:


1. Саботаж Росією виконання Мінських домовленостей
    Незважаючи на саботаж Мінських домовленостей з боку РФ і провокації російсько-терористичних військ, Україна робить усе, щоб установити мир на Донбасі шляхом переговорів.
    Президент України П.О.Порошенко:
     (11.02.15, на засіданні Уряду) «Нам необхідно безумовне, без будь-яких попередніх вимог, припинення вогню… Ми хочемо миру, ми хочемо жити в Україні, ми хочемо цілісної України, ми хочемо відновлення порядку, ми хочемо зупинки агресії, ми хочемо, щоб війська загарбника покинули територію України… І я, і Уряд, і Верховна Рада готові до прийняття рішення про введення воєнного стану на всій території країни. І я ні в якому разі не буду затримуватися з цим рішенням, якщо безвідповідальні дії агресора приведуть до серйозної подальшої ескалації конфлікту» //«День»;
    (07.02.15, на Мюнхенській конференції з питань безпеки) «Я Президент миру, а не Президент війни, і мій перший крок на посаді був спрямований на одностороннє перемир’я і мій Мирний план. У час, коли ми були у Вельсі на саміті НАТО, були підписані Мінський протокол і Мінський меморандум на основі мого Мирного плану. В цих документах задекларовані дуже прості речі — негайне припинення вогню, звільнення заручників, закриття українського кордону, відведення всіх іноземних військ з нашої території, дуже простий демократичний механізм — вільні та справедливі місцеві вибори за українським законодавством, які будуть засвідчені міжнародними спостерігачами. Немає інших способів представити людей Донбасу у демократичній та вільній країні…
    Я впевнений, що тільки Мінський меморандум і Мінський протокол, що визнані світом, можуть стабілізувати ситуацію в Україні. Ми ніколи не визнаємо незаконні вибори 2 листопада, де були нібито обрані лідери так званих ЛНР та ДНР…
    Ми ніколи не порушували і не порушуємо Мінський меморандум і ми не робимо ніяких кроків, які б могли його порушити. Але я як Президент своєї країни відповідаю за життя кожного українця. І якщо ми докладемо всіх зусиль для підписання мирного протоколу, припинення вогню, ми будемо мати право на захист нашої території і нашого народу за підтримки всього світу…
    Ми готові до негайного та всебічного припинення вогню, Росія також повинна бути готовою до цього…
Україна була, є і залишатиметься твердим прихильником миру… Основою врегулювання ситуації на Донбасі є Мінський протокол від 5 вересня та Мінський меморандум від 19 вересня 2014 року. Ми залишаємося прихильниками цих документів і готові в будь-який момент проголосити повне припинення вогню… Маємо забезпечити, щоб Мінські домовленості були реалізовані в повному обсязі… Лише після повного припинення вогню, перекриття кордону та звільнення заручників може розпочатися політичний процес в рамках Закону “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей”…
    Ми потребуємо… припинення вогню та виведення іноземних військ (з Донбасу – ред.)… Без іноземних військ та відновлення контролю Україною над своїм міжнародно визнаним кордоном, мир та стабільність повернуться в Україну протягом кількох тижнів…» //www.president.gov.ua, www.president.gov.ua, УНІАН;

    (12.02.15, за підсумками переговорів з А.Меркель, Ф.Олландом і В.Путіним у Мінську 11-12 лютого):
    «…Фактично нам виставляли усілякі неприйнятні умови, відходи, здачі. Ми не пішли на жодні ультиматуми і чітко проявили позицію, що припинення вогню має відбутися без попередніх умов… Головне – домовленість про безумовне припинення вогню з 15 лютого, яке супроводжується відведенням важкої артилерії. Утворюється буферна зона в 140 кілометрів для систем залпового вогню…» //УНІАН. 
    Крім того, за словами Глави держави, Україна на переговорах у Мінську 11-12 лютого не погодилася на статус автономії для Донбасу і федералізацію. Контактна група (Україна-РФ-ОБСЄ) домовилася про виведення всіх іноземних військ з території України, досягнута домовленість про звільнення протягом 19 днів всіх заручників і Надії Савченко. Також українські прикордонники повинні відновити контроль на держкордоні до кінця 2015 року //«Радіо Свобода», УНІАН, «Новое время».
    Всупереч Мінським домовленостям РФ надалі продовжує поставки зброї та живої сили російсько-терористичним військам на Донбасі.
    А.Лисенко (РНБО):
   (12.02.15) «Незважаючи на заяви високопосадовців РФ про відсутність російської військової техніки і військовослужбовців на території України, в ніч на 12 лютого в районі Ізвариного відбулося чергове переміщення через російсько-український кордон півсотні танків, чотирьох десятків РСЗО «Град», «Ураган», «Смерч» і такої ж кількості БТРів» //mediarnbo.org.
   Прес-служба Міноборони:
   (08.02.15) «Неподалік населеного пункту Рідкодуб 06.02.15 сталося бойове зіткнення військовослужбовців ЗСУ з бойовиками, в результаті якого українські бійці захопили кілька реактивних піхотних вогнеметів «Шмель». Такий вид зброї використовується лише ЗС РФ. Українські підрозділи майже після кожного бою отримують трофеї, виготовлені російським оборонпромом» //ТВі.
    Д.Тимчук (група «Інформаційний спротив»):
    (09.02.15) «У район Докучаєвська… продовжують прибувати основні сили батальйонної тактичної групи (БТГ) противника, укомплектованої військовослужбовцями РФ. Всього відзначено прибуття в цей район до 25 одиниць броньованої техніки (БМП-1,2, до 5 одиниць МТ-ЛБ, 8 одиниць БТР-80)» //УНІАН.
Генсек ОБСЄ Л.Заньєр:
    (09.02.15) «Потік бойовиків, які в'їжджають на територію України з боку РФ через непідконтрольні Україні пункти пропуску, триває… Нам не дозволяється патрулювати кордон – а його легко перейти, там немає жодних природних перешкод» //«Німецька хвиля».

2. Обстріли терористами мирного населення, зокрема, Краматорська

    10.02.15 терористи забороненими касетними снарядами підвищеної дальності обстріляли аеропорт у Краматорську, на території якого розміщений штаб сил АТО. Також під вогонь бойовиків потрапили житлові райони. Загинуло 17 осіб, понад 60 – поранено.
    Президент України П.О.Порошенко:
(у ніч на 11.02.15 у Краматорську) «Нелюди використовують проти цивільного населення касетні боєприпаси… Це злочин проти людяності, коли мирні люди гинуть в своїх домівках, на вулицях… Ми вимагаємо миру без будь-яких умов. Ми вимагаємо зупинити вогонь, вивести іноземні війська, закрити кордон. Їм немає, що тут робити. У нас немає ніякого конфлікту. Ми знайдемо компроміс всередині країни. Ми маємо захистити мир, захистити спокій міста Краматорськ, маємо захистити Україну. І саме тому я їду до Мінська, щоб негайно, без будь-яких умов припинити вогонь і почати політичний діалог... Ми самі розберемось» //www.president.gov.ua.
МЗС України:
    (11.02.15) «На превеликий жаль, на тлі активізації зусиль України та міжнародної спільноти з метою забезпечення повного припинення вогню і реалізації Мінських домовленостей дії терористів свідчать про їх спроби розширити територію збройного протистояння… за всі злочини незаконних збройних формувань на Донбасі, які здійснюються російською зброєю і за участі російських громадян, відповідальність несе саме Російська Федерація… Вимагаємо від Росії негайно припинити підтримку терористичних угруповань у Донецькій та Луганській областях, вивести з території України всю свою зброю, важку техніку і військовослужбовців, як це передбачено Мінськими домовленостями»//mfa.gov.ua.
    Штаб АТО:
   (10.02.15) «За висновками експертів, під час обстрілу краматорського летовища та околиць міста Краматорськ о 12.32 10 лютого терористи використали касетні снаряди з суббоєприпасами підвищеної дальності... Обстріл Краматорська вівся терористами з району Горлівки» //УНІАН.
Голова Донецької ОДА О.Кіхтенко:
   (10.02.15) «Ми знаємо, що в Горлівці, за останніми даними, з’явилося чотири пускові установки («Смерч» – ред.). За даними на сьогоднішній день, десь 18 ракет потрапили на територію Краматорська, і десь 14 - у район штабу АТО (на аеродромі). Але це не означає, що в самий штаб АТО… Під час обстрілу ракети потрапили у чотири житлових будинки… Метою обстрілу був не сам штаб АТО, а місто, як таке. Якби ціль була штаб АТО, то всі снаряди були б там. А так, ви бачите, як вони розкидані… Штаб АТО розташований не в самому Краматорську, а віддалений від нього» //УНІАН.
   Близько 7.20 11 лютого, через 19 годин після ракетного обстрілу Краматорська, бойовики «ДНР» завдали удару по автостанції «Центр» та прохідній металургійного заводу у Донецьку. Щонайменше 6 людей загинули, поранено – 8. Миттєво після обстрілу на місці теракту з'явилися російські журналісти, які вже не раз були помічені у координації своїх дій з донбаськими терористами. 
   Російсько-терористичні війська продовжують безупинні криваві вбивства мирних мешканців на Донбасі, й вірогідно, таким чином, за злочинною логікою Кремля, намагаються змусити учасників переговорів про мирне врегулювання конфлікту на Донбасі пристати на умови РФ.
   Прокуратура Донецької області: 
   (11.02.15) «11 лютого, близько 7-ї години ранку бойовики терористичної організації «ДНР» завдали цілеспрямованого вогневого удару по зупинці громадського транспорту на території автостанції «Центр» у місті Донецьку та прохідних Донецького металургійного заводу. Маючи вірогідну інформацію про те, що в цьому районі знаходяться лише цивільні особи, терористи нанесли декілька прицільних ударів по мирних мешканцях» //«Сегодня».
    В.о. речника Генштабу ЗСУ В.Селезньов:
   (11.02.15) «Ми не ведемо вогонь по населених пунктах, по тих позиціях бойовиків, які розташовані у тих місцях, де знаходяться мирні жителі Донбасу. Тому, якщо нам знову ж таки закидають обстріл автостанції у місті Донецьк, то ця інформація не відповідає дійсності» //«Подробности».
    Російсько-терористичні війська регулярно обстрілюють населені пункти на Донбасі, в т.ч. забороненими касетними боєприпасами, й при цьому видають себе за сили АТО.
   Голова Луганської облдержадміністрації Г.Москаль:
   (05.02.15) «Центральну частину Станиці Луганської бойовики обстріляли касетними мінами, в результаті чого пошкоджена будівля райдержадміністрації. На 11-ти вулицях осколками посічені труби газопроводів низького та середнього тиску. У Валуйському внаслідок прямого влучення артилерійського снаряду зруйновано житловий будинок, пошкоджені кілька сусідніх будинків, перебитий газопровід» //moskal.in.ua.