі суспільства, щоб потім відтворити її у власному житті.

Міжнародний досвід влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання свідчить, що саме дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім’ї, сім’ї усиновлювачів та опікунів, піклувальників є гуманнішими формами опіки над дітьми порівняно з державними установами. Лише родина володіє такою системою подачі інформації, яка дозволяє дитині засвоювати її з максимальною зацікавленістю, повнотою, швидкістю. Компоненти цієї системи – батьківська любов, довіра до батьків, позитивний психологічний клімат в сім’ї.

Існують різні форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сім’ї.

Усиновлення – це прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах дочки чи сина, яке здійснюється на підставі рішення суду.

Опіка, піклування – влаштування дітей-сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають, переважно, у сімейних, родинних відносинах з цими дітьми, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов’язки опікуна чи піклувальника, з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку і захисту їх прав та інтересів. Опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла чотирнадцяти років, якщо дитина досягла 14-річного віку, особа, яка виконувала обов’зки опікуна, стає піклувальником. Піклування встановлюється над дитиною у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

Дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) – сім’я, в якій, поряд з власними дітьми, живуть і виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування (діти-вихованці). Така сім’я може взяти на виховання від 5 до 10 дітей зазначених категорій. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних.

Прийомна сім’я (ПС) – сім’я, в якій може виховуватись від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (прийомних дітей), а їх загальна кількість не повинна перевищувати чотирьох.

Прийомні діти та діти-вихованці перебувають у сім’ях до досягнення повноліття, а у разі продовження навчання у професійно-технічному, вищому навчальному закладі I–IV рівнів акредитації – до його закінчення, але не пізніше досягнення ними 23-річного віку.

Держава призначає цим сім’ям допомогу на утримання дітей, грошове забезпечення прийомним батькам та батькам-вихователям, а також надає соціальний супровід (постійну консультативну допомогу від соціального працівника). Діти, які виховуються в прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу, не втрачають статусу дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, що передбачає залишення пільг, які гарантуються державою таким дітям: при отриманні житлової площі, влаштуванні на навчання, матеріальної підтримки тощо. У випадку, якщо за дитиною закріплено майно та житло, воно зберігається до досягнення дитиною повноліття. Суми коштів, що належать дітям як пенсія, аліменти чи інші види державної допомоги, переходять у розпорядження «батьків» і витрачаються на утримання даних дітей.

Прийомні батьки та батьки-вихователі несуть відповідальність за життя, здоров’я, фізичний і психічний розвиток дітей.

Перевага ДБСТ, ПС в тому, що є можливість влаштувати на виховання та спільне проживання в сім’ю рідних братиків та сестер з однієї родини, не роз’єднуючи їх.

Батьки, які вирішили прийняти на виховання дитину повинні навчитися витримувати додаткове навантаження та постійно підтримувати позитивний мікроклімат в сім’ї,особливо якщо в сім’ї є власні рідні діти. Тож виходить, що любові до чужої дитини також треба навчитись.

Якщо Ви маєте бажання та можливість допомогти цим дітям або хоча б одній такій дитині, за більш детальною інформацією необхідно звертатися до служби у справах дітей Пологівської районної державної адміністрації Запорізької області за адресою: 70600 Запорізька область, Пологівській район, місто Пологи, вулиця Єдності, будинок 32, кабінет № 307, телефон (06165) 2-33-05.


Служба у справах дітей РДА

Катеринка 8 років


Марійка 1 рік


Сашко 6 років


Тетянка 5 років