:
    

 Костянтин Бриль: 10 міфів про субсидії

 В умовах економічних реформ встановлення  єдиної, ринкової ціни на газопостачання, підвищенні цін і тарифів на житлово-комунальні послуги соціальною підтримкою у вигляді Програми житлових субсидій охоплено 280 тисяч сімей області, а це 41% від загальної кількості сімей області. І в порівнянні з минулим роком це в 5 разів більше. 
З Державного бюджету на субсидії  Запорізькій області у 2016 році виділено 1,3 мільярди гривень, у 2015 році сума дотацій складала 624 мільйони гривень, тобто у два рази менше ніж зараз.
   Проте, нині знаходиться чимало політиків і так званих активістів, що всюди кажуть про "зраду" і наголошують, що людям не вижити з такими цінами на комуналку.
   Саме про реалізацію Програми житлових субсидій в Запорізькій області, а також про всі міфи, пов'язані з цим питанням розповів голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.
   - Один з таких міфів, що субсидію доведеться повертати. Насправді, звертаю Вашу увагу, що субсидія є безповоротною і її отримання не пов'язане і не тягне за собою зміни форми власності житла, - підкреслює очільник області.
   Також Костянтин Бриль наголошує, що існують чутки, ніби то з оформленням субсидії багато клопоту. Проте, для призначення субсидії необхідно подати лише два документи – заяву про призначення житлової субсидії та декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням субсидії, форма яких спрощена. До того ж, зазначені документи можна подати і через Інтернет, надіслати структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації  заявника (орендарі - за місцем проживання) поштою, або подати в електронній формі через офіційний веб-портал Мінсоцполітики чи інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та  місцевого  самоврядування. Проте в останньому випадку субсидія призначається лише після підпису зазначених документів у місячний строк, зокрема під час складання акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.
    - Також хочу розвіяти ще один міф, що субсидія не призначається за наявності заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг. Це не так і борги не впливають на право на призначення субсидії, - говорить Костянтин Бриль і додає. - У багатьох виникає питання хто дійсно має право на субсидію? Поясню: право на отримання адресної безготівкової субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг поширюється на громадян, які проживають у житлових приміщеннях, в частині оплати ними користування житлом; утримання житла; управління багатоквартирним будинком, комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.
   Як роз'яснив голова ОДА, субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування послугами ЖКГ і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу. Розраховується вона, виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, які фактично там проживають і яким нараховується плата за послуги ЖКГ.
    - Іноді можна почути, що громадяни можуть втратити субсидію, якщо будуть купувати валюту. Проте, субсидія не призначається, тільки якщо будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб протягом 12 місяців перед зверненням здійснив купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, транспортного засобу, будівельних матеріалів, чи інших товарів довгострокового вжитку, або ж оплатив послуги з будівництва чи ремонту на  суму, яка перевищує 50 тисяч гривень. Те ж саме стосується і сімей, які мають депозити. Адже насправді до сукупного доходу не враховуються сплачені особою аліменти, доходи від розміщення депозитів, оплата праці членів виборчої комісії, допомога громадських та благодійних організацій, допомога на поховання, одноразова допомога, яка надається відповідно до законодавства, або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, - говорить Костянтин Бриль.
   Окреме питання виникає стосовно громадян, які не мають доходів. Проте в цьому разі для розрахунку субсидії середньомісячний дохід такої особи визначається на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на 31 грудня року. В окремих випадках за  рішенням районних комісій, для осіб, які проживають у сім’ях, що опинилися у складних життєвих обставинах, у розрахунок субсидії може включатися середньомісячний сукупний дохід на рівні одного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних. 
  - Дуже цікавим для мешканців села буде випадок, коли у власності будь-кого із членів родини є земельний пай, адже в цьому випадку сім'я має право на призначення субсидії, але при розрахунку її середньомісячного сукупного доходу, буде враховано дохід від паю, - зазначає голова облдержадміністрації.
  На останок Костянтин Бриль підкреслив, що за помилки при заповненні декларацій штрафувати, або забирати субсидії не будуть. Проте, якщо громадянин  приховав, або свідомо подав недостовірні дані про доходи, що в підсумку вплинуло на встановлення права на субсидію і сума була надміру перерахована, надання раніше призначеної субсидії припиняється з місяця, в якому виявлено порушення.
   Загалом, з урахуванням вартості газопостачання, централізованого опалення, гарячого водопостачання та інших послуг, очікується, що в опалювальний період 2016/2017 років даним видом допомоги скористаються до 408 тисяч домогосподарств області, або 60% від їх чисельності. З початком опалювального сезону у другій половині жовтня органами соціального захисту населення буде проведено роботу по перерахунку діючих справ в автоматичному режимі. Тож, кожен, хто потребує державної допомоги обов'язково отримає і теплу оселю і субсидію на житлово-комунальні послуги.