:


   У преамбулі Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», підписаного Президентом України 09.04.2015 та який набув чинності 21.05.2015, зазначаються підстави прийняття Верховною Радою України зазначеного нормативного акту, засуджуються комуністичний та націонал-соціалістичний (нацистський) тоталітарні режими в Україні, визначаються правові основи заборони пропаганди їх символіки та встановлюється порядок ліквідації символів комуністичного тоталітарного режиму (http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/317-19).
    З метою забезпечення належної організації, підготовки та проведення заходів у Пологівському районі, пов’язаних з демонтуванням символів тоталітарного радянського минулого як частини історичного міфу, до якого постійно апелює російська пропаганда у своїх посяганнях на землі України, поверненням історичних назв вулиць та провулків у населених пунктах району Пологівською районною державною адміністрацією створено районну комісію з питань ліквідації символів тоталітаризму та повернення історичних назв у Пологівському районі, членами якої стали міський та сільські голови району, керівники окремих структурних підрозділів райдержадміністрації. 
    Протягом травня-грудня 2015 року на територіях місцевих рад району велася активна інформаційно-роз’яснювальна робота щодо наданого права жителям міста й сіл району взяти участь в реалізації ЗУ про декомунізацію: здійснити «демонтаж пам’ятників, пам’ятних знаків, присвячених особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932-1933 років в Україні, політичних репресій, особам, які обіймали керівні посади у комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних та автономних радянських республік (крім осіб, діяльність яких була значною мірою пов’язана з розвитком української науки та культури), працівникам радянських органів державної безпеки, подіям, пов’язаним з діяльністю комуністичної партії, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України у XX столітті», перейменувати населені пункти, вулиці й провулки, що підпадають під обмеження, визначені законом, вивчивши не дуже відомі сторінки історії із життя відомих діячів минулого. 
   Таким чином, у період з 21.05.2015 по 21.11.2015, коли проходив перший етап виконання Закону і право на демонтаж та перейменування надавалося органам місцевого самоврядування, місцевими радами району з ініціативи громад прийнято 4 рішення про демонтаж пам’ятників (один пам’ятник демонтовано), прийнято рішення про перейменування 10 вулиць у двох селах району.
   На жаль, не всі громади району скористалися такою можливістю або скористалися нею не в повному обсязі. Можливо, причиною того стало нерозуміння необхідності проведення такої роботи.
   Звичайно, можна твердити, що Закон, наче, й потрібен, та його поспішна реалізація не на часі, особливо у такий скрутний для більшості громадян України час. Але, мабуть, кожному з нас варто задуматись над питаннями, чому саме зараз питання декомунізації є актуальним, задля чого необхідно покінчити з тоталітаризмом. Адже ці питання є питаннями цінностей – що для українського суспільства є добром, а що - злом. Знаючи історію свого народу, розуміючи й аналізуючи події, що відбувалися на нашій землі, ми маємо розвивати й зміцнювати свою незалежну, демократичну, правову європейську державу - Україну.
   Зазначений вище закон прийнятий «з метою недопущення повторення злочинів комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, будь-якої дискримінації за національною, соціальною, класовою, етнічною, расовою або іншими ознаками у майбутньому, відновлення історичної та соціальної справедливості, усунення загрози незалежності, суверенітету, територіальній цілісності та національній безпеці України». Тож, маємо з розумінням і відповідальністю поставитися до процесу декомунізації та підтримати його. Хай кожен з нас віддасть перевагу на користь майбутнього наших дітей, які проживатимуть на вул. Щасливій.
   Нині проходить другий етап виконання Закону, коли право на прийняття рішень у формі розпоряджень щодо перейменування вулиць та провулків населених пунктів надано міському та сільським головам району. На територіях місцевих рад проходять громадські обговорення. Громадяни мають право взяти участь у перейменуванні вулиць, які підпадають під обмеження Законом, подавши пропозиції до місцевих рад. Не втратьмо можливість вплинути на те, якою буде нова назва наших рідних вулиць. 
   З 21 лютого 2016 року, якщо сільськими, міським головами в установленому Законом порядку не буде прийнято рішення у формі розпорядження, перейменування вулиць та провулків здійснюватиметься розпорядженням голови обласної державної адміністрації.