:

13 грудня відбулося засідання «круглого столу» з нагоди дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС


Засідання провела заступник голови райдержадміністрації Півень Ірина Григорівна.

Також у засіданні прийняли участь ліквідатори аварії на ЧАЄС, – Тимошенко А.М., Носко М.І., начальник управління соціального захисту населення Семененко О.А., головний спеціаліст відділу з питань реабілітації, соціального обслуговування інвалідів, ветеранів війни та праці, потерпілих внаслідок на аварії на ЧАЕС Твердохліб О.В., завідувач Пологівського районного сектору УДМС України в Запорізькій області Чайка Н.Б., заступник головного лікаря з охорони дитинства та материнства КУ «Пологівський центр первинної медико-санітарної допомоги» Гарцева Н.В., заступник начальника об’єднаного управління пенсійного фонду України в Запорізькій області Киричук В.П.

Основна тема, яка обговорювалася на засіданні «круглого столу» - це соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок аварії; пропозиції по співпраці на 2018 рік.

На обліку в управлінні соціального захисту населення перебуває 110 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них:

• 13 – І категорії;

• 39 – ІІ категорії;

• 18 – ІІІ А (ліквідатори) категорії;

• 29 – ІІІ Б (потерпілі) категорії;

• 7 дітей постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС;

• 4 вдови.

Постраждалі І та ІІ категорії користуються пільгами на оплату житлово – комунальних послуг, у розмірі 50% від вартості та отримують компенсаційні виплати, а саме:

• щомісячна грошова допомога, у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС у таких розмірах:

- І категорія – 404 грн., 40 коп. щомісяця, виплачено - 51,0 тис. грн;

- ІІ категорія – 202 грн., 20 коп. щомісяця, виплачено - 69,2 тис. грн.

• щорічна допомога на оздоровлення 53 постраждалим на суму 5,4 тис. грн.;

• компенсація за додаткову відпустку строком на 169 календарних днів 3 потерпілим на суму 12,1 тис. грн.;

• компенсація за пільгове придбання медикаментів - 17 громадянам на суму 7,6 тис. грн. з фінансування обласного бюджету);

• компенсація за пільгове зубопротезування – 3 постраждалим на суму 5,5 тис. грн.

• забезпечено 2 постраждалих І категорії санаторно - курортним лікуванням у санаторії ПП «Курорти Приазов’я» в м. Бердянську на суму 10,5 тис. грн. (вартість 1 путівки 5250,0 грн.)

За рахунок коштів районного бюджету, виділених на виконання заходу районної Програми «Назустріч людям» у 2017 році була надана допомога постраждалим І категорії у сумі 4,0 тис. грн. На 2018 рік виділені кошти у сумі 20,0 тис. грн., які будуть розподілені для проведення благодійного обіду з нагоди річниці аварії на ЧАЕС.

Протягом 2017 року КУ «Пологівський центр первинної медико-санітарної допомоги» оглянуто 91% потерпілих громадян, а саме 82 чоловіки. Видано 63 рецепти на отримання безкоштовних ліків для 16 потерпілих, 7 чоловік пройшли стаціонарне лікування, 3 чоловік пройшли лікування у госпіталі.

Порушували питання:

1. Питання щодо підвищення пенсії.

2. Лікування у Запорізькому обласному госпіталі двічі на рік.

3. Зміна переліку ліків, які видаються за безкоштовними рецептами.

УСЗН РДА