:
 

 Культ чи культура: розвиток учасницьких практик у музеях

   Такою була назва тренінгової програми, що відбулася цього літа в Харкові і право представляти Пологівський районний краєзнавчий музей на конкурсній основі виборола його директорка Ірина Садова.  

   Враження з вуст Ірини Садової: «Останнім часом вельми популярною стала тема реформування музейної галузі та розробки стратегії її розвитку. Як зробити музей «видимим»? Як залучити до його діяльності громадськість? Що зробити, щоб музейні колекції стали доступними, цікавими кожному відвідувачу? Про це розповідали музейникам Запорізької та Харківської областей під час тижневої тренінгової програми, що проходила з 11 по 15 липня в Харкові. Даний проект, що реалізується групою експертів у співпраці з Українським центром розвитку музейної справи (Київ) в рамках програми ProMuseum та Харківським літературним музеєм за підтримки Goethe-Institut в Україні,     об’єднав більше 30-ти музейних працівників двох областей спільними темами обговорень, ідентичними проблемами діяльності та прагненням розвиватися. Серед тем, над якими протягом тижня працювали учасники - «Партисипаційні проекти», «Комунікація в партисипаційному проекті», «Комунікація: як зробити музей видимим», «Проектний менеджмент»  тощо.
      До складу делегації із Запорізької області входили представники КЗ «Запорізький обласний краєзнавчий музей», КУ «Запорізький обласний художній музей», міського краєзнавчого музею м. Мелітополь та Національного заповідника «Хортиця». Серед учасників тренінгу був представник і нашого музею, директор КУ «Пологівський районний краєзнавчий музей» Ірина Садова. Перш ніж потрапити на тренінг до Харкова, всі бажаючі мали прослухати семінар в Запоріжжі (3 червня), де організатори розповіли про мету і завдання даного проекту. По закінченню семінару, кожен мав час на роздуми та можливість заповнити анкету, за якою обирали слухачів тренінгу до Харкова. Наш музей теж подав заявку на участь та виборов місце серед учасників.

     Подорож до першої столиці України стала корисною і цікавою. По-перше, звичайно ж, вразило своєю красою та гостинністю саме місто. Прекрасні парки, алеї, унікальні архітектурні споруди, що гармонійно співіснують поруч з сучасними будівлями, привітні жителі міста. Все це справило незабутнє враження. По-друге, не щодня випадає нагода повчитися у всесвітньовідомих фахівців музейної справи. Адже модераторами тренінгу були провідні представники галузі з України, Німеччини та Фінляндії.  

  

    З 11 по 15 липня учасники тренінгу слухали лекції модераторів. Мікаель Фер, професор, незалежний музейний куратор (Берлін), розповів про сучасні тенденції світового музейного простору, про «Партисипативний музей» та «Предмети, колекції та їхнє представлення: засоби роботи з головним музейним активом». Заступник генерального директора з виставкової роботи НХМУ (Київ) Юлія Ваганова розповіла присутнім про те, як створювала власний проект - «Герої. Спроба інвентаризації» та дискутувала з учасниками щодо ролі музейного предмету в спілкуванні з відвідувачем. Під час тренінгу мали місце і практичні заняття. Учасників поділили на підгрупи і щораз давали їм цікаві завдання, пов’язані з експонатом та відвідувачем. 

     Перед представниками музейних установ Харкова та Запоріжжя виступили також лектори та тренери – Олена Гончарук (відділ зв'язків з громадськістю, НХМУ), Марк Ґеґенфуртнер (керівник відділу образотворчого мистецтва, сценічного мистецтва, літератури, музики, кіно, науки та міської історії Департаменту культури Мюнхена, на фото праворуч), Фрідеріке Мьошель (референт з питань культурних програм та педагогічної кооперації Goethe-Institut в Україні), Дарія Агапова (виконавчий директор Санкт-Петербурзького Центру розвитку музейної справи, співорганізатор проекту російсько-американського культурного обміну «Музей участі», 2015, Гельсінкі), Марія Задорожна (керівник відділу міжнародних проектів Українського центру музейної справи, експерт з сучасного музейного менеджменту, Київ) та Владислав Піоро (голова ГО «Український центр розвитку музейної справи», Київ). Кожен з тренерів розповідав учасникам про нові можливі напрямки музейної діяльності, способи та форми співпраці музею та громади, продемонстрував, що музей може бути не тільки архівом пам’ятних речей для наступних поколінь, а й дієвою частиною сучасного життя суспільства. Тренінг ставив за мету зламати стереотип про музеї і його працівників. Головним завданням проекту було навчити самих музейних працівників тому, як пасивний електорат  громади населених пунктів перетворити на активних громадян і разом з ними, на базі музеїв, активізувати перебіг позитивних змін у суспільстві. Звичайно, для досягнення цієї мети необхідні кардинальні зміни в роботі музеїв. 

     Тренінг став корисним підґрунтям для подальшого планування діяльності нашого музею. Він розкрив перед музейниками нові можливості в роботі, показав потенціал музейної колекції, експозиції і відвідувачів.
      До речі, після тренінгової частини, кожен учасник отримав можливість здобути міні грант для реалізації власного проекту з теми навчання. Директор Пологівського районного краєзнавчого музею теж представила свій проект на конкурс, завдяки чому наш музей має шанс його отримати у запеклій боротьбі з проектами, представленими національними та міськими музеями нашої області.

  Будемо чекати на результат. У будь-якому випадку, участь у семінарі, який, до речі, був за рахунок організаторів, є великим досвідом і  підкреслює прагнення керівника, щоб установа розвивалась.
   На кону-1000,00 ЄВРО.      


За інформацією відділу культури і туризму райдержадміністрації