:
                                                До Дня Соборності України 
      22 січня 2016 року відзначатиметься День Соборності України - 97-ма річниця Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки - знакової події в історії національного державотворення. Для України, яка після завершення Першої світової війни перебувала в епіцентрі геополітичного поділу світу, 22 січня 1919 року стало фактично початком нової ери у процесі формування нації.
Слід зауважити, що День Соборності України є першим у низці свят загальнонаціонального масштабу, які відзначатиме Україна у 2016 році (20-та річниця Конституції України, 25-та річниця проголошення незалежності України тощо). Відзначення цих подій має на меті утвердити розуміння тривалого шляху боротьби за незалежність України, цінність для українців ідеї власної державності.
Акт злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки - подія, що була значною мірою визначальною у вітчизняній історії, дала початок новому етапу формування української державності, та на цій основі сприяння усвідомленню громадянами своєї відповідальності за долю країни.
22 січня ми згадуємо дві фактично рівнозначні за важливістю події української історії, які відбулися цього дня: проголошення у 1918 році незалежності Української Народної Республіки (Четвертий Універсал Української Центральної Ради) та об’єднання українських історичних земель рівно через рік - 1919 року у результаті проголошення Акта злуки УНР та ЗУНР.
Необхідно звернути увагу, що Акт злуки був не випадковою подією, а наслідком і вершиною об’єднавчого руху, що тривав на територіях, заселених українцями, принаймні від середини XIX століття. У надзвичайно складних умовах геополітичного перерозподілу світу, після століть розділення і перебування у складі різних імперій українці спромоглися створити єдину національну державу.
     Саме згадані події 1918 та 1919 років є фундаментальними в історії новітнього українського державотворення. Їх аргументоване трактування покликано, зокрема, спростовувати міфи, створені та нав’язувані брехливою російською пропагандою про те, що «Україну створив Ленін», а «об’єднав у нинішніх кордонах Сталін».
     24 серпня 1991 року відбулося відновлення української державності, знищеної унаслідок агресії радянської Росії проти УНР у 1917 - 1921 роках.
      Нині, як і тоді, процес національного державотворення відбувається в умовах російської військової агресії. Сьогодні українські воїни у районі проведення АТО, так само як і їхні попередники майже 100 років тому, відстоюють незалежність та соборність України. Існує принципова схожість дій Росії тоді і зараз («гібридна» війна, невизнання країною-агресором присутності своїх військ на українській землі, створення та активна підтримка Росією маріонеткових «республік» та проросійських рухів в Україні тощо). Важливо згадати Четвертий Універсал Української Центральної Ради, Акт злуки, Революцію Гідності, нинішню боротьбу проти російської агресії як віхи єдиного процесу боротьби за незалежність України.
Порушення цілісності кордонів України та недоторканності її території, спричинені анексією Криму та фактичною окупацією частини Донецької й Луганської областей, значно посилюють вагу відзначення Дня Соборності України, зумовлюють максимальне використання його потужного консолідуючого потенціалу. Це свято за нинішніх умов - привід нагадати та наголосити, що Крим - це Україна, і Донбас - це Україна, й наша держава не зупиниться, аж доки не поверне захоплені країною-агресором території.
Національна єдність - це не тільки базова світоглядна цінність, а й обов’язкова передумова успішного спротиву зовнішній агресії, перемоги у «гібридній» війні, яку розв’язала проти України Російська Федерація. Щоб відстояти УНР, українцям забракло єдності і значною мірою саме через це боротьба за власну державу на початку XX століття зазнала поразки. Втрата ж Україною незалежності у результаті більшовицької окупації, силове нав'язування «російського» шляху розвитку у середньо- та довготерміновій перспективі призвели до мільйонних втрат від голодоморів, зокрема геноциду 1932 - 1933 років, репресій, депортацій та воєн, нищення духовності, тривалої та цілеспрямованої русифікації. Відтак українці мають усвідомити і врахувати помилки минулого та не допустити нині розколу у суспільстві, про який так мріє та який активно інспірує кремлівський режим.
      День Соборності України - знак єднання і незламності Українського народу під загальним гаслом «Соборна. Вільна. Неподільна! Моя Україна» та з історичними паралелями подій, пов’язаних із боротьбою українців за єдність держави у минулому столітті і нинішньою звитягою нашого народу у протистоянні інспірованій кремлівською владою експансії на українські землі.