:

  Хоробрі серця неможливо зупинити

   18 серпня 2016 року творчим колективом  Пологівської центральної районної бібліотеки проведено презентацію книги «Хоробрі серця неможливо зупинити»

   На зустріч завітали заступник голови райдержадміністрації Ірина Півень, радник голови районної ради Михайло Малиш, заступник міського голови Сергій Колісник, мама загиблого героя Артема Корнєва-Тетяна Корнєва з племінником Назаром, ветерани Другої світової війни та праці, хлопці - учасники бойових дій на сході України, військові, волонтери, місцеві автори, бібліотекарі, працівники культури, представники та методисти відділу освіти, молоді та спорту, Чапаєвської об’єднаної територіальної громади з с. Воскресенка і с. Кінські Роздори, вихованці Запорізького обласного центру реабілітації дітей.

    Ведучі заходу Наталія Жирик і Оксана Хоменко знайомили присутніх з матеріалами книги повідомили, що меморіальний фотоальбом створено Вільнянською гімназією «Світоч» Вільнянської районної ради Запорізької області та Книжковим медіа клубом Вільнянської гімназії «Світоч», перевидано за підтримки благодійного фонду «Фонд сприяння обороні Запорізької області» та особисто губернатора Запорізької області Костянтина Бриля.

   Кожна сторінка книги відображалася на екрані.

   В книзі 155 сторінок… 133 долі…Пішли із життя найкращі…

   В книзі розміщені фотографії  загиблих бійців Запорізького краю та інформація про них. Імена загиблих бійців розташовані у хронологічному порядку за датою їх загибелі.

  В книзі «Хоробрі серця неможливо зупинити» на сторінці 25 розміщені матеріали про нашого земляка Шингура Дмитра Васильовича – майора, штурмана вертолітної ланки 16-ї окремої бригади армійської авіації. Загинув 24 червня 2014 року в ході антитерористичної операції поблизу Слов’янська. Указом Президента України від 19 липня 2014 року, «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України», нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (посмертно). Загинув у 33 роки, залишилися дружина та двоє дітей. На адміністративній будівлі села Кінські Роздори встановлено дошку пам’яті. 

    На сторінках книги відображено історію нашого земляка-героя Соловйова Романа Юрійовича – військовослужбовця за контрактом, який служив у 93-й окремій механізованій бригаді і загинув у 20 років 29 серпня 2014 року  під час виходу з оточення «зеленим коридором» під Іловайськом. Указом Президента України від       14 листопада 2014 року, «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі», нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).  
   Громадська організація «Волонтерський рух Пологівщини» за підтримки Чапаєвської громади встановили пам’ятну дошку загиблому солдату на будівлі Чапаєвського навчально-виховного комплексу.
   На будівлі навчального корпусу Запорізької школи-інтернату «Світанок» також встановлено меморіальну дошку, якою увічнено пам'ять її колишнього випускника.
На сторінці 91розміщено інформацію про життя нашого земляка  Корнєва Артема Ігоровича – командира відділення 1-го окремого батальйону морської піхоти, який загинув  в 23 роки 29 жовтня 2014 року під час обстрілу бойовиками  селища Талаківка (передмістя Маріуполя). Указом Президента України від 14 березня 2015 року «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України» Артем  нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).
 
   5 грудня в Пологівській гімназії «Основа» відбулося відкриття меморіальної дошки  випускнику цього навчального закладу Артему Корнєву та  відкрито кабінет патріотичного виховання, в якому зібрані особисті речі героя. 
В пам’ять про Артема  учениця Пологівської гімназії «Основа» Бурштика Ліза рочитала вірш: 
           Іде війна. І це мені не сниться.
           Іде… чи вбрід, чи навмання.
           В ній переходять всі границі
           І вороги, і їх брехня.
       Іде війна, як темний морок ночі.
       Нема їй ані стриму, ані спину.
       І бреше підлий ворог в очі
       І «по-братерські» цілить в спину.
            Іде війна, не нами розпочата.
             Запущена із зовні, наче вірус,
             І крутяться машинні коліщата:

             Смерть – в плюс. Життя – у мінус.

     Іде війна. Немов вогню лавина.

     Не видно ні кінця в ній, ані дна.
     Синів своїх хоронить Україна,
     І в цифри перейшли вже імена!

 
   Але герої не вмирають! Вони назавжди залишаться в наших серцях. Хвилиною мовчання пом’янули  всіх тих, хто віддав своє життя за мир та спокій нашої держави. 
   На заході виступили  заступник голови Пологівської районної державної адміністрації Ірина Півень, радник голови районної ради Михайло Малиш, заступник міського голови Сергій Колісник.
   Тетяні Миколаївні Корнєвій, мамі Артема Корнєва, вручено екземпляр книги, а побратим Артема морський піхотинець Олександр Вознюк зі словами подяки до батьків, які виховали патріота нашої країни Артема Корнєва, подарував  Тетяні Миколаївні квіти та від усіх присутніх низько вклонився.

   Один екземпляр книги «Хоробрі серця неможливо зупинити» буде знаходитись в Центральній районній бібліотеці, а найближчим часом екземпляри  книги будуть передані батькам Дмитра Шингура і брату Романа Соловйова.
   Авторські вірші прочитав морський піхотинець Олександр Вознюк.

   З тематичними музичними номерами виступили викладачі Пологівської дитячої школи мистецтв Тетяна Дяченко і Леся Далі-Осман, з читанням-методист Пологівського районного організаційно-методичного центру Єгор Курносов, з піснею «Моє ім’я-Україна» -вихованка Пологівської ДШМ Аліса Приходько.
 
   Війна обов’язково закінчиться. Про подвиг українського солдата буде написано ще багато книжок, віршів, пісень, знімуть кінофільми. І головною тезою в їхніх текстах і сценаріях будуть слова Івана Багряного: «Ми є. Були. І будем ми. Й Вітчизна наша з нами».
 
   Захід завершився урочистим фотографуванням.

 
За інформацією   відділу культури і туризму райдержадміністрації