:


   25 жовтня 2015 р. в Україні відбудуться чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Головною особливістю цієї виборчої кампанії є те, що виборці вперше будуть обирати кандидатів за новою пропорційною виборчою системою за відкритими партійними списками, яка раніше в Україні ніколи не застосовувалась.
   Зокрема, новий виборчий закон передбачає обрання депутатів обласних, районних, міських рад за пропорційною виборчою системою в багатомандатному виборчому окрузі за виборчими списками місцевих організацій політичних партій із закріпленням кандидатів за територіальними виборчими округами. Це означає, що виборці обиратимуть тільки за одним виборчим бюлетенем – одночасно одною галочкою голосуватимуть і за одну партію, і за одного лідера списку, і за одного кандидата в окрузі, якщо партією такий був висунутий. Це виглядатиме так, – в бюлетені поруч з назвою партії будуть зазначені два кандидати. Перша особа – це загальний лідер списку, який буде вказаний в усіх бюлетенях на всіх округах. У випадку проходження партії він гарантовано стане депутатом. Друга особа – закріпляється за конкретним округом.

   Вибори голів та депутатів сільських рад пройдуть, як і раніше за мажоритарною системою відносної більшості яка діяла під час минулих місцевих виборів. Це ж стосується і виборів міських голів у містах, де кількість виборців менша ніж 90 тис.
    Відповідно до закону, щоб отримати представництво у відповідній місцевій раді, політичним партіям доведеться подолати прохідний бар'єр, який складає 5%.

   Кандидати у депутати обласних, районних та міських рад висуваються виключно через списки місцевих політичних партій. Право на самовисування мають кандидати на посаду сільських та міських голів, а також кандидати у депутати сільських рад.
   Згідно з календарним планом проведення місцевих виборів, для забезпечення належної організації та проведення виборів Центральною виборчої комісією до 7 вересня 2015 року повинні бути утворені обласна та районна територіальні виборчі комісії, які в свою чергу, до 13 вересня 2015 року повинні сформувати склад міської та сільських виборчих комісій. Починаючи з 10 жовтня 2015 року почнуть діяти вже дільничні виборчі комісії, які займуться питаннями підготовки та проведення голосування на виборчих дільницях.

   У день виборів 25 жовтня 2015 року голосування проходитиме з 8 до 20 години без перерви. Відповідно до статті 3 Закону про місцеві вибори, право обирати місцевих депутатів мають дієздатні громадяни України, яким на день голосування вже виповнилося 18 років, і місце проживання яких офіційно зареєстроване на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, на території якої проводяться відповідні місцеві вибори.

   Не мають права голосу на місцевих виборах: військовослужбовці ЗСУ строкової служби; громадяни України, що проживають за кордоном; особи, визнані судом недієздатними; громадяни України, які перебувають у місцях позбавлення волі.

   Варто зауважити, що діючий Закон про місцеві вибори не передбачає можливості тимчасово змінити місце голосування на місцевих виборах. Тому той, хто захоче в день голосування скористатися своїм правом голосу, зможе проголосувати лише на тій дільниці, до якої належать згідно з реєстрацією місця проживання. Окремо варто звернути увагу громадянам, що мають статус внутрішньо переміщених осіб. Так, на сьогодні за відсутності постійної, а не тимчасової (на 6 місяців) реєстрації чинне законодавство про місцеві вибори не дає їм права голосувати на місцевих виборах у тому населеному пункті, куди вони переселилися.

   До 14 жовтня включно кожен виборець отримає іменне запрошення з повідомленням про своє включення до попереднього списку виборців на певній виборчій дільниці, адресу дільничної виборчої комісії, контактний номер телефону, розпорядок роботи, а також про час і місце голосування. Виборцям, які постійно нездатні самостійно пересуватись, буде повідомлено про можливість проголосувати за місцем перебування. Тим виборцям, які не здатні самостійно пересуватися, але в списках у них немає відмітки «НСП», рішенням дільничної виборчої комісії на підставі їх заяви та довідки медичної установи про стан здоров’я надається можливість проголосувати за місцем перебування. Така заява разом із довідкою повинна бути надіслана поштою або передана іншими особами дільничній виборчій комісії до 20 години 23 жовтня.

   Якщо Ви не отримали запрошення або в ньому містяться помилки щодо  Ваших персональних даних, то необхідно звернутись до Вашої дільничної виборчої комісії або у відділ ведення Державного реєстру виборців та написати заяву про уточнення попереднього списку виборців. Такі заяви приймаються до 19 жовтня включно
   У день голосування 25 жовтня зміни до уточненого списку виборців не вносяться.
 
   Уточнити свої персональні дані виборці Пологівського району можуть за адресою: м.Пологи, вул. М.Горького 32, каб. 112, 1-й поверх районної державної адміністрації. Графік прийому виборців: з 8 до 17 год. Вихідні дні: субота, неділя. У жовтні відділ ведення Державного реєстру виборців працює без вихідних з 8 до 17 год.

     При собі необхідно обов’язково мати паспорт громадянина України.

Довідки за телефоном: 5-00-48.

Не упустіть нагоду скористатися своїм виборчим правом.

 

За інформацією відділу ведення Державного реєстру виборців райдержадміністрації