:
 

 25 як незалежні

 24 серпня 1991 р. Верховна Рада України прийняла іс¬торичний документ виняткового значення для долі укра¬їнського народу - Акт проголошення незалежності України. Текст  із 93 слів був набраний на друкарській машинці 22 серпня 1991 року і вміщався на одному папірці.  У ньому зазначалося: «Виходячи із  смертельної  небезпеки,  яка  нависла  була  над Україною в зв'язку з державним переворотом в СРСР 19  серпня 1991 року, - продовжуючи  тисячолітню   традицію   державотворення   на Україні, - виходячи з права на самовизначення, передбаченого статутом ООН та іншими міжнародно-правовими документами, - здійснюючи  Декларацію про державний суверенітет України, Верховна  Рада  Української  Радянської  Соціалістичної Республіки урочисто проголошує незалежність України та створення самостійної української держави - України. Територія України є неподільною і недоторканною. Віднині   на   території   України  мають  чинність  виключно Конституція і закони України. Цей акт набирає чинності з моменту його схвалення».
     З 1991 року наша держава офіційно отримала свою традиційно вживану назву - Україна.  Розпочався процес утвердження атрибутів державності, без яких не існує суверенних держав. 4 вересня 1991 р. над куполом будинку Верховної Ради замайорів національний синьо-жовтий український прапор, а 28 січня 1992 р. він отримав статус державного. 15 січня 1992 р. державним гімном України стала музика композитора М. Вербицького на слова             П. Чубинського «Ще не вмерла України…». 19 лютого 1992 р. Верховна Рада затвердила тризуб як малий герб України. Національна символіка перетворилася на державну.
     Пропонуємо коротким рядком згадати, про деякі події, що сталися на Пологівщині за ці роки.
      1991 рік                                     
     Маловідомим є той факт, що в нашому районі синьо-жовтий прапор замайорів іще до офіційного визнання його державним символом. Сталося це 29 серпня 1991 року, тобто майже одразу після проголошення незалежності України. Власноруч пошитий прапор піднявся над ретрансляційною вежею, що на території села Пологи, з ініціативи групи працівників вежі.          
     У районі з початком дії Указу Президента України «Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектору економіки» було реформовано 18 господарств. У процесі реорганізації КСП зареєстровано 30 агроформувань.  
     Однією з перших комерційних структур району стало ТОВ «Омега», засноване у жовтні 1991 року. Основними видами діяльності «Омеги» стали реалізація сільгосппродукції і забезпечення господарств матеріально-технічними ресурсами. У районі були створені малі підприємства «Конка», «Надія», «Союз», «Прогрес», «Агроінформ». 
     У квітні 1991 року був створений Пологівський районний центр зайнятості. Очолив його В.В.Сліпченко.
     1992 рік  
     На посаду першого Представника Президента України в Пологівському районі з 1992 року був призначений Бандуров Володимир Леонідович. Згодом на посаді голови райдержадміністрації працювали: В. І. Катиш, В. І. Бруй, О. В. Горовий, В. П. Тоцький, О. В. Закарлюка, І. І. Чесноков, Ю. А. Коноваленко, Ю. В. Вєтров. 
     На підставі рішення обласної ради №6 від 10 квітня 1992 року «Про зміни в адміністративно-територіальному поділі» була відновлена Костянтинівська сільська рада з центром в селі Костянтинівка. До її складу ввійшли села Костянтинівка, Решетилівське та Чумацьке. 
     У березні 1992 року було створене Пологівське міжрайонне відділення управління СБУ в Запорізькій області. 
      1993 рік 
      У 1993 році почало свою виробничу діяльність ТОВ «Дніпрокераміка». У 1994 році це підприємство налагодило випуск високоякісної сантехніки і почало роботу з організації ринків збуту як на Україні, так і за її межами. Щорічно випускалося близько 50 тисяч одиниць продукції. 
     Контрольно-ревізійний відділ в Пологівському районі був створений у вересні 1993 року. КРВ забезпечує контроль за використанням підприємствами і установами коштів бюджетного збереження державного майна, ведення бухгалтерського обліку і фінансової звітності. Очолив цей відділ В.В.Пустовойтенко.                                                                                                                                                              
     Звання «Народний» присвоєно Тарасівському чоловічому фольклорному ансамблю «Жайвір». 
     1994 рік 
    Народним депутатом Верховної Ради України ІІ скликання став Анатолій Єрмак.
     У лютому 1994 року була створена районна організація Союзу ветеранів війни в Афганістані, яку очолив учасник бойових дій в Афганістані, орденоносець-підполковник М.П.Малиш. 
     З 28 шкіл району у 7 збереглися і діють піонерські організації. 
     Станом на 1 липня в сільгосппідприємствах району налічувалось 686 вантажних автомобілів. 
     Чисельність телефонних апаратів міської та сільської телефонної мереж на 1 липня склала 11 029. 
      1995 рік                                                                                                                                                                         
      Введено в обіг купон багаторазового використання номінальною вартістю 1 000 000 українських карбованців. 
     Ціна однієї хлібини – 32 тисячі карбованців.  
     Відкрито сучасно обладнаний стадіон в селі Семенівка, що вважався кращим у Пологівському районі.  
     17 495 жителів району стали передплатниками  різних газет та журналів.
      За перше півріччя на підприємствах району прийнято 275 осіб, звільнено – 409.  
     Найвищою була зарплата на орендному підприємстві «ОЕЗ» - 10 млн. 942 тисячі карбованців, найнижча - в держлісгоспі – 2,7 млн. крб. 
     Вперше в історії Пологівського району команда юнаків (1983-1984 р. н.) стала лідером першості України з футболу. 
     Звання «народний» присвоєно колективу духового оркестру Тарасівського будинку культури. 
     У центрі села Костянтинівка відкрито єдиний в області  фізкультурно-оздоровчий комплекс. 
    1996 рік 
     За січень-грудень 1996 року у районі зареєстровано 521 новонароджене дитя, 990 осіб померли, взяли шлюб 287 пар, розлучилися 202.             Середньомісячна зарплата по району склала 253 гривні. 
     19 квітня 1996 року розпочало свою діяльність відділення Державного казначейства у Пологівському районі під керівництвом О. В. Дриги.
      1997 рік
      У 1997 році почала діяти Пологівська міжрайонна державна податкова інспекція. Першим її керівником була Л.А. Личката.
      12 серпня 1997 року було засноване товариство з обмеженою відповідальністю «Фортуна». Директор – В.А.Чепіжко. Основна діяльність товариства – переробка сільгосппродукції.      
      Вперше в Україні, з метою вивчення можливостей інвестування сільського господарства, в Пологах побували представники «Інтербанку» з Амстердаму і Відня. 
     На ринку «Хитрий» запрацювало радіо, тричі на день покупці та продавці ринку могли прослухати інформацію від податкової служби, комітету із захисту прав громадян та легку музику. 
     З нагоди 110-річчя міста Пологи вийшла в світ історично-документальна книга «Моє місто Пологи». На святкування 110-річчя міста прибули народні депутати України Г. Омельченко та А. Єрмак. 
     У Тарасівці відкрилася  приходська Свято-Троїцька Українська православна церква.
      У 1997 році згідно постанови Кабінету Міністрів України кожен громадянин має отримати ідентифікаційний номер. 
     1998 рік 
     У грудні 1998 року було створене Пологівське районне управління юстиції, яке  очолив О.М.Гайдар.       
      В Новоселівці сталося лихо: прорвало греблю ставка. Від напору води постраждали 10 будинків, з них 2 саманних завалилися, загинула 1 людина. 
     ТОВ «Дніпрокераміка» очолив А. Чеберко. Підприємство розпочало випуск нової продукції – фасадної плитки.      
     Відкрито притулок для неповнолітніх «Світанок». 
     В районі діє 133 магазини, із них на селі – 59.
      Згідно розпорядження Кабінету Міністрів в районі відбувся перепис насаджень і живності. 
     На полях району працювали 117 комбайнів. 
     Спасо-Преображенський храм с. Кінські Роздори відзначив 100-річчя.
      1999 рік 
     У 1999 році відбувся перший Всеукраїнський перепис населення. 
      З 1999 року ми маємо новий поштовий індекс – 70600. 
     У січні 1999 року відбувся пуск газопроводу біля газорозподільної станції природного газу. 
     Указом Президента України відзнакою «Герой України» нагороджено нашого земляка В. А. Сацького (єдиний в районі). 
     В районі створена «Пологівська державна машинно-технологічна станція» (на зразок МТС), директор С.Ф. Ващук. 
     У липні 1999 року в Пологах побував народний депутат України                П. Симоненко.
      Помітною подією в культурному житті краю стала виставка картин Реріхів, що проходила в Пологівському районному краєзнавчому музеї. Вона організована за підтримки Запорізького філософського клубу «Лотос».
      За сприяння молодіжного комітету райдержадміністрації на базі Пологівської ЗОШ №4 почала діяти секція парашутистів, керівник -               В. Лагода.  
     З червня 1999 року розпочало свою діяльність Пологівське відділення ЗОД АППБ «Аваль». Його начальником була призначена І.Д. Блажко.
      2000 рік
     16-та сесія міської ради затвердила опис і зображення прапора та герба Поліг.
     У грудні 2000 року вийшов з друку громадський тижневик «Нова газета». Засновником та видавцем стало ТОВ «Агентство ІНЮСТ». Шеф-редактор тижневика - В.В. Бабич.  
     У 2000 році введено в експлуатацію перший пусковий комплекс цеху сірчанокислого алюмінію ВАТ “Пологівський завод “Коагулянт”. Розпочато випуск високоактивного коагулянту, якому присвоєно торгову марку «Полвак».
      Підприємствами району вироблено товарів народного споживання на суму 48,8  мільйонів гривень. За результатами роботи, у 2000 році 86% підприємств були прибутковими. 
     З нагоди 70-ліття діяльності підприємства вийшла з друку книга                        О. Чудновського та О. Овсяника «Багатство «Мінералу». 
     У серпні 2000 року в РБК відбулася вистава Чернівецького драматичного театру « Спогади про Нестора Махна». 
     У 2000 році під час навчань в Баренцевому морі затонув російський підводний човен «Курськ», весь екіпаж загинув. Наш земляк, командир 8-го відсіку капітан-лейтенант С. В. Садиленко, був одним із членів екіпажу. 
     У результаті реформування колишніх КСП на засадах приватної власності на землю та майно в районі почали діяти 2 сільськогосподарські виробничі кооперативи, 12 товариств з обмеженою відповідальністю, 1 асоціація фермерських господарств, 4 приватних підприємства.
     70-річчя діяльності відзначила районна газета «Пологівські вісті». 
     З 2000 року в районі на території села Інженерне працює кондитерський цех фірми «Стелсі». 
     ЗАТ «Пологівський олійноекстраційний завод» почало випуск майонезу ТМ «Славія» кількох сортів.
      2001 рік 
     Єдиною ровесницею Незалежності в Пологівському районі є Карина Цуприк, яка народилася 24 серпня 1991 року. 
     16 серпня 2001 року, відзначаючи заслуги громадян, підприємств, установ і організацій, їх значний внесок у соціально-економічний і культурний розвиток Пологівського району, державне будівництво, запровадження нових форм господарювання, благодійну та громадську діяльність Пологівська районна рада 23 скликання прийняла рішення №10 «Про запровадження районної Дошки Пошани та Книги Пошани» з нагоди 10-ої річниці незалежності України. 
     В районі налічувалось 59 фермерських господарств, 162 малих підприємств, 676 підприємців.   
      Завершено будівництво газопроводу до мікрорайону Поліг-5. Проводилися роботи з газифікації вул. Східної, Дружби, Чернишевського. 
     Було відкрито і розпочато експлуатацію цеху для ремонту вагонів Пологівського вагонного депо. 
     Відновлено роботу цеху Чапаєвського заводу будматеріалів з виробництва цегли для промислового та індивідуального будівництва.      
     2002 рік  
     У 2002 році жителям району встановлено 466 телефонів. 
     ЗАТ  «Мінерал» включене до списку підприємств, які працювали в умовах експерименту в гірничо-металургійній галузі. В результаті цього експерименту було створено нову дільницю формувальних пісків та нові робочі місця. 
    На базі Пологівського військкомату сформовано об’єднаний військовий комісаріат Пологівського та Чернігівського районів. Очолив його підполковник  В. Л. Корольов. 
     У Пологах на ретрансляційній телевежі завершено монтаж апаратури мобільного зв’язку UMC. 
     На ВАТ «Пологівське АТП-12337» впроваджували нові технології енергозабезпечення. Завдяки переводу автотранспорту на газ працівники АТП змогли подолати кризу на підприємстві та відновити рух пасажирського транспорту.   
     2003 рік 
     У 2003 році жителі Пологівського району урочисто відсвяткували 80-річчя утворення та 60-річчя визволення району від німецько-фашистських загарбників.  
     Згідно рішення Пологівської районної ради 24 скликання від 29 травня 2003 року № 7 затверджено герб та гімн Пологівського району.
     ТОВ «Дніпрокераміка» за підсумками обласного конкурсу втретє присвоєно звання «Кращий роботодавець року». Воно визначене переможцем Всеукраїнського конкурсу якості продукції «100 кращих товарів України-2003» в номінації «Промислові товари».   
     У 2003 році чисельність населення району дорівнювала 48 тисяч осіб: кількість міського населення – 22,2 тис. осіб; сільського населення – 25,8 тис. осіб.                                        
     В 2003 році в районі зареєстровано 22 господарські товариства, діяли 154 селянсько-фермерських агроформувань. 
     У тепличному господарстві ВАТ «Хімзавод «Коагулянт» вперше зацвіли 70 тисяч трояндових кущів.
     Пологівський районний центр зайнятості  справив новосілля, відтепер він розташовується  по вулиці Жовтневій біля дитячого садка «Буратіно».  
   У лютому 2003 року в автокатастрофі загинув наш земляк депутат ВР України А. В. Єрмак.  
     105-річчя відзначила залізнична станція Пологи, 75-річчя - дистанція сигналізації та зв’язку.   
     2004 рік  
     З січня Пологівський відділ РАЦСу та районне управління юстиції розташовані в приміщенні колишнього банку «Україна» по вулиці Некрасова.
     Промисловими підприємствами району за перше півріччя 2004 року вироблено промислової продукції на суму 78 мільйонів гривень.      
     Пологівський олійноекстракційний завод взяв участь у виставці «Продукти України». Завод отримав 3 золоті медалі та знак «Кращий виробник року».   
     У лютому введено в експлуатацію чотириповерховий молодіжний житловий будинок по вулиці М. Горького, 43 А.  
     2005 рік  
     В локомотивному депо відкрито музей підприємства, ініціатором створення якого був С.О.Боговин - голова ради ветеранів локомотивного депо. Цього ж року колектив Пологівського локомотивного депо відзначив 100-літній ювілей.     
     65-річчя діяльності відзначив хімзавод «Коагулянт».    
     2006 рік  
     У Пологах почало діяти ТОВ «Телерадіокомпанія «Славія». У серпні 2006 року вийшов перший номер газети «Районка». Засновник та видавець  – ТОВ ТРК «Славія». Редактором призначена Л.Фесенко, директором стала Л.Сова. 
     У грудні в місті відкрився перший супермаркет з продажу електропобутової техніки «Ост-Вест». 
     У грудні відкрився перший супермаркет всеукраїнської мережі «АТБ-маркет». 
     2007 рік    
     10 листопада 2007  року прийнято рішення про зміну назви підприємства ЗАТ «Мінерал» на ЗАТ «Гірничодобувна компанія «Мінерал». 
     Чисельність населення на 1 січня 2007 року  становить 44,4 тис. осіб: міського–20,5 тис. осіб; сільського – 23,9 тис. осіб.
     Місцеве самоврядування в районі представлене 14 радами: районна, міська, 12 сільських. 
    Чубарівський аграрний ліцей відзначив своє 50-річчя. 
     Зданий в експлуатацію житловий будинок по вулиці Східній.    
     2008 рік   
     01.01.2008 р. в Пологівському  районі зареєстроавні близько 250 об’єктів торгівлі:  200 магазинів, 36 кіосків і павільйонів, близько 70 барів, кафе та їдалень, більше 30 пунктів, де надають різноманітні побутові послуги.    
    До складу району входять 38 населених пунктів: місто Пологи і 37 сіл.
     2009 рік    
     У серпні 2009 року на території мікрорайону Пологи-5 було закладено фундамент храму Димитрія Ростовського. 
     У 2009 році стабільно працювало 23 школи: І ступенів — 1 школа, І-ІІ ступенів — 3 школи, І-ІІІ ступенів — 19 шкіл. В районі функціонують 14 дошкільних закладів, із них в місті — 6, в сільській місцевості — 8. Виховується 970 дітей. Контингент учнів шкіл становить 4 878 дітей.                                                                                                                                      В 2009 р. в районі функціонує два професійно-технічних училища: Державний навчальний заклад «Чубарівський професійний аграрний ліцей» та Пологівське професійно-технічне училище № 30.  
     2010 рік     
     За показниками валового збору зерна пологівці зайняли ІІ місце в області: намолочено 117,7 тис. тонн.  
     За повідомленням метеоролога Кирилівської метеостанції М. Г. Недовби зима 2010 року видалася надзвичайно холодною. Середньодобова температура повітря складає -18 °С,  в той час як за багаторічними спостереженнями вона була не нижче -6 °С . Найхолоднішим днем було 25 січня, коли стовпчик термометра показував  -26,4 °С. 
     В місті Пологи у 2010 році діяло 12 аптек та аптечних пунктів, 1 аптека працює цілодобово. 
     Пологівчанка Катерина Щуренко стала переможницею конкурсу краси «Міс Запоріжжя». 
     Чотирьом жінкам Пологівського району присвоєно почесне звання «Мати-героїня».
      Наш земляк Артур Цуприк став чемпіоном світу з аматорського кікбоксингу з версії АЯКС.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
   Завдяки проектові ПРООН, зусиллям обласної, районної рад та місцевих громад вдалося провести нові лінії водогонів у Чапаєвці та Новоселівці.  
    На початку грудня у Вербовому запалили газовий факел, прокладено майже 12 км газопроводу.   
    2011 рік  
   У темний час доби місто освітлюють 682 ліхтарі зовнішнього освітлення. На центральній алеї міста встановили 10 нових лавочок.      
     В селі Пологи споруджується храм в ім’я Святителя Миколи Чудотворця.
    Фахівці-археологи проводили розкопки в селі Багате Інженерненської сільради.
    На території району працює 57 підприємств ресторанного господарства (24 кафе, 26 їдалень, 4 бари і 3 буфети), 43 підприємства побутового обслуговування населення, 3 ринки. 
     На території міста працюють фірмові магазини: «Еліт» (ТОВ «КерамаПлюс»), «Славія» (ПАТ «Пологівський ОЕЗ»), «Мисливець» (Запорізького обласного управління мисливців і рибалок), мережа магазинів «Ост-Вест», «VICOTEK» та «АТБ-маркет». 
     Протягом 2011 року середньомісячна заробітна плата штатного працівника району становила 2 056 гривень. 
     2012 рік 
     19 липня введено в експлуатацію чергову розгалужену ділянку мереж водопостачання. Якісна питна вода з’явилася у кожному з 32-ох дворів, розташованих по обидва боки найдовшої вулиці міста – К.Маркса. 
     За результатами соціально-економічного розвитку територій Запорізької області у 2011 році наш район увійшов до десятки кращих і посів 7 місце.  
     75-річчя відзначив Герой Соціалістичної Праці Віктор Трифонович Куриленко.  
     Відкрито Центр з обслуговування платників податків Пологівської міжрайонної державної податкової інспекції Запорізької області.
     Пологівське лісомисливське господарство продало 5 172 ялинки.
     Магазин «АТБ» почав працювати цілодобово. 
     Відкрився салон краси «Сьоме небо».
     14 випускників шкіл району закінчили навчання з «золотими» медалями. 952 учні Пологівщини потребують підвезення до місць навчання. Для цього в рамках державної програми «Шкільний автобус» в районі є 6 шкільних автобусів та 1 мікроавтобус, необхідно придбати іще 11 шкільних автобусів. 
     На базі комунальної установи «Пологівський районний краєзнавчий музей» створений туристично-інформаційний центр. 
     Вперше в Пологах пройшла виставка воскових фігур. 
     Відкрився оновлений кінотеатр «Юність». 
     Відбулося свято «Славімо Великдень». 
     Відкрито тенісний корт та майданчик для ігрових видів спорту зі штучним покриттям.
     2013 рік 
     Делегація жителів села Басань Запорізької області побувала на святі, присвяченому 70-річчю визволення села Нова Басань Чернігівської області.  
   Відбулося свято з нагоди 90-річчя утворення Пологівського району. Кульмінацією дійства стали виступи запорізького шоу-балету «Ladystar» та естрадних зірок Катерини Бужинської й заслуженого артиста України Петра Чорного.   
     Всіма видами фізкультурно-оздоровчої роботи в районі охоплено 4 800 осіб. 5 спортсменів району входять до складу збірних команд України з армспорту та військово-спортивного багатоборства. 460 юнаків та дівчат відвідують учбово-тренувальні заняття в групах з п’яти видів спорту дитячо-юнацької спортивної школи. 
     Мережа установ культури району становить 38 установ:  районний краєзнавчий музей,  дитяча школа мистецтв, центральна районна бібліотека, районний будинок культури,  центр регіональної культурної політики та технічного нагляду, КБК «Гірник», міська бібліотека, 18 сільських бібліотек та 13 сільських клубних закладів.
     Розпочалася Революція Гідності.
     2014 рік
     У лютому від куль снайперів загинули багато «майданівців». З’явилося поняття «Небесна сотня». Верховна Рада України усунула В. Януковича з посади Президента України. 
     18 березня Росія визнала АР Крим і місто Севастополь суб’єктами Російської Федерації.
     У травні відбулися референдуми про самовизначення так званих Донецької та Луганської народних республік, які проголосили незалежність від України.    
     У зв’язку з подіями в Луганській та Донецькій областях, проведенням АТО та для недопущення проникнення сепаратистів в Пологівський район, на перехресті траси Запоріжжя-Маріуполь у с. Кінські Роздори обладнано блок-пост.
     Навесні  в Пологах відбулися мітинги «За єдину Україну», автопробіг та  патріотичний марш «Пологи – це Україна» в підтримку неподільності країни. Восени пройшов «Марш Миру».
     Була створена ГО «Пологівська самооборона».
     Троє наших земляків віддали життя захищаючи територіальну цілісність країни. Загинули Дмитро Шингур, Роман Соловйов та Артем Корнєв.
     Рятуючись від військових дій на сході країни до Пологівського району приїхали 2 483 вимушених переселенців.
     2015 рік
     Пологівським міським головою став Ю. Коноваленко, головою районної ради – О. Покутній, очільником райдержадміністрації – А. Крупський.
     Встановлено пам’ятний знак Героям Революції Гідності.
     На виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону пропаганди їхньої символіки» в районі розпочався демонтаж пам’ятників. 
     2016 рік
     Відкрито меморіальну дошку «Вони віддали життя, захищаючи Україну» з портретами Героїв Небесної Сотні та земляків, загиблих в зоні проведення АТО. 
     За роки незалежності в нашому районі встановили близько  100 пам’ятних знаків та меморіальних дошок. Найбільше пам’ятних знаків  встановлено жертвам голодомору в Україні 1932-33 років.     
     В рамках «декомунізації» в Пологівському районі перейменовано 121 вулицю та провулків.
     За роки незалежності відбулося багато змін. Вони були різними і вже стали історією. Чапаєвська та Кінськороздорівська сільради об’єдналися в одну територіальну громаду. Власну символіку має кожна сільрада нашого району. Старанна праця наших співвітчизників гідно оцінена чисельними відзнаками і нагородами. Почесне звання «Заслужений працівник» в різних галузях отримали близько 30 наших земляків. Пологівський  район відвідали такі зіркові гості як Ані Лорак, Євгенія Власова, Володимир Пресняков, дует «Анна-Марія», Тіна Кароль, гурт «Время и Стекло» та інші. Політики Віталій Кличко, Наталія Вітренко, Нестор Шуфрич. Інна Богословська інші. 
 
     Життя триває. Щоденно відбуваються нові події, зміни, як в житті країни так і в нашому районі, місті. Чим вони запам’ятаються? Якими будуть? Залежить тільки від нас, всіх разом і кожного зокрема. Тож, будьмо творцями щасливої історії свого краю і нашого майбутнього.  


За інформацією 
І. Кособок, старшого наукового  співробітника  КУ «Пологівський районний краєзнавчий музей»